Αφιέρωμα: "Εδώ Πολυτεχνείο", η ταινία «σταθμός»! (vid)

Τo «Εδώ Πολυτεχνείο» του Δημήτρη Μακρή παραμένει σαράντα χρόνια μετά τη δημιουργία του ένα διαρκές επίκαιρο μανιφέστο κατά του φασισμού και την ίδια στιγμή ένα ντοκουμέντο για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο.

Πρώτη ταινία του Δημήτρη Μακρή («Καγκελόπορτα», «Κεκαρμένοι»), το «Εδώ Πολυτεχνείο» είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο το Νοέμβριο του 1973 και ταυτόχρονα μια μαρτυρία για μια ολόκληρη εποχή όπου κάθε μορφή δράσης υπήρξε καθοριστική στην αντίσταση κατά στο φασισμό.
Αποτελούμενο από θραύσματα υλικού (φωτογραφίες, παράνομα κινηματογραφημένο υλικό από την Αθήνα από Ελληνες και ξένους κινηματογραφιστές και φοιτητές αλλά και δραματοποιημένες σκηνές γυρισμένες με ηθοποιούς), το «Εδώ Πολυτεχνείο» ολοκληρώθηκε στο Μιλάνο, όπου ο Δημήτρης Μακρής βρισκόταν την εποχή εκείνη ως φοιτητής και αποτελεί ένα συλλογικό έργο που περισσότερο και από την καλλιτεχνική του αξία γεννήθηκε ως μια ανάγκη να μην χαθεί η εικόνα της διαδρομής των γεγονότων που θα οδηγούσε στην ανατροπή της δικτατορίας.
Με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη να δεσπόζει πάνω από τις εικόνες της προετοιμασίας της εξέγερσης μέχρι τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου και την αφήγηση του Αλέξανδρου Παναγούλη (για την ιταλική εκδοχή χρησιμοποιήθηκε η φωνή του γερουσιαστή Ουμπέρτο Τερρατσίνι) να ντύνει τα ντοκουμέντα, το «Εδώ Πολυτεχνείο» στέκεται υπέρανω κριτικής, όχι γιατί κανείς δεν μπορεί να βρει ψεγάδια στις δραματοποιημένες σκηνές που έχουν γυριστεί με την τεχνική του front projection, αλλά γιατί και μόνο ως μαρτυρία παραμένει ένα διαυγές μανιφέστο ελευθερίας.
To «Εδώ Πολυτεχνείο» προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας σε ένα αφιέρωμα για τα χρονικά του φασισμού το 1974.
Δείτε ολόκληρο το «Εδώ Πολυτεχνείο» εδώ στην εκδοχή των 95 λεπτών και όχι στην αρχική του διάρκεια που ήταν 120 λεπτά:
Εδώ Πολυτεχνείο (1974) του Δημήτρη Μακρή
Εδώ Πολυτεχνείο (1974) του Δημήτρη Μακρή από Flixgr
Εδώ Πολυτεχνείο (1974) / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μακρής / Σενάριο: Δημήτρης Μακρής, Νίκος Σταυρόπουλος, Δημοσθένης Ντεφαράνας / Φωτογραφία: Φοιτητές του Πολυτεχνίου Αθήνας, Αλβάρο Πιανέτσι, Σάντρο Καζαλβιέρι, Δημήτρης Μακρής, Τζιανφράκο Πολετίνι / Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης / Παραγωγή: Δημήτρης Μακρής, Coop Cinema Democratico, Cover Coop SRRL, Unitelefilm / Μοντάζ: Δημήτρης Μακρής / Φωνή στο σχόλιο - ελληνικά: Αλέξανδρος Παναγούλης / Ηθοποιοί: Ντανιέλα Μορέτι, Ενρίκο Φρικένιο, Εμίλιο ντελε Πιάνε
Πατήστε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε...

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...