Η αποχή από το αλκοόλ είναι πολύ χρήσιμη για την υγεία μας... έστω και για μία μέρα


Τι δείχνει σχετική έρευνα...

Σίγουρα το να καταναλώνει κανείς αλκοόλ έξι από τις επτά ημέρες της εβδομάδας δεν ακούγεται και τόσο… υγιεινό πλάνο. Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ακόμη και μία μόλις ημέρα χωρίς αλκοόλ την εβδομάδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατικής βλάβης.
Οι ειδικοί τονίζουν, ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλκοολική κίρρωση του ήπατος.
Σύμφωνα όμως με μια πρόσφατη έρευνα, που έγινε σε 55.197 ανθρώπους, τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα ερωτήθηκαν για τον τρόπο ζωής τους και τις διατροφικές τους συνήθειες, ενώ στο πλαίσιο αυτής μετρήθηκε και η περιφέρεια της μέσης τους. Ακόμη, τους ζητήθηκε να αναφέρουν το μέσο όρο κατανάλωσης αλκοόλ που έκαναν στα 20, 30, 40 και 50 τους χρόνια.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι 342 από τους συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με κίρρωση του ήπατος και χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες που είχαν συλλέξει για να υπολογίσουν τους «δείκτες επικινδυνότητας» για την εμφάνιση ασθένειας του ήπατος σε σχέση με τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου και τον τύπο του ποτού.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Hepatology, έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου, όπως και η συνολική ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται. 

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε καθημερινή βάση είναι πολύ πιο επικίνδυνη για την υγεία, απ’ ό,τι αν πίνει κανείς πέντε ή έξι ημέρες την εβδομάδα. Ακόμη, ότι η πρόσφατη κατανάλωση αλκοόλ -και όχι οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωής- αποτελεί έναν ισχυρότερο προγνωστικό δείκτη αλκοολικής κίρρωσης.

«Για πρώτη φορά, η έρευνά μας επισημαίνει τη διαφορά κινδύνου ανάμεσα στην καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με πέντε ή έξι μέρες την εβδομάδα. Μπορούμε να υποθέσουμε, ότι ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται αυτό μπορεί να είναι ότι η καθημερινή έκθεση στο αλκοόλ αποτρέπει την ηπατική αναγέννηση και επιδεινώνει την ηπατική βλάβη» σχολίασε ο Dr Gro Askgaard από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline.
πηγή

Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε...
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...