Αφιέρωμα στον Στήβεν Χόκινγκ: Η ζωή του, το έργο του, η ασθένεια, ο υπολογιστής και 15 σπουδαία αποφθέγματά του

14/3/2018


Τυχερός μπορεί να αισθανθεί κάποιος αν σκεφτεί ότι έζησε στα χρόνια που έζησε και ο Στήβεν Χόκινγκ! Ένας εξαιρετικής ιδιοφυΐας αστροφυσικός, ένας δυνατός άνθρωπος, ένα θαύμα της ιατρικής, ένας συγγραφέας, ένα χιουμορίστας, ένας εξαιρετικός επιστήμονας του 20ου και του 21ου αιώνα μας αποχαιρέτησε σήμερα, ξεκινώντας το μακρύ του ταξίδι... ίσως προς τα άστρα, που τόσο πολύ του άρεσε να μελετά.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι είναι σίγουρα πολλοί και διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο σε διάφορους τομείς, δεν είναι ένα από τα θέματα που ενδιαφέρουν τον πολύ κόσμο. Οι περισσότεροι δεν είναι καν γνωστοί.

Σε αυτήν την κατηγορία σίγουρα δεν ανήκει ο Στήβεν Χόκινγκ που απασχόλησε όλο τον πλανήτη πάρα πολλές φορές, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους! Αδιαμφισβήτητα ανήκει σε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ου, αλλά και του 21 αιώνα.

Όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο φυσικός Μίτσιο Κάκου στην εφημερίδα «New York Times», «από την εποχή του Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε να υπάρξει ένας επιστήμονας που να έλξει τόσο πολύ τη φαντασία του κοινού και να γίνει αγαπητός σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Επίσης, η κινηματογραφική ταινία «Η θεωρία των πάντων» του 2014 με θέμα την ζωή του Χόκινγκ, με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Έντι Ρεντμέιν στον πρωταγωνιστικό ρόλο (Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού), έκανε ευρύτατα γνωστό τον Βρετανό κοσμολόγο σε όλο τον πλανήτη. Η ομοιότητα του ηθοποιού μάλιστα με τον Χόκινγκ ήταν τόσο μεγάλη που ο τελευταίος σημείωσε ότι κάποιες φορές νόμιζε ότι ήταν αυτός.

Σίγουρα στην τεράστια επαφή του με τον κόσμο βοήθησε και η καταπληκτική δύναμη που έδειξε μετά την διάγνωση της ασθένειάς του, την οποία κατάφερε ουσιαστικά να νικήσει πέρα από κάθε προσδοκία. Δεν θα μπορούσε αυτή η εσωτερική του δύναμη να μην συγκινήσει τον κόσμο, να μην αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για κάθε άνθρωπο που αντιμετώπιζε κάποια στιγμή στη ζωή του κάποιο προβλήματα. Οι ίδιοι οι ιατροί δεν μπορούσαν να καταλάβουν την μακροζωία του αποδίδοντας την σε γενετικούς παράγοντες, μια και κάθε άνθρωπος και σώμα είναι διαφορετικό.

Η ζωή του

Ο Στήβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942 και υπήρξε ένας από τους πιο σπουδαίους θεωρητικούς φυσικούς του κόσμου. Ασχολήθηκε επίσης με την κοσμολογία και διέπρεψε και ως συγγραφέας. 

Σύμφωνα με την wikipedia.org ο Χόκινγκ ξεκίνησε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τον Οκτώβριο του 1959 σε ηλικία 17 ετών. Τον πρώτο 1,5 χρόνο ένιωθε βαριεστημένος και μόνος, μιας και ήταν νεότερος από πολλούς άλλους σπουδαστές και έβρισκε την ακαδημαϊκή μελέτη «γελοία εύκολη». Όσο αφορά τις μελέτες και εργασίες του αναφέρεται ότι εταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του ήταν μια συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ. O Χόκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Ήταν φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής.".

Η διάγνωση για την ασθένεια κινητικών νευρώνων έγινε όταν ο Χόκινγκ ήταν μόλις 21 ετών και οι γιατροί του είχαν δώσει ελάχιστα χρόνια ως προσδόκιμο ζωής. Παρότι η είδηση αυτή αρχικά τον κατέθλιψε οι γιατροί τον παρότρυναν να συνεχίσει τις μελέτες του.

Ο Χόκινγκ πάτησε ξανά στα πόδια του. Μάλιστα και ενώ είχαν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της ασθένειας παντρεύτηκε την Τζέιν Γουάιλντ με την οποία διατηρούσε σχέση πριν τη διάγνωση τον Οκτώβριο του 1964 και με την οποία απέκτησε 3 παιδιά. Η στήριξη της συζύγου του ήταν αξιοθαύμαστη, δεδομένου ότι στην πορεία της ασθένειάς του, ο Χόκινγκ δεν μπορούσε να προσφέρει τίποτα στο σπίτι, λόγω των κινητικών του προβλημάτων. Σταδιακά μάλιστα άρχισε να χάνει και την ομιλία. Στα τελή του 1970 κατάφερνε να επικοινωνήσει με δυσκολία με οποιοδήποτε μέλος δεν άνηκε στο στενό του οικογενειακό ή φιλικό κύκλο.

