Σινεμά: 7 περίεργες... απαγορεύσεις!

Φαίνεται πως τα «θαύματα» της έβδομης τέχνης δεν είναι αποδεκτά
από όλες τις χώρες του πλανήτη, αφού κατά καιρούς υπάρχουν απαγορεύσεις που δύσκολα μπορούν να δικαιολογηθούν.

Έχουμε συνηθίσει να απαγορεύεται η προβολή ταινιών που εμπεριέχουν βίαιες ή ερωτικές σκηνές σε χώρες που είναι περισσότερο συντηρητικές από άλλες, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες απαγορεύσεις που εγείρουν ερωτήματα για τις αιτίες απαγόρευσης της προβολής τους.
1. Η Κίνα απαγορεύει τη προβολή ταινιών με θέμα τα ταξίδια στο χρόνο
Όσο απίστευτο και αν ακούγεται στην Κίνα απαγορεύεται η προβολή ταινιών που έχουν ως θέμα τους τα ταξίδια στο χρόνο. Σύμφωνα με το αντίστοιχο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, οι ταινίες αυτού του είδους απαγορεύονται γιατί γεννούν μύθους, έχουν τερατώδεις και περίεργες υποθέσεις, ενώ προβάλλουν μια σειρά από γεγονότα που δεν εμπίπτουν στην πραγματικότητα. Μάλιστα, απαγορεύεται η προβολή ταινιών με θέματα υπέρ ήρωες και one-night stands από το 2014.
2. Η Αγγλία απαγόρευσε την προβολή αλυσίδων και άλλων όπλων
Το 1973 όταν κυκλοφόρησε η ταινία του Bruce Lee «Enter the Dragon», το συμβούλιο για την έγκριση των ξένων ταινιών απαγόρευσε την προβολή της εξαιτίας των βίαιων σκηνών και των όπλων που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της. Το συμβούλιο, British Board of Film Classification, δικαιολόγησε την απαγόρευση λέγοντας ότι τα όπλα που χρησιμοποιούνταν θα μπορούσαν να αγοραστούν εύκολα από τους πολίτες και ήθελαν να αποφύγουν την έξαρση της βίας.
3. Η προσωρινή απαγόρευση των ταινιών τις Claire Danes στη Μανίλα
Η προβολή των ταινιών της Claire Danes είχε απαγορευτεί, προσωρινά στη Μανίλα, λόγω μιας συνέντευξης, όπου η ίδια περιέγραφε την εμπειρία της από τη σύντομη διαμονή της στην πόλη. Η ηθοποιός είχε δηλώσει σε δημοσιογράφο ότι η διαμονή της εκεί ήταν εφιαλτική και ότι η πόλη «μύριζε κατσαρίδες και αρουραίους και οι άνθρωποι έμοιαζαν σαν να μην είχαν ούτε πόδια, ούτε χέρια.»
Η δήλωσή της εξόργισε τον πρόεδρο των Φιλιππίνων που απαγόρευσε την προβολή οποιασδήποτε ταινίας που έπαιζε η ηθοποιός, μέχρι που η ίδια ζήτησε δημόσια συγγνώμη για τα λεγόμενά της.
4. Το κόκκινο και το κίτρινο απαγορεύονται στη Μιανμάρ
Αποτελεί μια από τις πιο παράξενες απαγορεύσεις, καθώς στη χώρα απαγορεύεται η χρήση του κόκκινου και του κίτρινου χρώματος στις ταινίες, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Μάλιστα το 2007, σύμφωνα με τη Los Angeles Times, απαγορεύτηκε η προβολή της ταινίας Simpsons, λόγω του κίτρινου χρώματος.
5. Απαγορεύτηκε η προβολή της ταινίας 2012 στη Βόρειο Κορέα
Το 2009 απαγορεύτηκε η προβολή της ταινίας «2012», με θέμα την καταστροφή του κόσμου στη Βόρειο Κορέα. Η αφορμή για την απαγόρευση ήταν η εκατονταετηρίδα από τη γέννηση του αιώνιου ηγέτη, που πέθανε το 1994. Παρά την απαγόρευση πολλοί άνθρωποι είδαν στο ίντερνετ την ταινία, ενώ σύμφωνα με τη Telegraph όσοι είχαν αντίτυπό της ήλθαν αντιμέτωπη με πενταετή φυλάκιση.
6. Η ταινία «Monty Python’s Life of Brian» απαγορεύτηκε σε μια πόλη της Ουαλίας
Φαίνεται πως η πολίτες του Aberystwyth της Ουαλίας, βρήκαν προσβλητική τη ταινία «Monty Python’s Life of Brian», που πραγματευόταν την ζωή ενός άνδρα που, συχνά, νόμιζαν πως ήταν ο Μεσσίας. Οι κάτοικοι της πόλης θεώρησαν την ταινία προσβλητική για το Χριστιανισμό και αποφάσισαν την απαγόρευση της προβολής της. Το παράξενο ήταν ότι στην ταινία έπαιζε κάποιον ρόλο η δήμαρχος της πόλης. Φαίνεται πως οι πολίτες δεν εκτίμησαν ιδιαιτέρως το ταλέντο της.
7. Οι κινηματογράφοι απαγορεύονται στη Σαουδική Αραβία
Πρόκειται για μια πιο γενική απαγόρευση, ωστόσο δεν παύει να εκπλήσσει. Στη Σαουδική Αραβία  η ύπαρξη δημόσιων κινηματογράφων απαγορεύεται από το 1980 δια νόμου, επομένως δεν γίνεται καμία επίσημη προβολή οποιασδήποτε ταινίας. Οι πολίτες μπορούν να δουν ταινίες μέσω του διαδικτύου.
                                                                                 Πηγή: Mashable via http://subz.blog-spot.gr
Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε..
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...