Πως η κλιματική αλλαγή κάνει τον κόσμο μας... πιο επικίνδυνο!

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Η αλλαγή του κλίματος τον 21ο αιώνα δημιουργεί καταστροφές, πέντε φορές πιο συχνά απ' ό,τι τη δεκαετία του 1970

Μπορεί να σκεφτόμαστε συχνά τους κινδύνους του μέλλοντος όταν πρόκειται για το περιβάλλον, ωστόσο, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ο κόσμος μας είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στις φυσικές καταστροφές εδώ και πολλά χρόνια.

Καράβια βγήκαν στη... στεριά με το τσουνάμι του 2011, στο Σεντάι της Ιαπωνίας


Σύμφωνα με την έκθεση, η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα αντιμετώπισε 3.496 φυσικές καταστροφές, από πλημμύρες και καταιγίδες μέχρι ξηρασίες και κύματα καύσωνα, αριθμός σαφέστατα μεγαλύτερος σε σχέση με τις 743 καταστροφές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70.

Σήμερα, φυσικές καταστροφές λαμβάνουν χώρα πέντε φορές συχνότερα σε σχέση με το 1970. Φαίνεται ότι οι καταιγίδες και οι πλημμύρες αποτελούν τη σημαντικότερη απειλή, ενώ οι καύσωνες είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα. Αυτοί λοιπόν είναι οι οκτώ τρόποι με τους οποίους η κλιματική αλλαγή κάνει τον κόσμο μας πιο επικίνδυνο:

1 Οι πλημμύρες αποτέλεσαν μακράν τη σημαντικότερη αιτία καταστροφών κατά την περίοδο 2000-2010, αφού αντιστοιχούν περίπου στο 80% των 3.496 καταγεγραμμένων γεγονότων της τελευταίας δεκαετίας. Η κλιματική αλλαγή επιφέρει άνοδο της θαλάσσιας στάθμης, αλλά και ακραίες νεροποντές, ενώ οι μεταβολές της θερμοκρασίας του πλανήτη αυξάνουν την καταστροφική δύναμη των τυφώνων.

2 Οι νεκροί από τους καύσωνες αυξάνονται συνεχώς. Οι έντονοι καύσωνες δεν θεωρούνταν καν απειλή το 1970. Ωστόσο, μέχρι το 2010 είχαν χαρακτηριστεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτων από φυσικές καταστροφές, μαζί με τις καταιγίδες. Μόνο στη Ρωσία, περισσότεροι από 55.000 νεκροί καταμετρήθηκαν λόγω του καύσωνα του 2010.

3 Οι πλημμύρες γίνονται όλο και πιο δαπανηρές. Οσο περίεργο κι αν φαίνεται, μέχρι το 2010 οι καταστροφές είχαν γίνει 5,5 φορές πιο «ακριβές» σε σχέση με το 1970. Σύμφωνα με την έκθεση της ΠΟΜ, το κόστος έχει ανέλθει στα 864 δισ. δολάρια την τελευταία δεκαετία.

4 Σχεδόν το 89% των καταγεγραμμένων καταστροφών προκλήθηκε από νεροποντές και πλημμύρες.

5 Οι καταιγίδες αποτελούν μακράν τη μεγαλύτερη απειλή από άποψη θυμάτων. Περίπου το 1,45 από τα 1,94 εκατομμύριο των θανάτων λόγω φυσικών καταστροφών οφείλεται στις καταιγίδες, ενώ τη δεύτερη θέση κατέχει η ξηρασία, κυρίως λόγω του τρομερού λιμού που προκάλεσε στην Αφρική τη δεκαετία του '80.

6 Περίπου το μισό του κόστους (2.390,7 δισ. δολάρια) των καταστροφών τα τελευταία 40 χρόνια αντιστοιχεί σε καταιγίδες, με τον τυφώνα Katrina και την τροπική καταιγίδα Sandy -και τα δύο στις ΗΠΑ- να ευθύνονται για ζημιές 196,9 δισ. δολαρίων.

7 Οι ξηρασίες στην Ανατολική Αφρική τις δεκαετίες 1970 και 1980 ήταν οι πιο θανατηφόρες καταστροφές της σύγχρονης εποχής, προκαλώντας 600.000 θύματα σε Αιθιοπία, Μοζαμβίκη, Σομαλία και Σουδάν.

8 Τυφώνες και τροπικές καταιγίδες πλήττουν όλο και συχνότερα την οικονομία των ΗΠΑ: πέντε από τις πιο δαπανηρές καταστροφές παγκοσμίως έλαβαν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι πέντε προκλήθηκαν από καταιγίδες και στοίχισαν συνολικά 294 δισ. δολάρια.

πηγή: Guardian via http://www.enet.gr/
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...