Αξίζει να πας... Κάρπαθος - Δωδεκάνησα (Info - Photos - Tips) - Μέρος 1ο

23/08/2018

Και αφού την πρώτη φορά δεν μπόρεσα, την δεύτερη δεν έτυχε, την τρίτη έπρεπε να συμβεί και όντως συνέβη! 
Τα κατάφερα τελικά, το ταξίδι στην Κάρπαθο ήταν η ώρα του να πραγματοποιηθεί!

Η πόλη της Καρπάθου - Πηγάδια
Εντελώς ξαφνικά και απρόσμενα, όπως όλα τα ωραία συμβαίνουν, περάσαμε μερικές όμορφες μέρες στο μαγευτικό νησί της Καρπάθου. Ομολογώ, ότι παρόλο που είχα ακούσει αρκετά καλά λόγια για το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων, ειδικά για τις παραλίες του, ξεκίνησα αυτό το ταξίδι επιφυλακτικά, αλλά με μία εσωτερική σιγουριά ότι κάτι ωραίο θα συναντήσω εκεί που πάω.

Σίγουρα πια η Κάρπαθος είναι ένα από τα μέρη που θα πρότεινα σε έναν λάτρη των ταξιδιών, των νησιών μας και των όμορφων παραλιών, για να επισκεφτεί. Ειδικά για τους Έλληνες που διαμένουν στην Κρήτη (ή σε κάποιο άλλο νησί των Δωδεκανήσων), η Κάρπαθος θα μπορούσε να θεωρηθεί από τις ιδανικότερες επιλογές για ταξίδι εκτός Κρήτης, γιατί εκτός των άλλων είναι αρκετά οικονομικά τα εισιτήρια με το συμβατικό καράβι που ενώνει τις πόλεις του Ηρακλείου και της Σητείας με το νησί. 

Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι μας...

Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο σε έκταση νησί των Δωδεκανήσων, μετά την Ρόδο, με έκταση περίπου 300.000 τ.χλμ. και συνολικό πληθυσμό περίπου 7.300 κατοίκους. Το υψόμετρο του νησιού είναι αρκετά μεγάλο (1.220μ.) κάτι το οποίο θα διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι κάνοντας βόλτα με το αυτοκίνητο στο εσωτερικό του νησιού  και κατά μήκος των ακτών της. Η άγρια ορεινή ομορφιά της Καρπάθου στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, σε συνδυασμό με την βλάστηση σε αρκετά σημεία, αλλά και τα καταγάλανα και πράσινα νερά των παραλιών της, σίγουρα θα σας μαγέψουν και θα σας εντυπωσιάσουν. Το άσπρο και το μπλε που κυριαρχεί στην πρωτεύουσα και σε μεγάλο μέρος του νησιού προσφέροντας άπλετο φως στον επισκέπτη, συνδυάζεται μαγικά με τα έντονα παραδοσιακά σημεία του νησιού, όπως αυτό της Ολύμπου! 

Πρωτεύουσα της Καρπάθου είναι τα Πηγάδια, στα οποία κάποιος μπορεί να απολαύσει το φαγητό του, να κάνει την βόλτα του στο λιμάνι, να πιει τον καφέ του ή/και το ποτό του το βράδυ, να κάνει τα ψώνια του.  Τα Πηγάδια αποτελούν και  το πρώτο, κεντρικό λιμάνι άφιξης των ακτοπλοϊκών γραμμών, ενώ η δεύτερη στάση/λιμάνι είναι στο Διαφάνι. Το νησί διαθέτει και αεροδρόμιο για όσους θέλουν να φτάσουν γρήγορα.

Η πόλη της Καρπάθου - Πηγάδια
Πρωινό καφεδάκι στην πόλη στα Πηγάδια

Πηγάδια

Στα Πηγάδια καθώς επίσης και στην Όλυμπο θα βρείτε εστιατόρια και ταβέρνες έτοιμες να σας προσφέρουν το παραδοσιακό φαγητό της Καρπάθου, τις μακαρούνες. Πρόκειται για ζυμένια μακαρόνια με τσιγαριστό κρεμμύδι, τυρί και ενίοτε κομμένη σε μικρά κομμάτια ντομάτα (βλ. εικόνα). Εκτός από τις μακαρούνες οι Καρπάθιοι έχουν επίσης ως παραδοσιακό φαγητό και την κατσίκα, ενώ πλήθος άλλων γευμάτων, ψωμιών και γλυκών συνοδεύει τα γεύματά τους. 

