Στην Κουζίνα: Αφράτη βασιλόπιτα κέικ με πορτοκάλι, κακάο και ξηρούς καρπούς

Θα την πω την αλήθεια. Δε ξέρω τι φταίει, αλλά κάνω "ζαβολιές" τις γιορτές. Σαν τον καλικάντζαρο και εγώ. Βέβαια, δεν περιορίζομαι μόνο στα Χριστούγεννα! Κάνω αλχημείες και το Πάσχα! Θα ξεχάσω εγώ την χρονιά που έβαψα τα αυγά χωρίς να τα βράσω;;; Και το βράδυ, όλοι ετοιμοπόλεμοι για να κατατροπώσουμε το αντίπαλο αυγό, γίναμε... ομελέτα!!!
Έτσι και φέτος! Ξεκίνησα με απίστευτη όρεξη πρωί πρωί να φτιάξω βασιλόπιτα! Αν δεν είχατε ακόμη ετοιμάσει, θα την φτιάχναμε μαζί!
Όμως, το μικρό καλικαντζαράκι είχε άλλα σχέδια...
Την έφτιαξα, αλλά δε φούσκωνε... καθόλου! Μα πάντα φουσκώνει, τώρα γιατί όχι;;; Μήπως υπερέβαλα με τα υγρά;;; Ξέρετε , λάθος δοσολογία στα υγρά του κέικ ή της βασιλόπιτας, μπορεί να οδηγήσουν σε τέτοιο αποτέλεσμα! 
Τι να έφταιγε άραγε;;;

Μήπως, η απροσεξία της μαγείρισσας που δοκιμάζει να φτιάξει κέικ μετά από χθεσινοβράδινη έξοδο με φίλους; Αυτή ήταν μάλλον η αιτία που η φετινή βασιλόπιτα μου βγήκε λίγο... θαλασσινή! Ναι, αντί ζάχαρη έβαλα αλάτι! Όχι λίγο... πολύ αλάτι! Πάρα πολύ!

Τα λάθη, εκτός ότι καμιά φορά έχουν πλάκα, η αλήθεια είναι ότι γελάσαμε πάλι σήμερα, μας κάνουν να ξαναπροσπαθήσουμε για κάτι. Έτσι κι εγώ, έκανα για εσάς ξανά τη φετινή βασιλόπιτα ενισχύοντας με υλικά που στην πρώτη έκδοση δεν είχα δοκιμάσει να βάλω!!! Το αποτέλεσμα;;; Ευτυχώς που η πρώτη μου βγήκε... θαλασσινή!!! 

Βέβαια, το πιθανότερο είναι να τη φτιάξετε την επόμενη χρονιά... Ας είναι! Σημασία έχει να περνάμε καλά με τους αγαπημένους μας και να τους κάνουμε χαρούμενους! Οπότε ο στόχος επετεύχθη! 

Σας εύχομαι να έχετε μία γλυκιά Πρωτοχρονιά και για το νέο έτος υγεία και ό,τι πραγματικά επιθυμεί ο καθένας σας! Να είστε χαμογελαστοί και τυχεροί το 2016!

Ξεκινάμε...

Υλικά
1 συσκευασία αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 αυγά
1 1/4 κούπα του τσαγιού ή μικρή φλιτζάνα λάδι (Δείτε την φωτογραφία)
2 1/2 κούπες ζάχαρη
2/3 περίπου της κούπας γάλα
2/3 περίπου της κούπας χυμό πορτοκαλιού
1 χούφτα αμύγδαλα
1 κουταλιά της σούπας λικέρ
1 1/2 κουταλιά του γλυκού κακάο
1 βανίλια
80 γρ. (ενδεικτική ποσότητα) σκαγέτα σοκολάτας (διακοσμητικά κομματάκια σοκολάτας) ή σταγόνες κουβερτούρας ή και τα δύο.
ζάχαρη άχνη.


Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι.
Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και χτυπάμε συνεχώς με ένα σύρμα, μέχρι να ανακατέψουμε όλη τη ζάχαρη. 
Συνεχίζουμε να χτυπάμε προσθέτοντας ένα - ένα τα αυγά.
Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα 1 βανίλια και προσθέτουμε το γάλα. 
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, προσθέτοντας έπειτα και το χυμό πορτοκαλιού.
Το μείγμα είναι έτοιμο για να βάλουμε και το αλεύρι μας.
Την πρώτη φορά που θα ρίξουμε αλεύρι στο μπολ, προσθέτουμε και 1,5 κουταλάκι  του γλυκού κακάο.
Φροντίζουμε να το ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και να ανακατεύουμε συνεχώς.
Όταν θα είναι έτοιμο το μείγμα μας, θα το καταλάβετε, γιατί θα δυσκολεύεστε ελαφρώς να κάνετε την κυκλική κίνηση του ανακατέματος.

Για το τέλος...
Χτυπάμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα, το λικέρ και μερικές νιφάδες σοκολάτας και τα ρίχνουμε και αυτά στο μείγμα μας. Ανακατεύουμε καλά. 
Το κέικ βασιλόπιτα είναι έτοιμο να μπει στο φούρνο. 
Το βάζουμε σε μία λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα. 
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου περίπου, για περίπου 1 ώρα. 
Κλείστε τον φούρνο και αφήστε το κέικ βασιλόπιτα για ακόμα 10 λεπτά. 
Αφαιρέστε το από τη φόρμα και τοποθετήστε το σε μία μεγάλη επιφάνεια.
Αφού κρυώσει, ρίξτε όση ζάχαρη άχνη θέλετε και διακοσμήστε το όπως προστάζει η φαντασία σας!

Tips / Εναλλακτικά
- Φροντίζουμε να μην ανοίγουμε το φούρνο όση ώρα ψήνεται η πίτα μας, γιατί θα ξεφουσκώσει. Αν πρέπει οπωσδήποτε να τον ανοίξετε, κάντε το μετά τα 45 λεπτά.
- Αντί νιφάδες σοκολάτας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σταγόνες κουβερτούρας για το μείγμα σας και νιφάδες σκαγέτας μόνο για τη διακόσμηση.
- Όλα τα κέικ τα κάνω με το σύρμα και όχι με μίξερ. Βοηθάει να γίνουν πιο αφράτα! Αν παρόλα αυτά θέλετε να χρησιμοποιήσετε μίξερ, φροντίστε να χτυπάτε τα κέικ σας σε χαμηλή ένταση.
- Από ξηρούς προτίμησα τα αμύγδαλα. Εναλλακτικά, αν σας αρέσουν περισσότερο, μπορείτε να βάλετε καρύδια ή και τα δύο στις ανάλογες ποσότητες.

Down Time
Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε...
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...