Ο υπολογιστής


Το σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιούσε για να επικοινωνήσει με το περιβάλλον ο Στήβεν Χόκινγκ  βασίζεται στον υπολογιστή που του είχε χορηγηθεί από την Intel Corporation, όπως αναφέρεται στο hawking.org.uk

Ένα tablet ήταν τοποθετημένο στο βραχίονα της αναπηρικής του πολυθρόνας και τροφοδοτείτο από τις μπαταρίες της αναπηρικής καρέκλας του. Η κύρια διασύνδεσή με τον υπολογιστή ήταν μέσω ενός προγράμματος ανοιχτού κώδικα που ονομάζεται ACAT, γραμμένο από την Intel. Αυτό παρείχε ένα λογισμικό-πληκτρολόγιο στην οθόνη. Ένας δρομέας σάρωνε αυτόματα αυτό το πληκτρολόγιο ανά γραμμή ή ανά στήλη. Μπορούσε να επιλέξει έναν χαρακτήρα μετακινώντας το μάγουλο του, για να σταματήσει τον κέρσορα. Η κίνηση αυτή ανιχνευόταν από έναν υπέρυθρο διακόπτη που ήταν τοποθετημένος στα γυαλιά του. Αυτός ο διακόπτης ήταν η μοναδική του διεπαφή με τον υπολογιστή, όπως γράφει στο επίσημο site του.

Τα χαρακτηριστικά του τελευταίου υπολογιστή 

Lenovo Yoga 260 provided by Lenovo and Intel
Intel® Core™ i7-6600U CPU
512GB Solid-State Drive
Windows 10
ACAT interface software provided by Intel

Speech Synthesizers (3 copies):
Manufacturer - Speech Plus (Incorporated 1988, Mountain View, CA)
Model - CallText 5010

Speaker and amplifier provided by Sound Research

Οι μαύρες τρύπες

Το πρώτο του μεγάλο όμως επιστημονικό επίτευγμα, σύμφωνα με τη «Guardian», ήρθε όταν μαζί με τον Ρότζερ Πενρόουζ (1970) εφάρμοσαν τα μαθηματικά των μαύρων οπών σε όλο το σύμπαν και έδειξαν ότι υπήρχε μια μοναδική περιοχή άπειρης καμπυλότητας στο χωροχρόνο, από όπου προέκυψε η αρχική «Μεγάλη Έκρηξη» (Big Bang). Σύμφωνα με το cnn.gr "το 1974 χρησιμοποίησε την κβαντική θεωρία για να δηλώσει ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν θερμότητα, άρα χάνουν ενέργεια και τελικά «πεθαίνουν», με μια πολύ αργή διαδικασία που μπορεί να χρειασθεί περισσότερα χρόνια από όλη την ηλικία του σύμπαντος. Η πρότασή του ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία με μορφή θερμότητας, πυροδότησε μια μακρά διαμάχη στην κοσμολογία. Σύμφωνα με τον Χόκινγκ, αυτό σήμαινε ότι όλες οι πληροφορίες που πέφτουν μέσα στη μαύρη τρύπα, θα χάνονται για πάντα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με έναν από τους νόμους της κβαντικής θεωρίας, με αποτέλεσμα να έλθει σε σύγκρουση με τους περισσότερους συναδέλφους του.".

Η επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1998 ο διάσημος αστροφυσικός επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η ομιλία του καθήλωσε το κοινό, ενώ η τότε πρύτανης του πανεπιστημιου Χριστίνα Σπυράκη και ο πρώην Πρύτανης Γιώργος Γραμματικάκης τόνισαν ιδιαιτέρως την τιμή που γίνεται στο Ιδρυμα με την παρουσία του.


Σύμφωνα με το enikos.gr μετά την ομιλία του ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους "τι γήινο έχει κατά νου ένα επιστήμονας που έχει όλο το Σύμπαν στο κεφάλι του και αν διαβλέπει κινδύνους για τον πλανήτη μας". Εκείνος απάντησε λέγοντας πως ο ίδιος προσπαθεί να μην ξεχνά ότι ζει στη Γη, αν και η σύζυγός του ορισμένες φορές νομίζει ότι είναι από άλλον πλανήτη και σημείωσε: "Βλέπω κινδύνους στο μέλλον, έχουμε πλέον την τεχνολογία για να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Και είναι αρκετή για να τη χρησιμοποιήσουμε για να καταστρέψουμε τον πλανήτη. Ελπίζω να είμαστε σοφοί για να την αξιοποιήσουμε ώστε να εποικήσουμε και να κατακτήσουμε τον γαλαξία μας".

