Ο Έλληνας πίσω από την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας


Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση μήτρας από τη μητέρα στην κόρη της. Η επιτυχής επέμβαση πραγματοποιήθηκε από Σουηδούς γιατρούς, με επικεφαλής τον καθηγητή μαιευτικής-γυναικολογίας Ματς Μπράνστρομ και με τη συμμετοχή του Έλληνα χειρούργου Ανδρέα Τζάκη.

Πάντως, όπως δήλωσε ο χειρούργος Μίκαελ Ολάουσον, σύμφωνα με το BBC, οι μεταμοσχεύσεις δεν θα θεωρηθούν πραγματικά επιτυχείς, έως ότου οι δύο Σουηδέζες γυναίκες γεννήσουν. Και οι δύο κόρες είχαν ξεκινήσει εξωσωματική γονιμοποίηση πριν την μεταμόσχευση και τα κατεψυγμένα έμβρυά τους θα μεταφερθούν στις νέες μήτρες, που πήραν από τις μητέρες τους, μετά από χρονικό διάστημα ενός έτους, στη διάρκεια του οποίου θα ελέγχεται η πορεία της υγείας τους.

Οι δύο λήπτριες του μοσχεύματος, τα ονόματα των οποίων δεν αποκαλύφθηκαν, βρίσκονται στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους. Η μία είχε χάσει την μήτρα της πριν από πολλά χρόνια, εξαιτίας καρκίνου και η άλλη γεννήθηκε χωρίς μήτρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του σουηδικού πανεπιστημίου, οι δότριες μητέρες βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και σε λίγες μέρες θα βγουν από το νοσοκομείο.

Η 20μελής επιστημονική ομάδα προετοιμάζει αυτού του είδους τις μεταμοσχεύσεις από το 1999. Όπως είπε ο Μπράνστρομ, ο οποίος είναι, επίσης, επικεφαλής γιατρός στην Πανεπιστημιακή Γυναικολογική Κλινική της Ακαδημίας Σαλγκρένσκα, περισσότεροι από δέκα χειρούργοι εκπαιδεύονταν μαζί επί αρκετά χρόνια γι' αυτή την πολύπλοκη επέμβαση.

Πέρυσι, Τούρκοι γιατροί είχαν ανακοινώσει ότι έκαναν μια επιτυχή μεταμόσχευση μήτρας από μια νεκρή δότρια σε μια νεαρή γυναίκα (όχι από μητέρα σε κόρη). Η πρώτη ευρέως γνωστή μεταμόσχευση μήτρας από ζωντανή δότρια είχε γίνει το 2000 στη Σ.Αραβία, όμως το όργανο έπρεπε αναγκαστικά να αφαιρεθεί μετά από τρεις μήνες λόγω θρόμβωσης του αίματος της λήπτριας.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Παύλος Δρακόπουλος via nooz.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...