Αχ, πονάει ο λαιμός μου... Διάβασε τι πρέπει να κάνεις!


«Πάλι με “γδέρνει” ο λαιμός μου. Μετά θα αρχίσει να με πονάει,
θα τον νιώθω “ξερό” και μπορεί να ανεβάσω και λίγο πυρετό. Θα κάνω τα γνωστά. Θα πίνω κανένα ζεστό ρόφημα, θα παίρνω παυσίπονα και θα χρησιμοποιώ καραμέλες που “μαλακώνουν” το λαιμό. Ίσως πάρω και αντιβίωση για να μου περάσει πιο γρήγορα».

Λόγια του χειμώνα, καθώς τα κρυολογήματα είναι συχνά και με πρώτο «θύμα» το λαιμό. Αρκούν, όμως, τα παραπάνω μέτρα αντιμετώπισης που υιοθετεί ο περισσότερος κόσμος; Πότε το αντιβιοτικό είναι πραγματικά απαραίτητο;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, για τον πόνο στο λαιμό ευθύνεται μια ιογενής φαρυγγίτιδα, δηλαδή το κοινό κρυολόγημα, που μπορεί να συνοδεύε­ται και από συνάχι (ρινοφαρυγγίτιδα) ή και από βήχα. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν κατά βάση μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς την ανάγκη ιδιαίτερης φαρμακευτικής αγωγής. Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, αλλά και τι θα κάνετε στην περίπτωση που επιμείνουν. 


 
● Περιορίστε: α) Τον ήπιο πόνο με ένα απλό αναλγητικό. β) Τον έντονο πόνο με αντιφλεγμονώδη.
● Ανακουφιστείτε από το ­«γδάρσιμο» στο λαιμό παίρνοντας αντιισταμινικά σκευάσματα.
● Κάντε γαργάρες με στοματικό αντισηπτικό διάλυμα για 1 εβδομάδα, προκειμένου να περιορίσετε τον κίνδυνο να σας «επισκεφτεί» κάποιο μικρόβιο. Μην τις συνεχίσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γιατί το αντισηπτικό θα διαταράξει τη χλωρίδα της περιοχής. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε γαργάρες με νερό και σόδα ή αλατόνερο. Έχουν αντισηπτική και αποιδηματική δράση (δηλαδή βοηθούν στην υποχώρηση του πρηξίματος). 
● «Μαλακώστε» το λαιμό σας με ειδικές καραμέλες. Δεν έχουν θεραπευτική δράση, αλλά ανακουφίζουν από τον πόνο. Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν στην αγορά και καραμέλες για το λαιμό που περιέχουν λιδοκαΐνη (ένα είδος τοπικού αναισθητικού), με αποτέλεσμα η αναλγητική τους δράση να διαρκεί περισσότερο χρόνο.
● Πίνετε ζεστά ροφήματα, καθώς τα ζεστά υγρά ενυδατώνουν και προκαλούν υπεραιμία στην περιοχή, με αποτέλεσμα να περιορίζουν και τον πόνο. Επίσης, τα υγρά βοηθούν στη ρευστοποίηση τυχόν εκκρίσεων από τη μύτη ή το στόμα.
● Κάντε εισπνοές ατμών νερού 2-3 φορές την ημέρα. Θα περιορίσουν τυχόν φλεγμονή που έχει επεκταθεί στο λάρυγγα και θα βοηθήσουν στη ρευστοποίηση εκκρίσεων στη μύτη.
● Πίνετε φρεσκοστυμμένες πορτοκαλάδες. Η βιταμίνη C, που περιέχει το πορτοκάλι, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην ανάρρωσή του. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα, αλλά σίγουρα θα σας ωφελήσει. Γι’ αυτό, καλό θα είναι να συνεχίσετε να πίνετε φυσικό χυμό πορτοκαλιού και αφού συνέλθετε. 
● Φροντίστε να ντύνεστε καλά και να μην έχετε εκτεθειμένους στο κρύο το θώρακα και το λαιμό σας.
● Να κοιμάστε αρκετά και να τρέφεστε υγιεινά. 