Μακαρούνες Καρπάθου

Παραδοσιακό Μαντήλι Γυναικών Ολύμπου Καρπάθου

Εκτός όμως από τη βόλτα που θα κάνουμε, το φαγητό που θα φάμε, τον καφέ που θα πιούμε, σίγουρα στην Κάρπαθο θα πάμε και για να κολυμπήσουμε στις υπέροχες παραλίες της. Αν και δεν επισκεφτήκαμε όλο το νησί και αυτό το αφιέρωμα, όπως λέει και ο τίτλος είναι το πρώτο μέρος, μία αρκετά ικανοποιητική εικόνα των παραλιών του νησιού μπορούμε να πούμε ότι την πήραμε. Εδώ θα παρατεθούν οι πέντε (5) καλύτερες, σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη, προσπαθώντας να είμαι ανοικτή σε όλα τα γούστα και αντικειμενική. Σε επόμενο άρθρο, θα γίνει εκτενέστερη αναφορά και σε άλλες... 

Μία από τις καλύτερες λοιπόν και πολύ γνωστές παραλίες του νησιού είναι η παραλία Άπελλα. Η παραλία Άπελλα βρίσκεται περίπου 16 χλμ. από τα Πηγάδια στην ανατολική πλευρά του νησιού και πολύ κοντά στις παραλίες Κυρά Παναγιά και Αχάτα, μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο πεύκα. 
Αν και η φωτογραφία που ακολουθεί είναι αργά το απόγευμα, με αποτέλεσμα το υπέροχο πράσινο χρώμα των εξωτικών νερών της να μην έχει αποτυπωθεί απόλυτα σωστά στην φωτογραφία, νομίζω ότι μπορείτε να καταλάβετε, γιατί επέλεξα να την παρουσιάσω πρώτη. Τα νερά είναι κρυστάλλινα και πεντακάθαρα, ενώ ταυτόχρονα η άνωση της θάλασσας είναι μεγάλη, λόγω του πολύ αλατιού που διαθέτει, κάνοντας το κολύμπι πολύ εύκολο και χαλαρό. Η ωραία αυτή εμπειρία μπορεί να ολοκληρωθεί χαλαρώνοντας στις οργανωμένες ομπρέλες που διαθέτουν τα Άπελλα, είτε σε μία δική μας ομπρελίτσα και μία ψάθα κατάχαμα, απολαμβάνοντας την τεράστια παραλία που απλώνεται στο εσωτερικό της καμπύλης που δημιουργούν τα γεμάτα πράσινο ψηλά και άγρια βουνά πίσω της. Μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, με άσπρα και άλλα ανοιχτόχρωμα βοτσαλάκια μέσα και έξω από το νερό. Για πολύ απαιτητικούς επισκέπτες...

Άπελλα

'Απελλα

Άπελλα

Στην αρχή της διαδρομής προς την παραλία Άπελλα συναντάμε μία άλλη εξαιρετικής ομορφιάς παραλία, την Αχάτα. Και αυτή η παραλία προσφέρει την δυνατότητα είτε να χρησιμοποιήσεις τις οργανωμένες ομπρέλες και ξαπλώστρες, είτε να... κινηθείς ανεξάρτητα. Διαθέτει επίσης ταβέρνα. Το σημαντικό όμως και εδώ είναι ότι πρόκειται για άλλο ένα στολίδι της Καρπάθου. Πεντακάθαρα πράσινα νερά μας περιμένουν και εκεί, με δυο ψηλούς βράχους να αγκαλιάζουν την παραλία δεξιά και αριστερά, δίνοντας μία αίσθηση ασφάλειας και ένα μαγικό βουνό 
 στην πλάτη μας, από το οποίο κατηφορίζει ο δρόμος προς την παραλία. Πολλή όμορφη επίσης είναι και η διαδρομή μέχρι την Αχάτα. 
Ανοίξτε λοιπόν τα μάτια σας και απολάυστε...

