Στην κουζίνα: Η αυθεντική συνταγή της Φανουρόπιτας και η ιστορία της

Αυτή η συνταγή είναι από έναν ιερομόναχο καταγεγραμμένη χειρόγραφη και βρίσκετε στην οικογένεια μου εδώ και αιώνες μαζί και η εικόνα του που είναι θαυματουργή.
Αναγράφετε σε αυτό το χειρόγραφο ο βίος του Αγίου Φανουρίου, το απολυτίκιο, διάφορες συμβουλές και θαύματα. Είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Η εικόνα του βρέθηκε σε ανασκαφές με θαυμαστό τρόπο στην Ρόδο όπου και είναι ο προστάτης Άγιος του νησιού.
Σήμερα ο σεφ Γιώργος Λέκκας σας προτείνει να φτιάξετε φανουρόπιτα και εξηγεί την παράδοση για το πως προήλθε η φανουρόπιτα. 
Η παράδοση για την φανουρόπιτα είναι ότι: η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν λέει η παράδοση σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν πολύ σκληρά και απάνθρωπα. Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε. Ο αρχάγγελος Μιχαήλ μαζί με τον άγιο Φανούριο την τράβηξαν με την  βοήθεια κρεμμυδόφυλου (που κάποτε είχε δώσει με το ζόρι σε ένα ζητιάνο) και όταν πιάστηκαν τρεις γυναίκες μαζί της. Αυτή η άπονη της έσπρωξε μέσα στην κόλαση. Έτσι είπε ο αρχάγγελος στον Άγιο Φανούριο ή μητέρα σου διέπραξε μεγάλη κακία. Δεν μπορώ να την βοηθήσω. Ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα πόνου να μην φτιάχνουν τίποτα γι'αυτόν αλλά μόνο για την ψυχή της μάνα του. Εισακούστηκε στον Θεό.
Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ' τη μάνα του Αγίου Φανουρίου». Βέβαια ζητούν οι πιστοί να τους φανερώσει ο Άγιος χαμένα αντικείμενα ή να τους φέρει κάτι που επιθυμούν, ή ακόμη έναν καλό γαμπρό στα ανύπαντρα κορίτσια. Καλό είναι να μάθουμε το απολυτίκιο του Αγίου και τον βίο του, ώστε να συμμετέχουμε ενεργά στην ακολουθία που γίνετε προς τιμή του Αγίου και να μην μένουμε μόνο στην προσφορά της φανουρόπιτας και τον υλικών. Έτσι θα έχουμε την χάρη του Αγίου και ότι καλή επιθυμία θα πραγματοποιηθεί. Τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι 7 ή 9 ή παραπάνω υλικά. Οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, τα τάγματα τον αγγέλων. Στο χειρόγραφο αναφέρετε και ο συμβολισμός των υλικών καθώς και ότι σημασία έχει η πίστη και όχι τα υλικά. Πάντα όταν την φτιάχνουμε να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα.

Μερίδες 10-15
Χρόνος προετοιμασίας 15
Χρόνος ψησίματος 45

Υλικά

1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
½ φλ. τσαγιού βιτάμ (φυτική μαργαρίνη)
1  φλ. τσαγιού χυμό φρέσκο πορτοκάλι
1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
2 κουταλάκια του γλυκού γαρύφαλλο
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
3 βανίλιες
1/2 φλ. τσαγιού σταφίδες μαύρες
½ φλ. τσαγιού σταφίδες ξανθές
1 φλ. τσαγιού καρύδια
1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
5 κουταλιές της σούπας σουσάμι
2 ½ κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
½ φλ. τσαγιού κονιάκ
600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Διαδικασία

Σε κάδο του μίξερ βάζουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι, την ζάχαρη, την σόδα, την κανέλα, το γλυκάνισο, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκάλι και το λεμόνι και χτυπάμε πολύ καλά για 10 λεπτά ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε σιγά σιγά, το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και το κονιάκ (εναλλάξ). Ρίχνουμε τις σταφίδες, το καρύδι και το σουσάμι. Αφού πρώτα τα έχουμε ανακατέψει με αλεύρι ώστε να μην πάνε στον πάτο. Στρώνουμε την ζύμη σε ταψί λαδωμένο και αλευρωμένο. Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε με αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για 8 λεπτά και ξεφορμάρουμε..

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...