5 κυκλαδονήσια που αξίζει να επισκεφθείς Πάσχα

24/04/2016
Ήρεμα σε σχέση με την πολυκοσμία του καλοκαιριού, γραφικά με τα φρεσκοασβεστωμένα τους σοκάκια για να υποδεχθούν το Πάσχα και τιμώντας την παράδοση με την αναβίωση εθίμων που οι ρίζες τους πηγαίνουν βαθιά πίσω στον χρόνο, τα κυκλαδονήσια αυτή την εποχή του χρόνου είναι πανέμορφα και θα γνωρίσεις την πιο ανθρώπινη πλευρά τους. Στα συν ότι και οι τιμές είναι πολύ πιο χαμηλές σε σχέση με το καλοκαίρι.
Με τη Μεγάλη Εβδομάδα να ξεκινά και τον καιρό μέχρι στιγμής να θυμίζει καλοκαίρι τι καλύτερο από μια ολιγοήμερη απόδραση στις Κυκλάδες για να γιορτάσετε το Πάσχα με την παρέα, την οικογένεια ή το ταίρι σας.
Βαλίτσες και φύγαμε!

Φολέγανδρος

Όποια εποχή και αν επιλέξεις να την επισκεφθείς είναι πανέμορφη. Το Πάσχα όμως σε αυτό το μικρό νησί των Δυτικών Κυκλάδων αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία και σε κάνει να νιώσεις ντόπιος.
Η εικόνα της Παναγίας γυρίζει πόρτα-πόρτα όλο το νησί από την Κυριακή του Πάσχα έως την Τρίτη. Οι κάτοικοι την υποδέχονται με μπαλωθιές και οι νοικοκυρές κερνάνε τον κόσμο με διάφορα γλυκίσματα, τοπικά εδέσματα και ρακή.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ο κόσμος συγκεντρώνεται στον Άγιο Νικόλαο, στην κεντρική πλατεία του Ντούναβη στη Χώρα. Μια πραγματική ομοβροντία βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων που έπειτα θα δώσει τη θέση σε χορούς και παραδοσιακά τραγούδια μέχρι το πρωί, χωρίς φυσικά να λείπουν και οι εναλλακτικές σε μπαρ.
Η γιορτή συνεχίζεται ως την Τρίτη του Πάσχα, με την περιφορά της εικόνας στη Χώρα, την Άνω Μεριά, τον οικισμό Πετούση, το Λιβάδι και τελευταίο σταθμό τον Καραβοστάση, το λιμάνι της Φολεγάνδρου όπου μπαίνει σε καϊκια, με ενδιάμεσες στάσεις για μεζέδες και ποτό.
Tips
Αξίζει να φάτε τα ματσάτα, χειροποίητα μακαρόνια που σερβίρονται με κοκκινιστό κόκορα, κουνέλι, σουτζουκάκια ή κρέας στο φούρνο αλλά και το σουρωτό, το τυρί που συνήθως συνοδεύει τη σαλάτα και χρησιμοποιούν ως βάση στην παραδοσιακή φολεγανδρίτικη τυρόπιτα, την καλασούνα.
Αν ο καιρός το επιτρέπει ρίξτε μια βουτιά στην Αγκάλη και οι πιο περιπετειώδεις στο Κάτεργο, όπου μπορείτε να φτάσετε είτε με καραβάκι ή περπατώντας  προσεκτικά καθότι δεν είναι και πολύ εύκολο, το μονοπάτι, διάρκειας περίπου μισής ώρας,  που ξεκινά από το Λιβάδι.