Αχάτα

Αχάτα

Αχάτα

Αχάτα
Ολοκληρώνοντας την διαδρομή μας στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού, ας πάμε μία βόλτα και από την παραλία της Κυράς Παναγιάς. Και εδώ μάλλον τα λόγια περιττεύουν. Η Κυρά Παναγιά άλλωστε είναι μία από τις πιο διάσημες και πολυφωτογραφημένες παραλίες της Καρπάθου. Και σε αυτήν την παραλία θα απολαύσετε υπέροχα νερά, θα ενθουσιαστείτε με το όμορφο τοπίο, θα περπατήσετε στα βοτσαλάκια μέχρι να φτάσετε στα βράχια αριστερά και να χαλαρώσετε, ή θα πάτε δεξιά να κάνετε τις βουτιές σας και να δείτε την σπηλιά... Αρκετά όμορφη παραλία και αυτή με ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες ότι έχει πιο έντονο το τουριστικό στοιχείο. Διαθέτει μεγάλο πλήθος ομπρελών, αλλά και εστιατόρια για να φάτε. Ένα από τα πιο όμορφα σημεία της βέβαια είναι η εκκλησία της Κυράς Παναγιάς πάνω στο βράχο, την οποία και πρέπει να επισκεφτείτε ανεβαίνοντας από τα σκαλοπάτια! Η θέα από εκεί ψηλά θα σας ανταμείψει σίγουρα.
Θέα από την Κυρά Παναγιά


Θέα από την Κυρά ΠαναγιάΚυρά Παναγιά

Κυρά Παναγιά - Άσπρο - Μπλε

Για το τέλος άφησα δύο παραλίες φοβερού φυσικού κάλλους, ιδανικές για οικογένειες με μικρά παιδιά.  Την Αμοοπή και την παραλία Λευκός.

Αμμοοπή

Η παραλία της Αμμοοπής βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα του νησιού, τα Πηγάδια. Η παραλία είναι οργανωμένη, αμμώδης και η θάλασσα ρηχή, στοιχεία τα οποία την κάνουν ιδανική για μικρά παιδιά, αλλά ίσως όχι για αυτούς που αναζητούν περισσότερη απομόνωση και ησυχία, μιας και εκεί θα συναντήσουν αρκετό κόσμο, λόγω και της μικρής απόστασης από την Χώρα. Παρόλα αυτά τα νερά είναι πολύ καθαρά και το τοπίο διαθέτει ομορφιά και γραφικά στοιχεία παρόμοια με αυτά των Κυκλάδων, όπως συμβαίνει και με αρκετά άλλα μέρη της Καρπάθου.

Αμμοοπή

Αμμοοπή

Αμμοοπή

Οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι παραθεριστές μπορούν να... χτίσουν κάστρα στην άμμο και στην παραλία Λευκός. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού και είναι μία από αυτές που δεν πρέπει να χάσετε. Η παραλία Λευκός με τα καταπράσινα νερά και την λευκή άμμο θα σας ανταμείψει με το όμορφο τοπίο της, ενώ θα μπορέσετε να απολαύσετε και φρέσκο ψάρι μια και διαθέτει πληθώρα ταβερνών. 
Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και τις γειτονικές παραλίες, όπως είναι η Κάτω Λευκός κλπ. Αξίζει...
Λευκός


Λευκός

Λευκός

Λευκός

Λευκός

Λευκός

Ολοκληρώνοντας, αυτή την πρώτη επίσκεψη στην Κάρπαθο, γιατί η πολλή καλή πρώτη εμπειρία δείχνει ότι μάλλον θα υπάρξει και δεύτερη, μένουν κάποια λίγα πράγματα που θα ήταν καλό να μοιραστώ μαζί σας. 

