Τα Νταμπαχανιώτικα: Τα ρεμπέτικα της Κρήτης (vid αφιέρωμα)


Από την τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ-1 «Το Αλάτι της Γης»...

Τα Νταμπαχανιώτικα


Πρόκειται για τα κρητικά «ρεμπέτικα», αστικά λαϊκά τραγούδια με επίκεντρο τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Το ρεπερτόριο αυτό συνδέεται με το μπουλγαρί, τον κρητικό ταμπουρά, κορυφαίος εκπρόσωπος του οποίου υπήρξε ο Στέλιος Φουσταλιέρης (1911-1993), ρολογάς και οργανοπαίκτης από το Ρέθυμνο. Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.
Μαθητής και συνεχιστής του Φουσταλιέρη υπήρξε ο Στέλιος Λαϊνάκης, ο οποίος -με τη σειρά του- δίδαξε αυτή την τέχνη στον γιό του τον Λεωνίδα. Ο Λάμπρος Λιάβας υποδέχεται στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων πατέρα και γιό, δεξιοτέχνες στο μπουλγαρί και στο κρητικό λαγούτο. Παίζουν και τραγουδούν αντιπροσωπευτικά
«νταμπαχανιώτικα» τραγούδια και μιλούν για την παράδοση του είδους. Μαζί τους και ο Γιώργος Παπαδάκης (συνθέτης, μουσικοκριτικός και ερευνητής της ελληνικής μουσικής), που ανακαλεί μνήμες από τη μουσική ζωή στα Χανιά και τοποθετεί αυτά τα τραγούδια σε σχέση με τη μουσική παράδοση της Μεσογείου. Παράλληλα, αναφέρονται στην πολύ ιδιαίτερη παράδοση του σολιστικού (μπερντελίδικου») λαγούτου που χαρακτηρίζει τη μουσική παράδοση της Δυτικής Κρήτης και σε άλλη μια σπουδαία μουσική προσωπικότητα, τον λαγουτιέρη Γιώργη Κουτσουρέλη από το Καστέλι.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, η μουσική παρέα μεγαλώνει γύρω από τα τραπέζια με μια πρόσκληση για ένα χανιώτικο γλέντι, με «νταμπαχανιώτικα» τραγούδια, χανιώτικα συρτά, ρουμαθιανή σούστα και πεντοζάλια. Για το γλέντι αυτό ήρθαν από την Κρήτη μερακλήδες χορευτές από τις Λουσακιές και ο λαϊκός βιολάτορας Μιχάλης Λουφαρδάκης από τα Παλαιά Ρούματα. Μαζί τους στο τραγούδι η Χαρά Λαϊνάκη και στην κιθάρα ο Nίκος Παπακαστρίσιος.Πατήστε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε...
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...