Όλο και λιγότερο κοιμούνται οι έφηβοι τα τελευταία χρόνια


Νέα Υόρκη
Οι έφηβοι κοιμούνται όλο και λιγότερες ώρες την τελευταία 20ετία, όπως προκύπτει από αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.



Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας Κάθριν Κέις, μελέτησαν στοιχεία για τις συνήθειες ύπνου 270.000 εφήβων κατά την περίοδο 1991 - 2012. Ως ελάχιστο όριο επαρκούς ύπνου τέθηκαν οι επτά ώρες.



Τα κορίτσια και τα παιδιά (και των δύο φύλων) από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, καθώς και τα παιδιά των μειονοτικών ομάδων, είναι αυτά που εμφανίζουν αναλογικά το μεγαλύτερο πρόβλημα και είναι λιγότερο πιθανό να κοιμούνται συχνά τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ. Τα αγόρια και τα παιδιά από ανώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα συνήθως κοιμούνται περισσότερες ώρες.



Είναι αξιοσημείωτο ότι παρόλο που τα παιδιά από οικογένειες με χανηλότερο μορφωτικό επίπεδο και μικρότερο εισόδημα, κοιμούνται γενικά λιγότερες ώρες, είναι επίσης αυτά που τα ίδια αναφέρουν ότι κοιμούνται αρκετά, εμφανίζοντας έτσι μια «ψαλίδα» ανάμεσα στον πραγματικό χρόνο ύπνου και στην υποκειμενική τους αντίληψη γι’ αυτόν. 



Αυτό σύμφωνα με την Δρ Κέις δείχνει ότι οι έφηβοι αυτοί κρίνουν με μικρότερη ακρίβεια το πόσο κοιμούνται (ή όντως τούς είναι αρκετός ο λιγότερος ύπνος).



Τη μεγαλύτερη μείωση στις ώρες ύπνου εμφανίζουν τα 15χρονα, που έχουν το μικρότερο ποσοστό μεταξύ όσων κοιμούνται τακτικά επτά ώρες. Ενώ το 1991 το 72% των παιδιών ηλικίας 15 ετών κοιμούνταν συχνά τουλάχιστον επτά ώρες, το 2012 το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 63%.



Οι επιστήμονες αν και δεν μπορούν να αιτιολογήσουν πλήρως τη διαχρονική μείωση των ωρών του ύπνου κατά την εφηβεία, θεωρούν όμως ότι δύο είναι οι βασικές αιτίες: η ολοένα συχνότερη χρήση του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων μέσω των φορητών υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων, καθώς και η πίεση που νιώθουν τα παιδιά προκειμένου να έχουν υψηλές σχολικές επιδόσεις. 



Σύμφωνα με τις ισχύουσες συστάσεις, το ιδανικό στην εφηβεία είναι τα παιδιά να κοιμούνται εννέα ώρες. Ο ανεπαρκής ύπνος έχει συσχετιστεί με διάφορα προβλήματα υγείας, μειωμένες επιδόσεις στο σχολείο, τάση για παχυσαρκία κ.α.



Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
πηγή
Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε..
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...