Οι ενοχές για τα κιλά μάς κάνουν να τρώμε περισσότερο

Μπορεί να το κάνετε με καλή πρόθεση και να το επισημαίνεται ως φιλική συμβουλή, ωστόσο κάθε φορά που λέτε σε κάποιο φίλο σας ότι έχει πάρει μερικά κιλά και ίσως θα έπρεπε να προσέξει, αυτό που καταφέρνετε είναι μάλλον… το αντίθετο!

Ερευνητές από το University College London αναφέρουν, ότι οι άνθρωποι που νιώθουν ντροπή για το βάρος τους είναι έξι φορές πιθανότερο να γίνουν παχύσαρκοι. Όσοι δέχονται επικρίσεις για τα παραπανίσια κιλά τους, συνήθως οδηγούνται –για λόγους παρηγοριάς- σε... επιδρομές στο ψυγείο!

Επιπλέον, ο φόβος της γελειοποίησης τους κάνει να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι αναποτελεσματικό να γίνονται διακρίσεις έναντι αυτών που είναι υπέρβαροι και πως οι εκστρατείες για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται άσχημα για το βάρος τους.

Η επικεφαλής της έρευνας, Sarah Jackson, συμβουλεύει τους γιατρούς να αποφεύγουν τη χρήση της λέξης «χοντρός» και να την αντικαταστήσουν με τους όρους «υπέρβαρος» ή «παχύσαρκος».

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 3.000 άντρες και γυναίκες από το Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίοι ζυγίστηκαν δύο φορές, με τέσσερα χρόνια διαφορά. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να αναφέρουν ακόμη αν είχαν πέσει θύματα διακρίσεων εξαιτίας του βάρους τους.

Ένα 5% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχε τύχει διαφορετικής αντιμετώπισης εξαιτίας του βάρους τους, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σχεδόν στο 36% σε εκείνους που ήταν οι πιο υπέρβαροι.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Obesity.

Σύμφωνα με αυτά, τα θύματα της «ντροπής λόγω βάρους» έβαλαν κιλά κατά το χρονικό διάστημα που διήρκεσε η έρευνα, ενώ εμφάνιζαν έξι φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι.

Αντίθετα, όσοι δε δέχονταν κριτική για το βάρος τους κατάφεραν να χάσουν κιλά, έστω και σε μικρό ποσοστό.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι διακρίσεις λόγω βάρους δεν ενθαρρύνουν την απώλεια κιλών και υποδηλώνουν ότι μπορεί ακόμη και να επιδεινώσουν την αύξηση του σωματικού βάρους» κατέληξε η Dr Jackson.

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...