Ο αθλητής που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ παίδων στο επί κοντώ

14/02/2016
Ευγενικός και χαμογελαστός. Σχεδόν αμήχανος και ντροπαλός. Στα 16 του χρόνια κουβαλάει την παιδικότητα και την αθωότητα, που κάθε παιδί της ηλικίας του θα πρέπει να έχει στο βλέμμα του, ενώ διαθέτει την καθαρή σκέψη ενός φιλόδοξου και παράλληλα χαμηλών τόνων αθλητή.

Ο Εμμανουήλ Καραλής αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα από τα ταλέντα του ελληνικού στίβου, αποτελεί – μαζί με άλλα αξιόλογα παιδιά – το μέλλον του ελληνικού στίβου. Ο αθλητής του Βασίλη Μεγαλοοικονόμου είναι ένα παιδί σαν όλα τα άλλα. Μόνο που σε σχέση με τους συμμαθητές του, κερδίζει μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις και βελτιώνει τα πανελλήνια ρεκόρ στο επί  κοντώ.


Για να φτάσει σε μεγάλες επιτυχίες χρειάζεται να κάνει ορισμένες θυσίες, που για τον ίδιο δεν είναι τίποτε άλλο από στιγμές απόλαυσης και ικανοποίησης. Τον ελεύθερο χρόνο του παίζει κιθάρα, ενώ τα Σαββατοκύριακα κάνει βόλτες με τους φίλους του.

«Δε νιώθω να στερούμαι κάποια πράγματα για να κάνω αθλητισμό, αλλά ακόμη κι αυτό να συνέβαινε εγώ το κάνω επειδή το αγαπάω, δε νιώθω ότι χάνω κάτι», είπε ο νεαρός μιλώντας στο site της ομοσπονδίας.
Για τον Καραλή η φετινή χρονιά ήταν η πρώτη στην κατηγορία των Παίδων. Παρόλα αυτά δεν φάνηκε να δυσκολεύτηκε κόντρα σε μεγαλύτερους αντιπάλους του. Αντίθετα στον αγώνα στόχο της χρονιάς, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Π/Κ κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο.
«Μοναδική εμπειρία ο αγώνας στο Κάλι. Απέκτησα εμπειρία, που είναι η καλύτερη αρχή για όλους τους αθλητές να μπουν στην διαδικασία του υψηλού αθλητισμού», είπε ο Εμμανουήλ Καραλής, που επέλεξε να διατηρήσει το βαφτιστικό του όνομα καθώς όπως λέει... «Το Μανώλης είναι πολύ κοινό, το Εμμανουήλ δεν το ακούς συχνά. Ξεχωρίζει». Βέβαια ο νεαρός έτσι κι αλλιώς έχει καταφέρει να ξεχωρίζει χάρη στην ικανότητα του να ανεβαίνει ψηλά στο επί κοντώ.
«Στο Κάλι ήμασταν  όλοι μαζί μια μεγάλη παρέα, ένιωθες ο ένας αθλητής να επηρεάζει τον άλλο με θετικό τρόπο» εξήγησε ο 16χρονος για την αποστολή, που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Π/Κ. Ο Καραλής στην διοργάνωση της Κολομβίας έφτασε να διεκδικεί ακόμη και το χρυσό μετάλλιο.
«Το πίστευα για το μετάλλιο. Αρχικά πήγα για να ευχαριστηθώ τον αγώνα και να κάνω μια αξιοπρεπή εμφάνιση. Όταν πέρασα το 5,20 μ. το κατάλαβα.  Πιστεύω θα μπορούσα να διεκδικήσω και το χρυσό αν δεν είχα χάσει μία προσπάθεια από λάθος των κριτών. Βέβαια αυτό είναι κάτι που έμαθα για τον επόμενο αγώνα μου. Τώρα ξέρω πως θα συμπεριφερθώ την επόμενη φορά και τι πρέπει να κάνω», είπε ο Καραλής αναφερόμενος στην άκυρη προσπάθεια που του χρέωσαν οι κριτές στα 5,25 μ. καθώς δεν κατάλαβαν πως ο αθλητής είχε ζητήσει να συνεχίσει στα 5,35 μ., ύψος που θα μπορούσε να του δώσει το χρυσό μετάλλιο. Για τον Καραλή τα βήματα γίνονται μέρα με την ημέρα. Δεν βιάζεται ούτε να...μεγαλώσει ούτε να σκεφτεί τι θα έχει πετύχει πέντε χρόνια μετά.
«Οι στόχοι  μας από την αρχή, αλλά και σήμερα που μιλάμε είναι να  βελτιώνομαι στην τεχνική. Στην αρχή της σεζόν σκεφτόμασταν με τον προπονητή μου πως πρέπει να κάνουμε μία αξιοπρεπή εμφάνιση, όμως, το βασικό για μας ήταν η  τεχνική. Δεν μπορώ να σκεφτώ μακριά, στόχος μου να συνεχίσω κανονικά την προσπάθεια μου και να είμαι δυνατός. Να βελτιώνομαι σε όλους τους τομείς. Θέλω πάντα να προσπαθώ να κάνω το καλύτερο», είπε ο νεαρός, ενώ από την πλευρά του ο προπονητής του Βασίλης Μεγαλοοικονόμου σχολίασε για  τη σεζόν που πέρασε:  «Σαν βασικός στόχος υπήρχε η πρόκριση στο Παγκόσμιο, αυτό είχα πει και στον εθνικό προπονητή της κατηγορίας, Γιάννη Κουτσοφλίνη στην αρχή της χρονιάς. Με τον Εμμανουήλ συζητάμε συνέχεια, στόχος μας είναι να αποκτήσει εμπειρίες να βελτιώνεται στην τεχνική, να προσπαθεί να γίνεται συνεχώς καλύτερος. Καθώς θα μεγαλώνει η τεχνική θα παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία του. Από εκεί και πέρα δεν μπορείς να προβλέψεις πως θα εξελιχθεί ένας αθλητής. Διαθέτει πολύ καλά χαρακτηριστικά, ωστόσο σε βάθος χρόνου θα φανεί η ικανότητα του. Σίγουρα έχει όλα τα στοιχεία να προχωρήσει».   

