Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε το βραδυΌσοι εργάζονται βραδινές ώρες καλό θα ήταν να αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος και σπανακιού, καθώς σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια νέα έρευνα, οι τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου διαταράσσουν τη λειτουργία του «εσωτερικού ρολογιού» του οργανισμού.


Το κιρκαδικό ρολόι ρυθμίζει τον ύπνο, τον ξύπνιο και τη διαδικασία πέψης των τροφίμων σε 24ωρη βάση.Οι κύκλοι αυτοί με τη σειρά τους ενεργοποιούν τις διαδικασίες σε όλα τα κύτταρα που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα, επηρεάζοντας την απελευθέρωση ορμονών οι οποίες ελέγχουν το μεταβολισμό και άλλες λειτουργίες. Ο εγκέφαλος είναι ο «αρχηγός» του κιρκαδικού ρολογιού του οργανισμού και διασφαλίζει ότι όλες οι άλλες λειτουργίες αυτού παραμένουν συγχρονισμένες.Το «εσωτερικό μας ρολόι» ενεργοποιείται με το φως της ημέρας, βάζοντας μας για ύπνο τη νύχτα και ξυπνώντας μας όταν έρθει το πρωί.Όσοι εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες διαταράσσουν αυτό το φυσικό κύκλο, ενώ όπως αναφέρουν οι ειδικοί οι άνθρωποι που εργάζονται σε «ανάποδα» ωράρια, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και καρκίνου.Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε σίδηρο, επηρεάζουν τη λειτουργία του εσωτερικού ρολογιού στο συκώτι, το οποίο βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που δίνουν την απαραίτητη ενέργεια στον οργανισμό για να επιτελεί τις διάφορες λειτουργίες.


Όσοι εργάζονται νύχτα, έχουν ήδη διαταραγμένο το «ρολόι» του ήπατος το οποίο δε συντονίζεται με αυτό του εγκεφάλου και η κατανάλωση σιδήρου θα μπορούσε να επιτείνει την έλλειψη αυτή συγχρονισμού, κάτι που –όπως σημειώνει το δημοσίευμα- θα μπορούσε να οδηγήσει σε παχυσαρκία, διαβήτη και εγκεφαλικό.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο στο Diabetes.


Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...