Οι Έλληνες πρώτοι στις υιοθεσίες παιδιών από την Αιθιοπία


Τριάντα έξι οικογένειες στην Ελλάδα υιοθέτησαν παιδιά από την Αιθιοπία τα τελευταία τρία περίπου χρόνια, και άλλες 12 περιμένουν να αξιολογηθούν ώστε να ταξιδέψουν στη μακρινή χώρα της Αφρικής και να γυρίσουν πίσω με το παιδί τους. Η Αιθιοπία είναι σήμερα η υπ’ αριθμόν ένα χώρα προέλευσης των παιδιών που βρίσκουν σπίτι στην Ελλάδα μέσω διακρατικής υιοθεσίας, με το ενδιαφέρον συνεχώς να αυξάνεται.

Η Αιθιοπία αναφέρεται χαρακτηριστικά και ως χώρα των παιδιών, αφού περίπου 55% του πληθυσμού της είναι μέχρι 15 χρόνων. Στην Αιθιοπία, τα παιδιά είναι πάνω από 40 εκατομμύρια από και τα ορφανά παιδιά πάνω από 4 εκατομμύρια.
Η Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία είναι η μη κυβερνητική οργάνωση που μεσολαβεί στις υιοθεσίες αυτές. Η διαδικασία της διακρατικής υιοθεσίας διαρκεί περίπου ένα χρόνο με ενάμιση χρόνο, σε αντίθεση με τα 3 έως 5 χρόνια που πρέπει κάποιος να περιμένει την ελληνική γραφειοκρατία προκειμένου να υιοθετήσει παιδί.

Τις διαδικασίες αναλαμβάνει η Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία και οι κατά τόπους περιφέρειες. Μετά την αξιολόγηση, ο φάκελος μεταφράζεται και αποστέλλεται στο ίδρυμα της Αιθιοπίας, που φιλοξενεί τα παιδιά. Στη συνέχεια οι υποψήφιοι γονείς ταξιδεύουν στην Αιθιοπία, όπου το προξενείο της αφρικανικής χώρας τους οδηγεί στο ίδρυμα και γνωρίζουν για πρώτη φορά το παιδί. Ακολουθεί νέα αξιολόγηση που διαρκεί και πάλι αρκετούς μήνες, ενώ από το επόμενο ταξίδι οι γονείς επιστρέφουν μαζί με το παιδί.

Το συνολικό κόστος της διακρατικής υιοθεσίας φτάνει περίπου τις 15.000 ευρώ και περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες μεταφράσεις εγγράφων, τους δικηγόρους που θα χρειαστούν στην Αιθιοπία και τα έξοδα των ταξιδιών.

Όπως λέει η Χρυσούλα  Κοντογιάννη, υπεύθυνη της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας , στην Δέσποινα Κουκλάκη γαι το in.gr, οι νέες οικογένειες δημιουργήθηκαν από ανθρώπους που όχι μόνο θέλουν να δώσουν αγάπη σε ένα παιδί αλλά είναι και διατεθειμένοι να παρακάμψουν κάθε προκατάληψη σχετικά με τις φυλετικές διακρίσεις.

Την ίδια στιγμή, τα τρία ελληνικά ιδρύματα (Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», Αναρρωτήριο Πεντέλης και «Άγιος Στυλιανός» στη Θεσσαλονίκη) που διαχειρίζονται τις υιοθεσίες εντός των ελληνικών συνόρων, μόνο στην Αθήνα φιλοξενούν 131 παιδιά. Κάθε χρόνο 800 παιδιά υιοθετούνται στην Ελλάδα παράνομα, με μόλις 60 παιδιά αν υιοθετούνται με τις νόμιμες διαδικασίες από τα δημόσια ιδρύματα.

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...