Κύθνος

Εδώ αναβιώνει ένα τα πιο ξεχωριστά έθιμα των ημερών στις Κυκλάδες το έθιμο της κούνιας’, το οποίο απαντάται και στη Μήλο.
Την ημέρα του Πάσχα στήνεται μια μεγάλη ξύλινη κούνια στην οποία ανεβαίνουν αγόρια και κορίτσια. Με αυτό τον τρόπο ένας νέος ή νέα όταν κουνούσε κάποιον άλλο εκδήλωνε το ενδιαφέρον του ενώπιον όλου του χωριού.
Όσο για τις ομορφιές του νησιού πολλές. Δεκάδες παρθένες παραλίες για να επιλέξεις (Επισκοπή και Απόκρουση οι μόνες οργανωμένες, Άγιος Στέφανος, Άγιος Δημήτριος,  Φλαμπούρια, Κουρί και φυσικά η παραλία σταρ του νησιού: η Κολώνα, είναι μερικές απ’αυτές που αξίζει να κολυμπήσετε), γραφικά χωριά και εκκλησάκια που αυτές τις μέρες βάζουν τα καλά τους.
Tips
Επισκεφθείτε την Παναγία την Κανάλα, ένα εκκλησάκι χωμένο σε ένα πευκόφυτο ακρωτήρι, το μοναδικό ίσως μέρος του νησιού με πλούσια βλάστηση αλλά και τον οικισμό της Δρυοπίδας.
Εδώ βρίσκεται το σπήλαιο Καταφύκι, συνολικού μήκους περίπου πέντε χιλιομέτρων, με τα πρώτα 500 μέτρα να είναι επισκέψιμα και με φωταγωγημένη διαδρομή. Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, για χρόνια οι κάτοικοι έστηναν εκεί το γλέντι της Λαμπρής.
Αν είστε λάτρεις των λουτρών μην ξεχνάτε ότι στον ομώνυμο παραθαλάσσιο και αρκετά αναπτυγμένο τουριστικά οικισμό, λειτουργούν από την εποχή του Όθωνος τα θεραπευτικά λουτρά της βασίλισσας Αμαλίας.
Το πιο χαρακτηριστικό θερμιώτικο έδεσμα είναι τα σφουγγάτα, αφράτες τυροκροκέτες φτιαγμένες από τρίμμα, ένα τοπικό μαλακό ανάλατο τυρί που αξίζει να το δοκιμάσετε και σε σαλάτα.
Το τρίμμα θα το γευτείτε επίσης σε  ταραχτό, το οποίο με σάλτσα ντομάτας και αυγό ή με τηγανητά κολοκύθια και πατάτες.

Ίος

Μαγευτικό νησί για καλοκαιρινές διακοπές με χρυσές αμμουδιές, συγκλονιστική θέα στο βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου και αμέτρητες επιλογές για διασκέδαση. Στην Ίο αν βρεθείς Μεγαλοβδομάδα θα αποκομίσεις εντελώς διαφορετική αίσθηση από εκείνη που υπάρχει το καλοκαίρι όταν μαζεύεται πολύς κόσμος. Εδώ το Πάσχα γιορτάζεται αρκετά κατανυκτικά και εντελώς παραδοσιακά.
Το Σάββατο του Λαζάρου οι κάτοικοι φτιάχνουν τα «λαζαράκια», σταφιδόψωμα σε ανθρωπόμορφα σχήματα ενώ τη Μεγάλη Εβδομάδα οι άνδρες του νησιού παίζουν τις «μπάλες». Την Κυριακή του Πάσχα αναβιώνουν το έθιμο της «κούνιας» με τους νέους και τις νέες του νησιού να ανταλλάσσουν στιχάκια και την απόκριση στο φλερτ να φαίνεται απίο τις κούνιες.
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής η ατμόσφαιρα στα φρεσκοασβεστωμένα σοκάκια της Χώρας είναι αρκετά κατανυκτική κατά την περιφορά των δύο επιταφίων: της Παναγίας της Κουντουτιανής και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, οι οποίοι συναντιούνται και οι κάτοικοι σταματούν για να ανταλλάξουν ευχές. Όταν ο καιρός το επιτρέπει παίρνουν μαζί τους χειροποίητα φαναράκια, που παλιά έφτιαχναν από άμμο και στουπί.
Tips
Χαρακτηριστικό τοπικό έδεσμα των ημερών είναι τα μελιτίνια, μυζηθρόπιτες που αρωματίζουν με μαστίχα και κλασική αξία το βραβευμένο νιώτικο σκοτύρι: μείγμα μυζήθρας και κεφαλοτυριού, αρωματισμένο με περίπου 10 βότανα με βασικό το θρούμπι.
Αν ο καιρός το επιτρέπει μην διστάσετε να ανακαλύψετε μερικές από τις κορυφαίες παραλίες του νησιού. Ήδη ο Μυλοπότας, η hot spot παραλία της Ίου, έχει αρχίσει και μπαίνει σε καλοκαιρινούς ρυθμούς, ενώ το Μαγγανάρι προσφέρεται για πιο κουλ καταστάσεις.  Στις top επιλογές η παραλία της Αγίας Θεοδότης, η Ψάθη και ο Κάλαμος.