Η επίσκεψη στην Κάρπαθο θα σας αφήσει μία πολλή καλή γεύση. 
Όλο το μέρος έχει μία γοητεία. Οι άνθρωποι φαίνεται να το αγαπάνε πολύ και το περιποιούνται ιδιαίτερα. Η φύση το προίκισε με μπλε και λευκό, αλλά και πράσινο και καφέ του βουνού και των δέντρων, με νησιώτικη ηρεμία, μπλε θάλασσες και λευκά σπίτια, αλλά και με άγρια ψηλά βουνά, γκρεμούς και φαράγγια. Ένα εναλλασσόμενο μαγικό τοπίο που οι άνθρωποι εκεί φροντίζουν να αναδείξουν όσο καλύτερα μπορούν. Άνθρωποι με ταμπεραμέντο, εκρηκτικοί, αλλά και ήρεμοι και ήπιοι. Κλειστοί αλλά και εξωστρεφείς. Τον αγαπούν τον τόπο τους και φαίνεται. Στα σπίτια τους, στα ξόμπλια στα μπαλκόνια, στις γλάστρες, στις φορεσιές των γυναικών στην Όλυμπο, στη διατήρηση της παράδοσης, της ντοπιολαλιάς, στις βαμμένες άσπρες πέτρες στην άκρη του δρόμου προς την παραλία, στους καθαρούς δρόμους... 

Νομίζω ότι δεν πρέπει να πω πολλά ακόμα πράγματα...
Κάποια πράγματα άλλωστε πρέπει να τα ζήσεις, για να τα απολαύσεις πραγματικά...

Θα σας δώσω μόνο μερικά χρήσιμα TIPS!!!

  • Αν θέλετε λοιπόν να πάτε στην Κάρπαθο, φροντίστε στο ταξίδι σας να το οργανώσετε αρκετά νωρίς. Τον Αύγουστο ειδικά, το νησί  έχει πάρα πολύ κόσμο, τόσο από ντόπιους που μένουν εντός της Ελλάδας, όσο και από εκείνους που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και επιστρέφουν για λίγο. Επίσης, πάρα πολύ μεγάλος όγκος τουριστών από το εξωτερικό το επισκέπτεται, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να είναι Ιταλοί. Αν λοιπόν έχετε σκοπό να ταξιδέψετε στην Κάρπαθο και ειδικά αν δεν μπορείτε να πάρετε άδεια από την δουλειά σας κάποιο άλλο μήνα πλην του Αυγούστου, καλό είναι το ταξίδι αυτό να το οργανώσετε εγκαίρως. 
  • Επίσης, καλό είναι ο επισκέπτης να γνωρίζει ότι σε κάποια σημεία/μέρη της Καρπάθου, οι τιμές είναι σχετικά "απαγορευτικές" για τον μέσο Έλληνα ταξιδιώτη. Σε αυτή την περίπτωση, αν ψάχνετε κάποιο μέρος για να φάτε μεσημεριανό ή να δειπνήσετε το βράδυ, ίσως πρέπει να κάνετε μία μικρή έρευνα πριν να αποφασίσετε.
  • Για το τέλος θα αναφέρω ένα ακόμα μικρό μειονέκτημα της Καρπάθου και συγκεκριμένα αφορά στο ότι ενώ έχει ασφαλτοστρωμένο το μεγαλύτερο μέρος του οδικού της δικτύου, ακόμα και αυτό που περνάει από μεγάλο υψόμετρο, το μεγαλύτερο ποσοστό του αποτελείται από στενούς δρόμους που συνορεύουν με γκρεμούς και χαράδρες. Η οδήγηση απαιτεί μεγάλη προσοχή, ειδικά αν φτάσετε στο νησί (ή νοικιάσετε) με κάποιο σκούτερ, μηχανάκι, γουρούνα κλπ. 

Ας είμαστε προσεκτικοί λοιπόν, για να περάσουμε καλά... 

Κάρπαθος

Καλό ταξίδι και απολαύστε κάθε στιγμή σας στην όμορφη Κάρπαθο! 

Απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα φτάνοντας στην Κάρπαθο

άρθρο και φωτογραφίες: Down Time

Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας και μην ξεχνάτε να μοιράζεστε τα άρθρα του Down Time με τους φίλους σας... γιατί μοιράζομαι σημαίνει ενδιαφέρομαι! 
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...