Ο Εμμανουήλ πριν από λίγες ημέρες επέστρεψε και πάλι στις σχολικές υποχρεώσεις ως μαθητής της Β΄λυκείου. Η πρώτη ημέρα στο σχολείο του επιφύλασσε μια έκπληξη. «Είπαν για το μετάλλιο που κατέκτησα στην Κολομβία», ανέφερε σχεδόν αμήχανα ο αθλητής και σχολίασε για το αν τον άλλαξε όλο αυτό: «Όχι δεν με άλλαξε καθόλου, συνεχίζουμε την προσπάθεια μας από εκεί που σταματήσαμε. Για μένα είναι όλα κανονικά, για τους άλλους δεν ξέρω. Εννοείται και χαίρομαι  όταν λένε κάτι καλό  για εμένα όπως έγινε στο σχολείο, όμως, προσπαθώ να  διατηρούμε σε χαμηλούς τόνους, γιατί έτσι πρέπει να είμαι».

Ο αθλητής του ΓΣ Κηφισιάς είχε την πρώτη του επαφή με το στίβο στα 12 του. Ο πατέρας του, Χάρης Καραλής, παλιός προπονητής του δεκάθλου τον πήγε στο στάδιο προκειμένου να δοκιμάσει επί κοντώ. «Την πρώτη χρονιά ερχόταν δύο φορές την εβδομάδα, την επόμενη τρεις και την μεθεπόμενη μπήκε σε καθημερινό πρόγραμμα», είπε ο έμπειρος τεχνικός, που ανέλαβε τον Καραλή από το ξεκίνημα του.


Το  2016 είναι μια χρονιά με πολλές προκλήσεις. Το 1ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Π/Κ της Τιφλίδας και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν είναι δύο από τις διοργανώσεις στις οποίες θα επιδιώξει να διακριθεί ο νεαρός αθλητή. Η  χρονιά θα ξεκινήσει με τους αγώνες του κλειστού εκεί όπου ο Καραλής θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει αυτό που δεν κατάφερε την περσινή χρονιά και να πετύχει πανελλήνιο ρεκόρ και στον κλειστό. Ο νεαρός το χειμώνα του 2015 ανέβηκε πάνω από τα 5,05 μ. και υπολείπεται μόλις 5 εκατοστά από το ρεκόρ του Παναγιώτη Λάσκαρη. Ο Καραλής το καλοκαίρι θα έχει άλλη μία ευκαιρία να βελτιώσει το δικό του 5,25μ. και να σκεφτεί αν μπορεί να απειλήσει το παγκόσμιο ρεκόρ (5,51 μ.). «Σκεφτόμαστε να γινόμαστε καλύτεροι, σταθεροί, με προοπτική να συμβεί αυτό (σ.σ να ανέβει στα 5,51 μ.) το παγκόσμιο ρεκόρ δεν είναι ο στόχος», είπε ο Μεγαλοοικονόμου.


