Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Οι αριθμοί πίσω από την ασθένεια [Infographic]


04/ 02/ 2016
Πρόληψη στο ναδίρ, ακτινοθεραπεία και κρατική αδιαφορία. Ένα ζήτημα που δεν πρέπει να θυμόμαστε μόνο την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε σε πέντε infographic.

Αυξημένη προσέλευση νέων γυναικών με καρκίνο του μαστού 23-30 χρόνων στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο "Αγιος Σάββας" διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και χειρουργός ογκολόγος κος Ευάγγελος Φιλόπουλος. Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου σήμερα και η πρόληψη στην Ελλάδα της κρίσης βρίσκεται στο ναδίρ, τη στιγμή που "το σύστημα έχει πιάσει οροφή" και πλήθος ανασφάλιστων ασθενών συρρέουν στα εξωτερικά ιατρεία δίνοντας μάχη με τη νόσο, ενώ τα χειρουργεία έχουν μπλοκάρει και το νοσηλευτικό προσωπικό να είναι ελλιπές.
Και ενώ κάθε χρόνο στην Ελλάδα εκδηλώνονται 41.000 νέα περιστατικά με 28.000 χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του καρκίνου, σε μελέτη της ΕΕ που πρόκειται να δημοσιευθεί στο περιοδικό Annals of Οngology και έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία υπάρχουν επί πλέον τα εξής στοιχεία:
Ο αριθμός θανάτων από καρκίνο στους άνδρες είναι: από 734.259 το 2011 σε 753.600 το 2016.
Οι αντίστοιχοι αριθμοί στις γυναίκες είναι από 580.000 σε 605.900.
AdTech Ad

 

Η συνολική εικόνα στην ΕΕ

Αναμένονται 1.359.500 θάνατοι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση  μέσα στο 2016. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2011 ήταν 1.314.787.
Ο καρκίνος του πνεύμονα κατέχει την πρώτη θέση με 274.000 στους θανάτους, δηλαδή το 20% του συνολικής θνησιμότητας από καρκίνο.
Ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες.  Δεύτερος μεγαλύτερος σε επίπτωση καρκίνος είναι του παχέος εντέρου με συχνότητα 16,2/100.000 ακολουθούμενος από τον καρκίνο του προστάτη.
Στον καρκίνο του παγκρέατος υπάρχει αυξητική τάση στους προβλεπόμενους θανάτους για τις γυναίκες ενώ για τους άνδρες παρουσιάζει μικρή πτώση κατά 0,5%. Συνολικοί θάνατοι από καρκίνο του παγκρέατος  85.600 που αντιπροσωπεύουν το 6,3% όλων των θανάτων από καρκίνο.
Τα ποσοστά θανάτων από λευχαιμία σε παιδιά 0-14 ετών μεταξύ 2009 και 2016 μειώνονται κατά 38% στα αγόρια και κατά 20% στα κορίτσια, κατά 26%  αντίστοιχα και 22% σε νέους και νέες  15-44. Μεταξύ γυναικών 45-69 τα ποσοστά θανάτου μειώνονται κατά 19%.
 

Ακτινοθεραπεία και κρατική αδιαφορία

Όπως αναφέρουν τα διεθνή στοιχεία ένας στους τρεις ανθρώπους θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει την ασθένεια. Η ακτινοθεραπεία που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ίασης της ασθένειας  αντιμετωπίζεται από την πολιτεία με αδιαφορία, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας κος Γιώργος Πισσάκας. Σύμφωνα με τον κο Πισσάκα, ενώ θα έπρεπε η χώρα μας να έχει 70 μηχανήματα στο δημόσιο τομέα, υπάρχουν μόνο 27 και αυτά απαρχαιωμένα και υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να κάνουν ουρές σε λίστα αναμονής διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, η αναγκάζονται να στρέφονται στα  ιδιωτικά. Αυτή τη στιγμή μαζί με τα ιδιωτικά τα μηχανήματα σε όλη την Ελλάδα είναι 70.
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής καταγγέλλει επίσης, ότι λόγω αδιαφορίας των υπευθύνων και γραφειοκρατίας χάσαμε την ευκαιρία της προμήθειας μηχανημάτων μέσω ΕΣΠΑ παρά το κέρδος των 600.000 ευρώ  που θα προέκυπτε για το δημόσιο από κάθε μηχάνημα. Από τα 8 μηχανήματα που είχαν εξαγγελθεί το 2010 λειτουργούν μόνο 2 και μόλις τοποθετήθηκαν άλλα δύο.
 

Πρόληψη

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας για τον καρκίνο στις 4 Φεβρουαρίου ξεκινάει εκστρατεία πρόληψης και ενημέρωσης με σύνθημα «το παράλληλο πρόγραμμα είμαστε εμείς»  σηματοδοτεί την τη δύναμη που έχει κάθε ενεργός πολίτης να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο. Σύμφωνα με τον κο Φιλόπουλο το ένα τρίτο των καρκίνων προκαλείται από 5 παράγοντες που εξαρτώνται από τη δική μας συμπεριφορά και είναι:
  • Παχυσαρκία
  • Φτωχή δίαιτα σε χόρτα λαχανικά και φρούτα
  • Έλλειψη σωματικής άσκησης
  • Κάπνισμα
  • Κατανάλωση αλκοόλ
 
Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε...
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...