 
Εκείνοι που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι περισσότερο ευάλωτοι στα μικρόβια. Τα μικρόβια προσβάλλουν πιο εύκολα:
1| Όσους έχουν ήδη κάποια ίωση.
2| Όσους έχουν χαλασμένα δόντια ή μια ανοιχτή πληγή, με αποτέλεσμα το μικρόβιο να βρί­σκει πόρτα εισόδου στον οργανισμό.
3| Τα μικρά παιδιά.
4| Τους ηλικιωμένους. 
5| Τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη. 
6| Εκείνους που δεν κοιμούνται καλά και δεν τρέφονται σωστά.




 
● Να τρώτε κρύα, καυτά ή πικάντικα φαγητά, γιατί θα ερεθίσετε το λαιμό σας περισσότερο.
● Να πίνετε ή να κάνετε μπουκώματα με αλκοόλ. Θα σας προσφέρουν πρόσκαιρη ανακούφιση και επιπλέον τα μπουκώματα ενδέχεται να σας προκαλέσουν χημικό έγκαυμα στην ήδη ερεθισμένη περιοχή. 



 
1 Όταν ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί, καθώς και αν έχετε τυχόν άλλα συμπτώματα, όπως βήχα, συνάχι, υψηλό πυρετό, δύσπνοια. 
2 Εάν παρατηρήσετε ότι οι περιοχές δεξιά και αριστερά του λαιμού σας (λεμφαδένες) είναι πρησμένες.
3 Όταν οι αμυγδαλές σας πονούν πολύ και έχουν μαζέψει πύον (αμυγδαλίτιδα).


 
Μόνο αν έχετε φαρυγγίτιδα που οφεί­λεται σε κάποιο μικρόβιο, όπως στρε­πτόκοκκο, σταφυλόκοκκο κ.ά., ή/και παρουσιάζετε κάποιες από τις επι­πλο­­κές που αναφέραμε προηγουμένως. Όμως, δεν πρέπει να μπείτε στο πρώτο φαρμακείο που θα βρείτε μπροστά σας και να αγοράσετε αντιβίωση. Μην ξεχνάτε ότι ο μόνος αρμόδιος για να αποφασίσει αν και ποια αντιβίωση θα πάρετε και για πόσες ημέρες είναι ο γιατρός σας! 



 
Ειδικές αιματολογικές εξετάσεις απαι­­­τούνται σε ορισμένες περιπτώσεις που ο γιατρός θεωρεί απαραίτητο είτε να γνωρίζει με ακρίβεια αν πρόκειται για ιογενή ή μικροβιακή φαρυγγίτιδα είτε να αναγνωριστεί η ακριβής ταυτότητα του «ένοχου» μικροβίου. Ειδικότερα, όταν πρόκειται για: 



 
Αν πάρουν αντιβίωση χωρίς να είναι αναγκαίο, μπορεί να επιδεινωθεί η κατάστασή τους ή να παρουσιάσουν διάρροια και εμετό. 



 
Οποιαδήποτε φαρμακευτική ουσία πάρουν, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου. 



 
Στην περίπτωση αυτή, είναι αναγκαίο να γίνει ταυτοποίηση του μικροβίου, ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη αντιβίωση. 



 
Για παράδειγμα, μπορεί ο ασθενής να έχει λοιμώδη μονοπυρήνωση ήπιας μορφής που μοιάζει με μια απλή ιογε­νή φαρυγγίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση. 



Γιατροσόφια της γιαγιάς
Μπορεί οι γιατροί να επιμένουν στην εφαρμογή της σύγχρονης ιατρικής, όμως ορισμένα γιατροσόφια είναι πράγματι αποτελεσματικά.

› Γάλα με μέλι: Ζεσταίνετε ένα ποτήρι γάλα και προσθέτετε ένα κουταλάκι μέλι. Η ήπια μαλακτική τους δράση θα ανακουφίσει τον πονεμένο σας λαιμό. Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να προσθέσετε μια σκελίδα λιωμένο σκόρδο, το οποίο διαθέτει αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες.
› Γαργάρες με χαμομήλι ή φασκόμηλο: Φτιάξτε αφέψημα με ένα από τα δύο βότανα βράζοντας ένα κουταλάκι αποξηρα­μένου φυτού σε ένα φλιτζάνι νερό για 1 λεπτό. Αφήστε το να κρυώσει και κάντε γαργάρες 2-3 φορές την ημέρα. Η ισχυρή αντιφλεγμονώδης και αντιβα­κτη­­­ριδιακή δράση που έχουν και τα δύο βότανα θα «μαλακώσει» το λαιμό σας.

Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε..
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...