Η χειραψία είναι κάτι παραπάνω από ένδειξη φιλίας

Ο παραδοσιακός χαιρετισμός βοηθά στο να «μυρίζουμε» αυτούς που γνωρίζουμε.

Λένε ότι με μια χειραψία μπορείς να καταλάβεις πολλά για τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου.
Φαίνεται όμως τελικά μπορεί κανείς να μάθει ακόμη πιο πολλά απ’ όσα φανταζόμασταν.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο και ερευνητικό ινστιτούτο Weizmann στο Ισραήλ ανακάλυψαν, ότι η παραδοσιακή χειραψία είναι κάτι παραπάνω από ένδειξη φιλίας ή φιλικών διαθέσεων και στην πραγματικότητα είναι ένας τρόπος για να «πάρουμε μια καλή μυρωδιά» από αυτόν που έχουμε απέναντί μας.

Οι ερευνητές βρήκαν, ότι οι άνθρωποι ασυναίσθητα χρησιμοποιούν το άγγιγμα στο πλαίσιο μιας χειραψίας για να «μυρίσουν» ο ένας τον άλλον.

Στο πλαίσιο μιας έρευνας κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν κρυφές κάμερες, οι ερευνητές παρατήρησαν ανθρώπους οι οποίοι χαιρετούσαν ο ένας τον άλλον με χειραψίες ή χωρίς.

Όσοι είχαν κάνει χειραψία με κάποιον, αμέσως μετά τη συνάντηση ακουμπούσαν το πρόσωπό τους κοντά στην περιοχή της μύτης, με πολλή μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν σωματική επαφή με κάποιον άλλον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι το άγγιγμα του προσώπου είναι ένας τρόπος για να «μυρίζουμε» διακριτικά το χέρι με το οποίο κάνουμε μια χειραψία και όπως παρατήρησαν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο όταν η χειραψία ήταν ανάμεσα σε δύο ανθρώπους αντίθετου φύλου.

«Είναι γνωστό ότι εκπέμπουμε οσμές, οι οποίες επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την αντίληψη των άλλων, όμως σε αντίθεση με άλλα θηλαστικά, δεν ελέγχουμε τις οσμές των άλλων… απροκάλυπτα. Αντίθετα, τα πειράματά μας αποκαλύπτουν, ότι η χειραψία είναι ένας διακριτικός τρόπος για να διερευνήσουμε τα διάφορα κοινωνικά, χημικά σήματα» εξήγησε ο καθηγητής νευροβιολογίας Noam Sobel.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο eLife. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να παρέχουν μερικές ιδέες/προτάσεις, ως προς το πώς και το γιατί προέκυψαν οι χειραψίες και εξελίχθηκαν σε έναν τρόπο χαιρετισμού και επιβεβαίωσης μιας φιλίας.



Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε..
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...