Σύρος

Το Πάσχα στην αρχόντισσα των Κυκλάδων είναι εμπειρία μοναδική. Η αρχιτεκτονική τηςΕρμούπολης αλλά και η γραφικότητα της Άνω Σύρου συνθέτουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό για τις ημέρες του Πάσχα.
Αν βρεθείτε στο νησί το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής θα δείτε ορθόδοξους επιτάφιους να συναντιούνται με τον καθολικό επιτάφιο του Σαν Τζώρτζη στην κεντρική πλατεία Μιαούλη ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη  ξεχωρίζει το τελετουργικό της Σταύρωσης στη μεγαλοπρεπή εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τη χορωδία.
Tips
Σήμα κατατεθέν του νησιού, από εκείνα που αξίζει να επισκεφθείτε, το θέατρο Απόλλων και αν σταθείτε τυχεροί να παρακολουθήσετε και καμιά παράσταση.
Ρίξτε μια ματιά και στο μεγαλοπρεπές δημαρχιακό μέγαρο, χτισμένο το 1876 σε σχέδιο του Ερνέστου Τσίλερ, πριν αράξετε για καφέ στην πλατεία Μιαούλη, και χαζέψτε τα αρχοντικά στα Βαπόρια.
Στην Ερμούπολη μπορείτε ακόμη να επισκεφθείτε το μουσείο της Κυβέλης, σε ένα διώροφο αρχοντικό του 1870, και να δείτε από κοντά μια κιβωτό θεατρικών αναμνήσεων με φωτογραφίες, θεατρικά κοστούμια και διάφορα αναμνηστικά.
Αν βρεθείτε στην Άνω Σύρο εκτός από ταβερνάκια με ρεμπέτικα και καλό φαγητό θα δείτε και το μουσείο του Μάρκου  Βαμβακάρη, που γεννήθηκε εδώ.
Για βουτιές επισκεφθείτε τον Γαλησσά, το Κίνι, το Μέγα Γυαλό, τις Αγκαθωπές, το Δελφίνι και το Κόμητο.

Κουφονήσια

Οι μικροί παράδεισοι των Κυκλάδων, με τα εξωτικά, τιρκουάζ νερά και τη χαλαρή διάθεση είναι ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να κάνουν Πάσχα σε νησί, χωρίς όμως τη βαβούρα και την πολυκοσμία που απαντάται σε άλλα μέρη.
Στα Κουφονήσια λοιπόν, που τον Αύγουστο δεν πέφτει καρφίτσα,  το Πάσχα θα περάσεις χαλαρά, θα νιώσεις σαν να είσαι σε κάποιο μικρό χωριό της ηπειρωτικής Ελλάδας και αν έχει καλό καιρό δεν θα χορταίνεις τη θάλασσα.
Για επιτάφιο και Ανάσταση θα πας στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, τον πολιούχο του νησιού, όπου η ατμόσφαιρα είναι αρκετά οικογενειακή, καθώς ο προορισμός αυτός δεν φημίζεται τόσο για τις διακοπές του Πάσχα και έτσι θα δεις κυρίως ντόπιους.
Καλού – κακού φροντίστε να ρωτήσετε από πριν τα ταβερνάκια που είναι ανοιχτά αυτήν την περίοδο για φαγητό το βράδυ της Ανάστασης αλλά και την  Κυριακή του Πάσχα, που οι κάτοικοι εκτός από τον παραδοσιακό οβελία φτιάχνουν κατσικάκι στο φούρνο γεμιστό με ρύζι.  
Την επομένη του Πάσχα εορτάζεται ο πολιούχος Άγιος Γεώργιος με λειτουργία και λιτάνευση της εικόνας η οποία συνοδεύεται από ψαροκάικα που παραπλέουν στην πομπή και ακολουθεί πανηγύρι με προσφορά φαγητών και ποτών.
Tips
Εδώ δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο καθώς μπορείς να πας παντού με τα πόδια, άσε που δεν έχει και οδικό δίκτυο για όλο το νησί. Μπορείς όμως να κάνεις το γύρο του νησιού σε λιγότερο από δύο ώρες περπατώντας και χαζεύοντας το απίθανο μπλε που έχει εδώ η θάλασσα ή σταματώντας για φωτογραφίες.
Κάνε τον γύρο του νησιού με καΐκι (θα βρεις στο λιμάνι τα καΐκια του καπετάν Πράσινου) και κάνε και μια εξόρμηση στο Κάτω Κουφονήσι, που βρίσκεται απέναντι.
πηγή
Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...