Η πρώτη φορά τη φετινή σεζόν, που ο Καραλής έκανε ρεκόρ ήταν στο Athens Street Pole Vaut στην πλατεία Συντάγματος. Εκεί ο νεαρός κατάφερε να να ξεπεράσει τα 5,24 μ. και να βελτιώσει ένα ρεκόρ που κρατούσε 12 χρόνια και ανήκε στον Κώστα Φιλιππίδη. «Ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έκανα το ρεκόρ του Φιλιππίδη και μάλιστα μέσα σε αγώνα, που ήταν κι εκείνος. Η παρουσία του Κώστα είναι ένα κίνητρο για εμάς που κάνουμε επί κοντώ. Είναι σημαντικό να τον βλέπουμε να τον έχουμε πρότυπο και να συνεχίζουμε», είπε ο Καραλής και ο Μεγαλοοικονόμου  συμπλήρωσε: «Υπέρ συμφωνώ με αυτό που λέει ο Εμμανουήλ, θεωρώ πως είναι σημαντικό ο νεαρός αθλητής να έχει εικόνες από έναν τέτοιο σπουδαίο αθλητή».


Ο Φιλιππίδης είναι για τον Καραλή πρότυπο, ωστόσο αυτός που έχει κλέψει την καρδιά του πιτσιρικά είναι ο τσάρος των αιθέρων Σεργκέι Μπούμπκα.  «Ο Σεργκέι Μπούμπκα και ο Κώστας Φιλιππίδης είναι οι δύο αθλητές που μου αρέσουν.  Λατρεύω το τρέξιμο και την τεχνική του Μπούμπκα. Κάθομαι και βλέπω βίντεο με τους αγώνες του. Είναι ψηλός και μου αρέσει το τρέξιμο του, το οποίο και θέλω να μιμηθώ». Ο Καραλής είχε την ευτυχία όχι μόνο να δει από κοντά το είδωλο του, αλλά να του κάνει και την απονομή στο Κάλι. «Όχι μόνο έκανε την απονομή, αλλά του είπε και καλά λόγια, τόσο για την αγωνιστική του ικανότητα, όσο και γιατί το ότι ήταν χαμογελαστός και χαρούμενος», είπε ο Έλληνας προπονητής.
Ο Καραλής έχει μεγαλώσει σε άκρως αθλητική οικογένεια. Ο πατέρας του πρωταθλητής στο δέκαθλο, η μητέρα του ασχολήθηκε με το  μήκος όπου έχει κατακτήσει μετάλλια σε σχολικό πρωτάθλημα και η δίδυμη  αδελφή του ασχολείται με τα σύνθετα και έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια στην κατηγορία των Παγκορασίδων.

«Είναι ωραίο να μεγαλώνεις σε αθλητική οικογένεια. Ο πατέρας μου με συμβουλεύει για τις αποφάσεις που έχω να πάρω. Είμαι ευγνώμων που έχω την οικογένεια μου και με στηρίζει», είπε. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις σκέψεις του για το εκπαιδευτικό του μέλλον, συμπλήρωσε: «Θα προσπαθήσω να κερδίσω υποτροφία για κάποιο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Αν γίνει αυτό θα πάω να σπουδάσω και έπειτα θα επιστρέψω στην Ελλάδα για να συνεχίσω εδώ την προπόνηση μου. Αθλητής και προπονητής είναι μαζί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η σχέση τους χρόνο με το χρόνο δυναμώνει και  παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.  «Για εμένα ο κ. Βασίλης είναι δεύτερος πατέρας. Είμαστε μαζί από αρχή. Έχουμε πολύ καλή σχέση.  Η καλή συνεργασία παίζει ρόλο στην απόδοση. Ο προπονητής ξέρει πως λειτουργεί ο κάθε αθλητής και αυτό φέρνει και καλό αποτέλεσμα».



«Θέλω να ευχαριστήσω το σύλλογο (σ.σ. ΓΣ Κηφισιάς), γιατί χωρίς τη στήριξη του τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά για εμάς. Τις οικογένειες μας, που είναι δίπλα μας, την Adidas που μας στηρίζει, την φυσιοθεραπεύτρια Ελισάβετ Αναστασάκη και όλους τους φυσιοθεραπευτές του ΟΑΚΑ και φυσικά την ομοσπονδία μας, τον ΣΕΓΑΣ που είναι δίπλα μας», είπε ο Βασίλης Μεγαλοοικονόμου, αναφερόμενος σε εκείνους που βοήθησαν την δύσκολη προσπάθεια τους.

Ο Εμμανουήλ Καραλής χαμογελαστός όπως πάντα ξεκίνησε ήδη την προετοιμασία του για τη νέα χρονιά γεμάτος αισιοδοξία και θετική ενέργεια. Οι προκλήσεις είναι μπροστά και τον περιμένουν.



Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...