Το βιβλίο του «Το Χρονικό του Χρόνου»

Το βιβλίο του «Το Χρονικό του Χρόνου», αποτελεί εκδοτικό φαινόμενο, από τα πιο περίπλοκα βιβλία για το σύμπαν που όμως διαβάστηκε και από απλούς, μέσους αναγνώστες χωρίς εξειδίκευση στη φυσική. «Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο που θα το πουλούν ακόμη και στα αεροδρόμια», ενώ αποκάλυψε ότι το διάβαζε στις νοσοκόμες του. για να δει αν το καταλαβαίνει ο κόσμος.
Η μόνη εξίσωση που περιείχε ήταν αυτή της σχετικότητας, Ε=mc2.

Ο Θεός

Όταν ρωτήθηκε αν έχει θέση ο Θεός στο σύμπαν, ο Χόκινγκ απάντησε: «Με κάποιον τρόπο, αν κατανοήσουμε το σύμπαν, είμαστε στη θέση του Θεού»  διαβάσαμε σε σχετικό άρθρο στην ert.gr, αναφερόμενος στη δυναμική του ανθρώπου και στις δυνατότητές του.

Ο Στήβεν Χόκινγκ ήταν αδιαμφισβήτητα ένας άνθρωπος δυνατός, με δύναμη και πίστη, με αφοσίωση στο έργο του, αλλά και καταπληκτικό χιούμορ. Σε αυτό το σύντομο αφιέρωμα δεν είναι δυνατόν να γραφούν όλα όσα έκανε στην μακράν (παρά τις προβλέψεις) ζωή του. Μερικές από τις σκέψεις του έχουν γίνει διάσημα αποφθέγματα που θα μείνουν στην ιστορία, κάποια εκ των οποίων ακολουθούν παρακάτω.

Αποφθέγματα

1. Ο μεγαλύτερος εχθρός της γνώσης δεν είναι η άγνοια, αλλά η ψευδαίσθηση της γνώσης.

2. Την επόμενη φορά που κάποιος σας παραπονεθεί ότι κάνατε ένα λάθος, πείτε του ότι ίσως αυτό είναι καλό. Διότι χωρίς τις ατέλειες, ούτε εσείς, ούτε εγώ, δεν θα υπήρχαμε.

3. Εάν κάποια μέρα μας επισκεφθούν οι εξωγήινοι, πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάσθηκε στην Αμερική, ένα αποτέλεσμα όχι και πολύ θετικό για τους Ινδιάνους.

4. Το θύμα θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να βάλει τέλος στη ζωή του, εάν το θέλει. Αλλά νομίζω ότι θα ήταν μεγάλο σφάλμα. Όσο κακή και να φαίνεται η ζωή, υπάρχει πάντα κάτι που μπορείς να κάνεις και να το πετύχεις. Όσο υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα.

5. Ευφυΐα είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή.

6. Οι άνθρωποι δεν θα βρίσκουν χρόνο για σένα εάν συνεχώς είσαι θυμωμένος ή παραπονιέσαι.

7. Η ζωή θα ήταν τραγική, εάν δεν ήταν αστεία.

8. Έζησα πέντε δεκαετίες περισσότερο από αυτό που είχαν προβλέψει για μένα οι γιατροί. Προσπάθησα να κάνω καλή χρήση του χρόνου μου...Επειδή κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία μου, έχω την επιθυμία να αντλήσω το καλύτερο από κάθε λεπτό.

9. Οι άνθρωποι που κομπάζουν για τον Δείκτη Νοημοσύνης είναι losers.

10. Οι πρωτόγονες μορφές τεχνητής νοημοσύνης που έχουμε ήδη έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμες. Αλλά πιστεύω ότι η ανάπτυξη μίας πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να βάλει τέλος στο ανθρώπινο είδος.

11. Με εκπλήσσει πόσο αδιάφοροι είναι οι σημερινοί άνθρωποι για τη φυσική, τον χωροχρόνο, το σύμπαν, την ύπαρξη, τον σκοπό μας και τον τελικό προορισμό μας. Υπάρχει ένας τρελός κόσμος εκεί έξω. Δείξτε λίγο ενδιαφέρον.

12. Όσο δύσκολη και αν είναι η ζωή, πάντα υπάρχει κάτι καλό που μπορείς να κάνεις και να πετύχεις σ’ αυτό.

13. Η συμβουλή μου προς τους άλλους ανάπηρους ανθρώπους είναι να συγκεντρώνονται σε πράγματα τα οποία δεν τους εμποδίζει η αναπηρία τους από το να τα κάνουν καλά και να μην μετανιώνουν για πράγματα με τα οποία έρχεται σε επαφή. Μην είστε ανάπηροι στο πνεύμα, όπως στο σώμα.

14. Είμαστε όλοι διαφορετικοί. Αυτό που είναι όμως σημαντικό, είναι η ικανότητα να δημιουργούμε.

15. Δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς.

Καλό ταξίδι εξαιρετικέ κύριε Χόκινγκ!

Επιμέλεια άρθρου:
Down Time

Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε να μοιράζεστε τα άρθρα του Down Time με τους φίλους σας... γιατί μοιράζομαι σημαίνει ενδιαφέρομαι! 

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...