Τα έθιμα του Κρητικού Γάμου... από το μπαούλο της γιαγιάς στον υπολογιστή σας!

27/04/2016
Μια μικρή ομάδα απαρτιζόμενη από τη Χρυσούλα Τζωρτζάκη, την Ευγενία Τόλη και με πολλούς ακόμα εθελοντές, με μεγάλη αγάπη και σεβασμό στο πολιτισμό της Κρήτης αναζήτησε και συνέλλεξε τα τραγούδια του παραδοσιακού Κρητικού γάμου και έβαλε ένα στόχο: να διασωθούν από τη φθορά του χρόνου.
Συνοδοιπόρους στο όραμα τους αυτό είχαν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, την Περιφέρεια Κρήτης- η οποία δέχθηκε να το χρηματοδοτήσει για να φτάσει στα χέρια των Κρητών ανά την υφήλιο δωρεάν, και πλήθος ανθρώπων που εργάστηκαν αφιλοκερδώς. Όλοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα σκοπό: για να ενισχυθεί το αίσθημα της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας των απανταχού Κρητικών, να επανασυνδεθούν οι παλαιότεροι με τις ρίζες τους αλλά και οι νέες γενιές να παραλάβουν αλώβητη και ατόφια την Kρητική κληρονομιά, ως άξιοι συνεχιστές της.
Το CD περιέχει τραγούδια τα οποία πλαισιώνονται με αφήγηση, εμπλουτισμένο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από γάμους του χθες και του σήμερα. Καλύπτει όλη την τελετουργία από το σάκιασμα και τη μεταφορών των προικιών, το στόλισμα του νυφικού παστού, το στολισμό και τον αποχαιρετισμό της νύφης, τον διάλογο με μαντινάδες έξω από το σπίτι της νύφης προτού πάνε στην εκκλησία, το γαμήλιο ψίκι, τις ευχές της μάνας, και το γαμήλιο γλέντι.
πηγή
Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...