10 έξυπνοι τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν ορθογραφία

Ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο άρθρο για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και για τους γονείς, που προσπαθούν να βρουν τρόπους για να βοηθήσουν τα παιδιά τους στην εκμάθηση της ορθογραφίας! Ευχαριστώ πολύ τη Μαρία που μας παραχώρησε το άρθρο. Ελπίζουμε να είσαι πάντα τόσο δημιουργική στη δουλειά σου!

Η ορθογραφία διδάσκεται καθημερινά στο σχολείο, είναι ένα αντικείμενο απαιτητικό και χρονοβόρο. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να διανθίσετε την καθημερινή διδασκαλία της ορθογραφίας και να την κάνετε μια αγαπημένη στιγμή στην τάξη! Τα υλικά που χρειάζονται; διάθεση για παιχνίδι, χαμόγελα και οι σύνδεσμοι που σας παραθέτουμε!



1. Μην εξηγείτε με λόγια τους κανόνες, τραγουδήστε τους
Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει ένα τραγούδι για κάθε κανόνα της ορθογραφίας στο CD της κυρίας Σιντορέ! Πάρτε μια γεύση από τα τραγούδια εδώ.




2. Αξιοποιήστε την παιδική φαντασία για να φτιάξετε  αστείες ιστορίες ή ποιηματάκια με στόχο την εκμάθηση της ορθογραφίας. 
Δείτε ένα παράδειγμα εδώ.



3. Δείτε βίντεο τα οποία παρουσιάζουν με εικόνες και παραδείγματα τους κανόνες. Υπάρχουν στο YouTube από την κυρία Σιντορέ, δείτε εδώ.


4. Χωρίστε τις λέξεις που θέλετε να μάθετε σε παρέες ανάλογα με την ορθογραφία τους, δώστε τους χρώμα και παίξτε μαζί τους! Δηλαδή, φτιάξτε τιςμπαλονοπαρέες που θα βρείτε εδώ.




5. Φτιάξτε ένα δικό σας λεξικό γεμάτο χρώμα και μάθετε ορθογραφία με κάθε ευκαιρία! Πώς θα γίνει αυτό; με το λεξικό των χρωμάτων που σας προτείνουμε εδώ.




6. Δώστε στα παιδιά συνειρμούς για να απομνημονεύσουν τους κανόνες, όπως αυτόν που βλέπετε παρακάτω (δείτε περισσότερα εδώ).




7. Παίξτε παιχνίδια για να περάσετε ωραία στην τάξη και να μάθετε ορθογραφία. Σας προτείνουμε το αγαπημένο μας κυνήγι θησαυρού που θα βρείτε στο νούμερο 10 των δραστηριοτήτων της κυρίας Σιντορέ  εδώ).



8.  Παίξτε θεατρικό παιχνίδι με αφορμή τους κανόνες! Τα παιδιά δε θα ξεχάσουν ποτέ τον κανόνα που τους έγινε βίωμα, δείτε τη δραστηριότητα 7 εδώ!


9. Παίξτε αγαλματάκια ακούνητα με τα τραγούδια της ορθογραφίας ή χορέψτε μέσα στην τάξη για την ορθογραφία όπως οι μαθητές της τάξης που θα δείτε εδώ!



10. Δείτε πολλά παραδείγματα συνοδευόμενα από εικόνες για να εντυπωθούν στο μυαλό των παιδιών, σας έχουμε κάποιες όμορφες εικόνες συγκεντρωμένες εδώ.


Και μην ξεχνάτε, εμείς απλώς σας δίνουμε ιδέες, εσείς μέσα στην τάξη σας μπορείτε να ανακαλύψετε δικούς σας τρόπους για να μαθαίνετε διασκεδάζοντας και να διασκεδάζετε μαθαίνοντας!

Το άρθρο παραχώρησε στο Down Time η Μαρία Καρυωτάκη. 
Η Μαρία είναι ιδιοκτήτρια του blog http://kiriasidore.blogspot.gr/ , δασκάλα και συγγραφέας του βιβλίου "Η κυρία Σιντόρε και η μουσική ορθογραφία"

Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε... 

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...