7 βήματα για να προστατέψετε τα φυτά σας από τη ζέστη


Για τον λόγο αυτό, και εφόσον τα καημένα τα φυτά, όπως και να το κάνεις τη χρειάζονται τη βοήθειά σου, πρέπει να τους τη δώσεις.
Αν μη τι άλλο, για να μην πάει χαμένος ο κόπος που κατέβαλες φροντίζοντάς τα την άνοιξη, αλλά και για να συνεχίσεις να τα απολαμβάνεις με τον ίδιο τρόπο.

Βήμα πρώτο: Ένας τελευταίος έλεγχος θεωρείται απαραίτητος ως προς τις δουλειές που έπρεπε να είχες κάνει την άνοιξη. Δηλαδή, κλάδεμα ή καθάρισμα των χαλασμένων φύλλων, συμπλήρωμα ή φρεσκάρισμα του χώματος και φροντίδα με το κατάλληλο λίπασμα, έτσι ώστε οι πρώτες ζέστες να σε βρουν έτοιμη.
Βάλε και τα παιδιά στο παιχνίδι και κάνε τα να αγαπήσουν τα φυτά. 

Βήμα δεύτερο: Το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στη φροντίδα των φυτών όλο τον χρόνο, πόσο μάλλον τώρα που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Αν λοιπόν είχες το πότισμα προγραμματισμένο σε μία φορά την εβδομάδα, τότε φρόντισε να το κάνεις δύο ή και τρεις. Επίσης θυμήσου ότι ακόμη και λίγη δροσιά στα φύλλα κάνει πολύ καλό στα φυτά, αρκεί να είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να στεγνώσει γρήγορα. Οι σταγόνες του νερού που δεν στεγνώνουν από τα φύλλα, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν μέχρι και αρρώστιες.

Βήμα τρίτο: Κινήσου ανάλογα με την ηλικία του κάθε οργανισμού στην αυλή σου. Γενικότερα να ξέρεις ότι όσο "μεγαλύτερο" είναι ένα φυτό ή δέντρο τόσο μεγαλύτερες αντοχές έχει στην ξηρασία. Όσο πιο νεαρό είναι, όμως, τόσο περισσότερο... διψάει. Άρα αν έχεις φυτέψει φυτά πρόσφατα, μην επαναπαύεσαι. Πρέπει να τα φροντίζεις ακόμη περισσότερο μέχρι να... ξεπεταχτούν. Όπως ακριβώς και τα μικρά παιδιά.

Βήμα τέταρτο: Αν έχεις φυτά σε γλάστρα εκτεθειμένα στον ήλιο, καλό είναι κατά τη διάρκεια του καύσωνα να τους αλλάζεις θέση, βάζοντάς τα κάτω από σκιά. Κάτω από ένα δέντρο, αν έχεις κήπο ή αυλή, ή στο μέσα μέρος της βεράντας, αν εκεί τα κρατάς. Γενικά όμως να έχεις στο μυαλό σου ότι τα φυτά που είναι στις γλάστρες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από υγρασία. Φρόντισε να τους τη δίνεις.

Μη βλέπεις τη φροντίδα των φυτών ως δουλειά. Βρες την ομορφιά και απόλαυσέ την. 

Βήμα πέμπτο: Προστάτευσε τα φυτά σου με "υλικό εδαφοκάλυψης" που θα κρατήσει την υγρασία στις ρίζες. Πρόκειται για ένα κάλυμμα από ειδικό υλικό που αποτελείται από οργανικά συνήθως στοιχεία, όπως σάπια φύλλα, κοπριά κ. λπ. Το υλικό αυτό φροντίζει να διατηρείται η υγρασία και προστατεύει από τα ζιζάνια ενώ έχει και αντίστροφη χρησιμότητα το Χειμώνα, αφού δεν επιτρέπει στις ρίζες να παγώσουν.

Βήμα έκτο: Όχι στο λίπασμα το καλοκαίρι. Ό, τι έριξες, έριξες. Το λίπασμα θα καθυστερήσει την ανάπτυξη των φυτών σου κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών μηνών, άρα δεν το χρειάζεσαι.

Βήμα έβδομο: Για να μην τα κάνεις όλα μόνη σου. Βάλε στο παιχνίδι και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ξεκινώντας με τα παιδιά. Βρες τρόπους και κάνε τη φροντίδα των φυτών διασκέδαση. Υπάρχουν. Μπορείτε, για παράδειγμα, να ξεκινήσετε δίνοντας ονόματα σε μερικά από αυτά και μοιράζοντας μεταξύ σας τη φροντίδα τους. Γιατί όχι;


Επιμέλεια: Ζωή Κίττα
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...