Πειθαρχία: Πετυχημένες στρατηγικές για κάθε ηλικία

20/1/2016
Όλοι μας έχουμε συναντήσει παιδιά που εκσφενδονίζουν χούφτες άμμου στο πάρκο, που κλαίνε ασταμάτητα και που δεν σταματάνε να φωνάζουν όπου και αν βρίσκονται. Από τη μια σκεφτόμαστε «παιδιά είναι», από την άλλη όμως, δεν είναι και τόσο ευχάριστη η παιδική «τρομοκρατία», κυρίως όταν προέρχεται από το δικό μας παιδί. Η λύση βρίσκεται στην πειθαρχία και στο πως τη χειρίζεστε. Και ενώ όταν σκέφτεστε τη συγκεκριμένη λέξη δεν σας έρχεται πάντα κάτι όμορφο στο μυαλό, αν βρείτε μια μέση λύση, θα μπορέσετε να μάθετε στο παιδί σας σεβασμό χωρίς να το καταπιέσετε.
Καταρχήν, ο σεβασμός είναι αμοιβαίος. Άρα για να μάθετε στο παιδί σας να είναι πειθαρχημένο και να σέβεται, πρέπει πρώτα από όλα να δώσετε εσείς το καλό παράδειγμα. Έτσι όταν το μικρό σας προσπαθεί να σας πει κάτι, σταματήστε αυτό που κάνετε και εστιάστε την προσοχή σας για να ακούσετε. Αργότερα θα μπορείτε να απαιτήσετε από εκείνο την ίδια ευγενική συμπεριφορά.
Όμως, ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεται το παιδί σας, πρέπει να έχετε και την κατάλληλη συμπεριφορά, ώστε να μπορέσετε να το διδάξετε σεβασμό. Δείτε τι πρέπει να κάνετε ανάλογα με την ηλικία.
Όταν το παιδί σας είναι 12 μηνών και κάτω, το μόνο που ζητάει είναι αγάπη και την προσοχή σας. Σε αυτή τη περίοδο αναπτύσσεται η εμπιστοσύνη προς τους γονείς του και γι αυτό πρέπει να νιώθει ότι είστε εκεί για να καλύψετε όλες του τις ανάγκες. Η εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται σε αυτή την ηλικία, σας δίνει την ευκαιρία αργότερα να θέσετε όρια, χωρίς να κλονιστεί η αμοιβαία αγάπη. Συνήθως σε αυτή την ηλικία τα μικρά κάνουν διάφορες ζημιές, για παράδειγμα ρίχνουν κάτω το μπολ με το φαγητό τους. Δεν υπάρχει λόγος να εκνευρίζεστε, γιατί απλά το κάνει για να δει τι θα συμβεί και όχι για να σας αναστατώσει. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε μακριά το αντικείμενο που φοβάστε ότι μπορεί να σπάσει το μικρό σας. Προσπαθήστε να του εξηγήσετε με ηρεμία ότι δεν πρέπει να κάνει τη συγκεκριμένη πράξη. Η διδασκαλία είναι η θεμελιώδης αρχή για να μάθει να σέβεται.
Επίσης, αν το μωρό σας αρχίσει να μασουλάει το αγαπημένο σας κόσμημα, αντί να του το τραβήξετε από τα χέρια, απλά λύστε το από το λαιμό σας, βάλτε το στην άκρη, εξηγώντας του ότι δεν είναι για μασούλημα. Στη συνέχεια δώστε του ένα παιχνίδι ειδικό για να μασάνε τα μωρά. Τα παιδιά εκ φύσεως θέλουν να συνεργαστούν, απλά πολλές φορές φταίνε οι γονείς που δεν πειθαρχούν.
Όταν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο σε ηλικία και θέλετε να του διδάξετε να σέβεται, είναι σημαντικό να το μάθετε να συμμετέχει στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού. Εάν μάθει να συνεργάζεται, τότε θα μάθει να σέβεται και τους συνανθρώπους του, καθώς μεγαλώνει.
Η ηλικία όπου το μικρό σας είναι σε θέση να γνωρίζει αυτά που δεν πρέπει να κάνει, είναι γύρω στα πρώτα του γενέθλια. Τότε που σας κοιτάζει με ένα πονηρό βλέμμα και στη συνέχεια ρίχνει κάτω το φαγητό του, τότε είναι που αρχίζει και η διδασκαλία σεβασμού και ανάληψης ευθύνης για τις πράξεις του. Είναι η στιγμή που πρέπει να του πείτε ότι αφού έριξε κάτω το φαγητό του, οφείλει να βοηθήσει στο καθάρισμα.
Χρησιμοποιείστε το ταιμ-άουτ, όταν το μικρό σας είναι 2 ετών. Αυτή η τακτική πειθαρχίας είναι αρκετά γνωστή, αλλά επίσης και αμφιλεγόμενη. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το ταίμ-άουτ δεν είναι σωστή μέθοδος τιμωρίας, γιατί δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Όταν οι γονείς χρησιμοποιούν αυτή την τακτική, θέλουν να μάθουν στα παιδιά τους να ελέγχουν τον εαυτό τους. Για κάποια όμως, παιδιά το ταίμ-άουτ μπορεί να είναι ενοχλητικό, ώστε να προκαλέσει ξεσπάσματα και φωνές. Αν διαπιστώσετε ότι το μικρό σας δεν ανέχεται αυτή τη μέθοδο, τότε βρείτε άλλους τρόπους τιμωρίας ή να τη χρησιμοποιείτε για σύντομα χρονικά διαστήματα. Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι να ορίσετε ένα μέρος του σπιτιού, όπου θα πηγαίνει το παιδί σας για να ηρεμήσει, κατά προτίμηση διαλέξτε όποια περιοχή θέλετε, εκτός από το υπνοδωμάτιο του.
Εφόσον το μικρό σας είναι 5 ετών και άνω είναι σημαντικό να του διδάξετε τις συνέπειες των πράξεων. Και επειδή όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να κάνουν τις σωστές επιλογές, όπως να τελειώνουν τα μαθήματα τους πριν δουν τηλεόραση ή να μη παίζουν μπάλα στο σπίτι, πρέπει να βρείτε τις κατάλληλες λύσεις. Για παράδειγμα αν το μικρό σας δεν τελειώσει την εργασία το βράδυ, εξηγήστε του ότι θα ξυπνήσει νωρίτερα το επόμενο πρωί, για να την ετοιμάσει. Με αυτό τον τρόπο θα μάθει να είναι πειθαρχημένο, να έχει πρόγραμμα και να βάζει προτεραιότητες.
Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε...
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...