Το ένα τρίτο των Ευρωπαίων γονέων δεν ελέγχει την online ζωή του παιδιού τους



06/02/2016
Πλημμελή προστασία έναντι των κινδύνων του Διαδικτύου, εξασφαλίζουν στα παιδιά τους οι Ευρωπαίοι γονείς. Παρ’ ότι οι μισοί Ευρωπαίοι (52%) πιστεύουν ότι οι απειλές στο Διαδίκτυο αυξάνονται διαρκώς -από το cyberbullying μέχρι το ακατάλληλο περιεχόμενο – μόλις λίγο πάνω από το ένα τρίτο (36%) μιλά στα παιδιά για τους πιθανούς κινδύνους.
Ανίσχυροι έναντι των ψηφιακών απειλών, που απειλούν τα παιδιά του, παραμένουν οι γονείς στην ΕυρώπηΕπιπλέον, ένας στους πέντε Ευρωπαίους γονείς (21%) δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει τα παιδιά του από τους διαδικτυακούς κινδύνους, παρ’ ότι το 28% έχει δει τα παιδιά να αντιμετωπίζουν πραγματικές απειλές στο Διαδίκτυο. Σε αυτές περιλαμβάνονται εξόχως σοβαρά περιστατικά, όπως της παρακολούθησης ακατάλληλου περιεχόμενου, τυχαίων συζητήσεων με επικίνδυνους αγνώστους και του cyberbullying.
Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International, ενώ περίπου το ένα τρίτο των Ευρωπαίων γονέων (30%) αισθάνεται ότι δεν έχει κανέναν έλεγχο στο τι βλέπουν ή τι κάνουν τα παιδιά, όταν είναι online, σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) δεν μπαίνουν στον κόπο να μιλήσουν για τις απειλές του Διαδικτύου. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το 47% δηλώνει ότι φοβάται πως το Διαδίκτυο επηρεάζει με κάποιο τρόπο την υγεία και την ψυχολογία των παιδιών.
Αναποτελεσματικότητα

Η μελέτη διαπιστώνει ότι το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στην αμέλεια των γονιών να ασχοληθούν σοβαρά με την προστασία των παιδιών τους από τις παγίδες του Διαδικτύου. Ακόμα και στην περίπτωση που λαμβάνουν μέτρα, αυτά επικεντρώνονται σε ενέργειες που μπορεί να είναι, σε μεγάλο βαθμό, αναποτελεσματικές.

Για παράδειγμα, το 24% δηλώνει ότι ελέγχει το ιστορικό περιήγησης των παιδιών του, αν και το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς μπορεί να έχει, ήδη, γίνει σε αυτό το στάδιο. Μόλις το ένα τέταρτο (26%) έχει εγκαταστήσει λογισμικό γονικού ελέγχου.
“Για πολλούς νέους ανθρώπους, η χρήση κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας τους – και μάλιστα, χωρίς οι γονείς να μπορούν να τους ελέγχουν πάντα. Η έρευνα μας δείχνει ότι πολλοί γονείς αισθάνονται ανίσχυροι σε σχέση με τη διαχείριση του τι συμβαίνει στις συσκευές αυτές. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά απλά, αλλά παράλληλα θετικά, πράγματα, που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους”, αναφέρει η μελέτη.
Συμβουλές

Οι συμβουλές που απευθύνουν οι ειδικοί προς τους γονείς αναφορικά με την ασφάλεια του Διαδικτύου αφορούν ένα συνδυασμό πρακτικών μέτρων, όπως η εγκατάσταση λογισμικού γονικού ελέγχου και η διατήρηση ηλεκτρονικών υπολογιστών σε κοινόχρηστους χώρους. Επιπλέον, οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη του ενεργού διαλόγου με τα παιδιά σχετικά με τις πιθανές απειλές και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Πηγή: ΣΕΠΕ via http://www.polispress.gr/
Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε...

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...