Windows 10: ΔΩΡΕΑΝ για χρήστες 7/8.1 , με νέο Spartan browser, ψηφιακή βοηθό Cortana και επικοινωνία με XBox (vid)

Όπως αναμενόταν, η Microsoft παρουσίασε αναλυτικά (ξανά) το Windows 10, αποκαλύπτοντας πολλά σημαντικά στοιχεία του νέου λειτουργικού συστήματος που πραγματικά κέρδισαν το ενδιαφέρον του κοινού, όπως ο νέος web browser (Spartan), η ψηφιακή βοηθός Cortana και η επικοινωνία με το Xbox One.

Αναβάθμιση
Η Microsoft ανακοίνωσε ότι το Windows 10 θα είναι δωρεάν για όλους τους χρήστες Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 και Windows Phone, για τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας της νέας έκδοσης, αλλά δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα γίνεται έπειτα.
Υπάρχουν δύο σενάρια:
  1. Όσοι αναβαθμίσουν σε Windows 10 μέσα στον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας τους, τότε θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το νέο λειτουργικό σύστημα δωρεάν ακόμη και αφότου περάσει ο πρώτος χρόνος. Όσοι δεν αναβαθμίσουν μέσα στον πρώτο χρόνο, τότε θα πρέπει να πληρώσουν κάποιο ποσό.
  2. Δωρεάν αναβάθμιση σε Windows 10, αλλά μετά τον πρώτο χρόνο χρήσης όλοι θα πληρώσουν κάποιο αντίτιμο για να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν.
Το πρώτο σενάριο συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, καθώς με αυτόν τον τρόπο η Microsoft προσφέρει ένα καλό λόγο για να τραβήξει όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες στο νέο λειτουργικό σύστημα. Αυτό θα την βοηθήσει να υλοποιήσει το όραμα της για ένα ενιαίο σύστημα που θα εφαρμόζεται σε όλες τις συσκευές (desktops, laptops, smartphones, tablets, Xbox και IoT) και φυσικά θα λύσει τα χέρια των developers που θα αναπτύσσουν εφαρμογές για μία πλατφόρμα.
win10_windows_cortana_web
Λειτουργίες
Από την προηγούμενη παρουσίαση του Windows 10 γνωρίζουμε αρκετές από τις νέες λειτουργίες. Παρόλα αυτά, η Microsoft είχε να προσθέσει μερικές ακόμη στη χτεσινή εκδήλωση. Οι κυριότερες είναι οι παρακάτω και στο video που ακολουθεί ο Joe Belfiore προχωρεί σε μεγαλύτερη ανάλυση:
  1. Επιστροφή του Start Menu με Live Tiles όταν ανοίγει, αλλά και με full-screen mode για tablets.
  2. Τοποθέτηση Search bar στο dock για μεγαλύτερη αμεσότητα στην αναζήτηση, αλλά και προσθήκη της ψηφιακής βοηθού Cortana.
  3. Λειτουργία Continuum για άμεση μετάβαση από laptop mode σε tablet mode στις υβριδικές συσκευές.
  4. Σύστημα ειδοποιήσεων στη δεξιά πλευρά.


project_spartan
Project Spartan
Από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις της εταιρείας είναι και ο νέος web browser που θα ενσωματωθεί στο Windows 10. Η εμφάνιση του θυμίζει περισσότερο τους ανταγωνιστικούς Mozilla Firefox και Google Chrome, παρά τον Interner Explorer, ενώ το περιβάλλον του είναι ακόμα πιο “καθαρό” και απλοποιημένο για τον καθένα.
Ο Spartan browser περιλαμβάνει ενσωματωμένες λειτουργίες για καταγραφή σημειώσεων επάνω στην ιστοσελίδα (!), για διαμοιρασμό περιεχομένου, reading mode για παρουσίαση μόνο του κειμένου μιας ιστοσελίδας χωρίς περισπασμούς, reading-list για αποθήκευση περιεχομένου και ταυτόχρονο συγχρονισμό σε όλες τις συσκευές έτσι ώστε ο χρήστης να τα διαβάζει από οπουδήποτε όποτε θέλει και φυσικά υποστήριξη της ψηφιακής βοηθού Cortana.
xbox_windows_10
Xbox
Θέλοντας να φέρει την εμπειρία του Xbox στα PCs, η Microsoft ανακοίνωσε ότι με τη νέα εφαρμογή Windows 10 Xbox App οι gamers θα μπορούν να streamάρουν παιχνίδια από το Xbox One (και από το Steam) σε οποιοδήποτε Windows 10 PC ή tablet. Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν το Activity Feed από τον Xbox Live λογαριασμό τους μέσα από το PC και θα υποστηρίζεται η επικοινωνία (voice ή chat) και το cross-gaming με άλλους χρήστες ανεξάρτητα από την πλατφόρμα στην οποία βρίσκονται (Xbox One ή Windows 10 PC).
Να σημειωθεί επίσης ότι το Windows 10 διαθέτει universal εφαρμογές που λειτουργούν κανονικά στο Xbox One (π.χ. Twitch, Skype). Αυτό σημαίνει ότι οι developers θα μπορούν να γράφουν μία εφαρμογή και να υποστηρίζεται από το Xbox One, αλλά και από όλες τις Windows 10 συσκευές.
Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι το gaming API DirectX 12 θα υποστηρίζεται μόνο από συσκευές με λειτουργικό σύστημα Windows 10.
Διαθεσιμότητα
Η έκδοση Windows 10 Consumer Preview θα είναι διαθέσιμη από την επόμενη εβδομάδα, ενώ από τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η διάθεση της έκδοσης για smartphones. Η τελική έκδοση αναμένεται το φθινόπωρο.
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...