Σπίτι και Διακόσμηση: Ήρθε η ώρα να δώσετε άλλον αέρα στο σπίτι σας!


07/02/2016
Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι κλείνοντας την πόρτα και τα παράθυρα του σπιτιού μας αφήνουμε έξω τους ρύπους και τη σκόνη και επομένως αναπνέουμε καθαρό αέρα. Είναι όμως έτσι; Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο αέρας στους κλειστούς χώρους μπορεί να είναι πιο μολυσμένος από την εξωτερική ατμόσφαιρα. Ο καπνός των τσιγάρων, τα χημικά υλικά που μας περιβάλλουν, τα απορρυπαντικά, τα ακάρεα και η σκόνη είναι μερικοί σημαντικοί ρύποι. Τρόποι για να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους υπάρχουν. Εμείς επιλέξαμε κάποιους για εσάς. 

Αέρααα!
Όποια μέθοδο και αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε για να καθαρίσουμε την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κάτι πολύ βασικό: ότι πρέπει να ανανεώνουμε συχνά τον αέρα. Αυτό πρέπει να γίνεται ακόμη και όταν κάνει κρύο, προκειμένου να καταστρέφονται τα ακάρεα και να εξατμίζεται η υγρασία. Για να μην παγώσουν οι τοίχοι και για να έχει αποτέλεσμα η κίνησή μας, συστήνεται να αερίζουμε το σπίτι 4-5 φορές την ημέρα, για 5΄ κάθε φορά. 

Βοήθεια αρωμάτων
Τα αιθέρια έλαια προσφέρονται όχι μόνο για να απολυμάνουμε τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και για να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα ευεξίας και χαλάρωσης. Ιδανικά γι’ αυτό είναι το δεντρολίβανο, ο ευκάλυπτος, το λεμονόχορτο, το νερολί, η κανέλα, αλλά και τα εσπεριδοειδή (π.χ. περγαμόντο, πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι), τα οποία έχουν ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Για να φτιάξουμε αρωματικό σπρέι, ρίχνουμε σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα 60 ml ροδόνερο, προσθέτουμε συνολικά 15 σταγόνες από 2 αιθέρια έλαια, ανακινούμε καλά και ψεκάζουμε όλους τους χώρους του σπιτιού περίπου ανά ώρα. Εναλλακτικά, ρίχνουμε 8-9 σταγόνες αιθέριων ελαίων πάνω σε μια γάζα ή σε ένα κομμάτι βαμβάκι και τα τοποθετούμε πάνω στο καλοριφέρ ή σε ένα μη ορατό σημείο στο σπίτι.  

Φυτά, τα φίλτρα της φύσης 
Τα φυτά έχουν την ιδιότητα να φιλτράρουν τους αέριους ρύπους, ενώ παράλληλα ελέγχουν τα επίπεδα της υγρασίας, διατηρώντας τη σε ιδανικά επίπεδα για τον άνθρωπο. Kαλό είναι να επιλέγουμε φυτά τα οποία έχουν πολλά φύλλα και να τα τοποθετούμε κοντά στην πηγή του ρύπου (π.χ. δίπλα στο υπολογιστή, κοντά στον καπνιστή). Από τα πιο γνωστά φυτά γι’ αυτήν τη δουλειά είναι το σπαθίφυλλο, η δράκαινα, η φτέρη και ο φίκος. 

Η λύση του αφυγραντήρα
Από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται στους εσωτερικούς χώρους από την υγρασία είναι η χρήση του αφυγραντήρα. Πρόκειται για συσκευή που συγκεντρώνει στο δοχείο της το νερό που περιέχεται στην ατμόσφαιρα, ρυθμίζοντας έτσι το επίπεδο υγρασίας στον χώρο. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεται η ανάπτυξη μούχλας, ακάρεων, μυκήτων και σκουριάς, που έχουν την τάση να πολλαπλασιάζονται γρήγορα όταν υπάρχει πολλή υγρασία και τα οποία προκαλούν προβλήματα υγείας, όπως αλλεργίες, αρθρίτιδες, άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Επιπλέον, ο αφυγραντήρας δεν αφήνει την υγρασία να πέσει σε χαμηλά επίπεδα, αποτρέποντας έτσι την ξήρανση του αέρα, που, εκτός από ζημιές σε ξύλινα αντικείμενα, μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς του δέρματος


Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε...
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...