Τεστ αίματος προβλέπει την επανεμφάνιση καρκίνου του μαστού

27/08/2015
Για πρώτη φορά ένα τεστ αίματος μπορεί να προβλέψει ποιές γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού θα εμφανίσουν υποτροπή, οκτώ μήνες περίπου πριν οι όγκοι επανεμφανισθούν και γίνουν ορατοί στα μηχανήματα απεικόνισης του νοσοκομείου.
Το πρωτοποριακό τεστ, το οποίο μπορεί να σώσει πολλές ζωές, είναι σε θέση να ανιχνεύσει μικρούς αριθμούς καρκινικών κυττάρων που έχουν αντισταθεί στην αντικαρκινική θεραπεία. Η διάγνωση γίνεται με την ανίχνευση του καρκινικού DNA στο αίμα της ασθενούς.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (ICR) του Λονδίνου και του Ιδρύματος Royal Marsden, με επικεφαλής τον ειδικό στην μοριακή ογκολογία δρα Νίκολας Τέρνερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», δήλωσαν ότι το τεστ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την έγκαιρη χρήση «υγρών» βιοψιών (και όχι βιοψιών σε ανεπτυγμένους πλέον συμπαγείς όγκους), πράγμα που θα βοηθήσει καθοριστικά στην παρακολούθηση και θεραπεία της νόσου.
Επιπρόσθετα, οι ασθενείς θα απαλλαγούν από την ανάγκη για τη διενέργεια των επεμβατικών βιοψιών. Το νέο τεστ αναλύει τα δείγματα αίματος και εντοπίζει έγκαιρα τις τυχόν μεταλλάξεις στο DNA των καρκινικών κυττάρων, που μπορεί να αποβούν καθοριστικές για την καρκινοπαθή, έτσι ώστε να προσαρμοστεί ανάλογα η θεραπευτική αγωγή. Όσο νωρίτερα γίνεται η διάγνωση της υποτροπής, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποφευχθεί μέσω έγκαιρης χημειοθεραπείας η μετάσταση του καρκίνου και επομένως η αντιμετώπισή του θα γίνει πιο δύσκολη.
Οι ερευνητές δοκίμασαν το τεστ λαμβάνοντας δείγματα συμπαγών όγκων και αίματος από 55 καρκινοπαθείς με νόσο αρχικού σταδίου, που είχαν κάνει χημειοθεραπεία μετά την χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου του μαστού και οι οποίες είχαν δυνητικά θεραπευθεί.
Το τεστ απεδείχθη ικανό να προβλέψει με αρκετά μεγάλη ακρίβεια ποιά ασθενής θα εμφάνιζε υποτροπή (12 από τις 15 που τελικά υποτροπίασαν μεταξύ των 55), κατά μέσο όρο 7,9 μήνες πριν γίνουν και πάλι ορατοί οι όγκοι.
Η ανίχνευση του υποτροπιάσαντος καρκίνου μπορεί να γίνει σε όλα τα όργανα του σώματος εκτός του εγκεφάλου (αυτό συνέβη στις υπόλοιπες τρεις γυναίκες από τις 15 που υποτροπίασαν). Υπήρξε και μία περίπτωση ψευδώς θετικού αποτελέσματος, δηλαδή ανιχνεύθηκε υποτροπή, χωρίς όμως αυτό να έχει συμβεί στην πραγματικότητα.
Το τεστ -το κόστος του οποίου παραμένει άγνωστο- μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις κατηγορίες καρκίνου του μαστού. Οι βρετανοί γιατροί δήλωσαν πάντως ότι θα χρειαστούν λίγα χρόνια ακόμη, μέχριτο τεστ να κριθεί έτοιμο για χρήση ρουτίνας στα νοσοκομεία. Του χρόνου θα ξεκινήσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές σε καρκινοπαθείς.
Δεδομένου ότι περίπου το 95% των γυναικών διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού στο αρχικό μη μεταστατικό στάδιο της νόσου, αυτό αυξάνει τις πιθανότητες θεραπείας τους.
πηγή
Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε...
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...