Χανιά: τον τίτλο «Ευρωπαϊκό Μουσείο 2016» διεκδικεί το Μουσείο Τυπογραφίας [εικόνες]

02/02/2016
(φωτογραφίες: Μουσείο Τυπογραφίας - Σπύρος Ζαχαράκης)
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις για τα μουσεία της Ευρώπης διεκδικεί το Μουσείο Τυπογραφίας που βρίσκεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο στα Χανιά. Πρόκειται για τον τίτλο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2016», European Museum of the Year Award (EMYA) που απονέμεται από το Φόρουμ των Ευρωπαϊκών Μουσείων (European Museum Forum - EMF) και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η ίδια η υποψηφιότητα συνιστά μία μεγάλη διάκριση και τιμή τόσο για το ίδιο το Μουσείο Τυπογραφίας αλλά και για τα Χανιά, καθώς τον τίτλο διεκδικούν μουσεία από όλη την Ευρώπη που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και τα οποία πληρούν τα υψηλά και αυστηρά πρότυπα της κριτικής επιτροπής.
Η διαδικασία ξεκινάει με την συγκρότηση του φακέλου της υποψηφιότητας και την αποστολή του στο EMF. Στη συνέχεια κριτής του φόρουμ επισκέπτεται το μουσείο, ξεναγείται στους χώρους του και έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει κατά πόσο πληρούνται οι αυστηρές προδιαγραφές της υποψηφιότητας.
Εφόσον ένα μουσείο προταθεί από τον κριτή του για το μεγάλο βραβείο, ένας ακόμα κριτής επισκέπτεται ανώνυμα το μουσείο για να βιώσει την εμπειρία του απλού επισκέπτη.


Φέτος, η τελευταία πράξη της αξιολόγησης «παίχτηκε» στο Ζάγκρεμπ, όπου συνεδρίασε η κριτική επιτροπή, ενώ πρόσφατα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του EMF η λίστα με τις υποψηφιότητες στην οποία συμπεριλαμβάνεται ένα ακόμα μουσείο από την Ελλάδα, το αρχαιολογικό μουσείο της Τεγαίας.
Η τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί 6 - 9 Απριλίου 2016 στην Tolosa και το San Sebastian της Ισπανίας, σε μία μεγάλη γιορτή όπου τα μουσεία θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν την υποψηφιότητά τους.
Το βραβείο απονέμεται από το 1977 σε μουσεία που άνοιξαν πρόσφατα ή σε μουσεία με πρόσφατα ανακαινισμένες εκθέσεις. Η κριτική επιτροπή ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη φαντασία, την παρουσίαση, τον εξοπλισμό, τη χρηματοδότηση, την κοινωνική ευθύνη, το εκπαιδευτικό έργο, το μάρκετινγκ και τη διαχείριση. Το βραβευμένο μουσείο εκθέτει για ένα έτος το γλυπτό του Χένρυ Μουρ «Το αυγό».


Για το 2015 νικητής του βραβείου ήταν το Rijksmuseum (το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας) στο Αμστερνταμ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μοναδική φορά που η Ελλάδα κατόρθωσε να κερδίσει τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς ήταν το 1981 με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο Ναύπλιο.

Το Μουσείο Τυπογραφίας λειτουργεί στα Χανιά από το 2005. Δημιουργήθηκε από την τοπική εφημερίδα «Χανιώτικα νέα» και είναι μία πρωτοβουλία των ιδρυτών της εφημερίδας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη. Ένας από τους σημαντικότερους στόχους του Μουσείου είναι να το επισκέπτονται μαθητές, μελετητές, άνθρωποι κάθε ηλικίας, οι οποίοι, μέσα από επιδείξεις, εφαρμογές και ξεναγήσεις έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ενδιαφέρον, γνώσεις και άποψη για την Τυπογραφία.

Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει περίτεχνα τυπογραφικά πιεστήρια και άλλα μηχανήματα καθώς και εργαλεία και αντικείμενα που παρουσιάζουν την εξέλιξη της τυπογραφίας από τη γέννηση της την εποχή του Γουτεμβέργιου μέχρι τις μέρες μας. Σπάνια βιβλία και εφημερίδες, πολύτιμες λιθογραφίες, χαλκογραφίες και ξυλογραφίες ταξιδεύουν τον επισκέπτη στην τέχνη της Τυπογραφίας.
Τον Απρίλιο του 2012 το μουσείο επεκτάθηκε σε νέα πτέρυγα, διπλασιάζοντας το μέγεθός του, ενώ το 2015 απέκτησε μία ακόμα αίθουσα με εκθέματα καθώς και ένα πωλητήριο – καφέ.

Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε...
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...