Μπαμπά, μπορείς να με φροντίσεις όπως η μαμά;


Οι μπαμπάδες που αφιερώνουν αρκετό χρόνο για τη φροντίδα του νεογέννητου μωρού τους, υφίστανται αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους με αποτέλεσμα να γίνεται πιο «μητρικός», υποστηρίζει νέα έρευνα. 
Ειδικότερα, σε αυτούς τους μπαμπάδες, παρουσιάζεται αυξημένη δραστηριότητα της αμυγδαλής του εγκεφάλου, καθώς και άλλων συστημάτων που σχετίζονται με την επεξεργασία των συναισθημάτων, με αποτέλεσμα να βιώνουν γονεϊκά συναισθήματα παρόμοια με αυτά που βιώνουν οι μητέρες.

"Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι υπάρχει ένα νευρωνικό δίκτυο του εγκεφάλου αφιερωμένο στην ανατροφή των παιδιών, καθώς και ότι το δίκτυο ανταποκρίνεται σε αλλαγές στους γονεϊκούς ρόλους" δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Ruth Feldman, ερευνήτρια στο τμήμα της ψυχολογίας στο Bar-Ilan Πανεπιστήμιο, στο Ισραήλ.

"Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η γαλουχία είναι πολύ ισχυρά εναύσματα στις γυναίκες με αποτέλεσμα να ανησυχούν από την αρχή για την επιβίωση του παιδιού τους," λέει η Feldman. "Φαίνεται όμως ότι και οι μπαμπάδες έχουν αυτή την ανησυχία αλλά χρειάζονται καθημερινές δραστηριότητες με το μωρό τους ώστε αυτό το αίσθημα να ενεργοποιηθεί», συμπληρώνει η ίδια.

Για να συγκρίνουν τις διαφορές στους εγκέφαλους των πατεράδων με τις μητέρες, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με 20 ετεροφυλόφιλες μητέρες με βασικό ρόλο στην ανατροφή του παιδιού τους και 21 ετεροφυλόφιλους με υποστηρικτικό ρόλο στην ανατροφή του παιδιού τους. Οι επιστήμονες μελέτησαν τη συμπεριφορά των γονιών, τους οποίους υπέβαλαν σε τομογραφίες εγκεφάλου για να δουν ποιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται μπροστά στην εικόνα βιντεοταινιών που δείχνουν γονείς με παιδιά να αλληλεπιδρούν.

Βρήκαν σαφείς διαφορές ανάμεσα στους εγκεφάλους των γυναικών που είχαν αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ανατροφή ενός παιδιού και αντρών που είχαν αναλάβει έναν υποστηρικτικό ρόλο.

Οι μητέρες έδειξαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στην αμυγδαλή του εγκεφάλου.  Στην πραγματικότητα, η δραστηριότητα της αμυγδαλής τους ήταν πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή των πατεράδων που είχαν δευτερεύοντα ρόλο στην ανατροφή των παιδιών.

Από την άλλη πλευρά, οι μπαμπάδες έδειξαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στην άνω κροταφική αύλακα, μια εγκεφαλική περιοχή που εμπλέκεται στη λογική των καθηκόντων που σχετίζονται με την κοινωνική αλληλεπίδραση.
Αλλά όταν ένας άνθρωπος αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά την ανατροφή, σε αυτήν την περίπτωση, όλες οι περιοχές του εγκεφάλου γίνονται ιδιαίτερα δραστήριες, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Όσο περισσότερο λοιπόν εμπλέκονται οι μπαμπάδες στην ανατροφή των παιδιών τους, τόσο περισσότερο ενεργοποιείται ο εγκέφαλος τους με αποτέλεσμα να γίνεται πιο «μητρικός», καταλήγει η Feldman.

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...