Εκπτώσεις και αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ!


Λίγα μόλις 24ωρα από την ανάρτηση στο TaxisNet των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στους λογαριασμούς κάθε φορολογουμένου, και μπροστά στη δυσβάσταχτη πραγματικότητα που δημιουργεί η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και η αδυναμία καταβολής ενός ακόμη καταβάλλουν έναν ακόμη φόρο, η κυβέρνηση σχεδιάζει ελαφρύνσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, με υπουργική απόφαση θα ορίζεται:
-έκπτωση στο 50% του φόρου για νοικοκυριά με οικονομική αδυναμία και με οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και το κάθε παιδί, εφόσον η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και Ταμεία.
-πλήρης απαλλαγή για τρίτεκνους - πολύτεκνους εάν το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί, για επιφάνεια ακινήτων έως 150 τ.μ. κι εφόσον δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και Ταμεία.
Επίσης αναμένεται η επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής με τις δόσεις από 5 να γίνονται 7 και να φτάνουν έως τον Φεβρουάριο του 2015 αντί για τον Δεκέμβριο του 2014. 
Πάντως οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό τους ήδη έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν διορθωτική δήλωση Ε9 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου χωρίς πρόστιμα και κυρώσεις.
Η εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ έβαλε βαθύτερα στο φορολογικό «κάδρο» ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έως σήμερα παρέμεναν σε φορολογικό «απυρόβλητο».
Η διαφορά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων με το ΕΤΗΔΕ, που καταβάλλονταν μέσω της ΔΕΗ, είναι ότι ο νέος φόρος αφορά το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων, ενώ το ΕΤΗΔΕ επιβάλλονταν μόνο σε ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι υπόχρεοι στον ΕΝΦΙΑ είναι όλοι όσοι έχουν εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων κάθε κατηγορίας (σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια). Δηλαδή, στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας επί οικοπέδου, αγροτεμαχίων ή ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, ανάλογα με το ποσοστό της συνιδιοκτησίας, οφείλεται φόρος από τον υπόχρεο.

Οι νέες επιβαρύνσεις που έφερε ο ΕΝΦΙΑ:

  • Ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων: Έως σήμερα πλήρωναν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας αν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ, ενώ τώρα κάθε εντός σχεδίου έκταση που διαθέτουν προκαλεί αυτόνομα σημαντική φορολογική επιβάρυνση.
  • Ιδιοκτήτες οικοπέδων με κτίσματα τα οποία δεν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης: Μέχρι πρότινος πλήρωναν χαράτσι μέσω της ΔΕΗ για το κτίσμα εφόσον ηλεκτροδοτούνταν και ΦΑΠ μόνο αν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ. Τώρα προκύπτει διπλή επιβάρυνση διότι ο φόρος επιβάλλεται τόσο στο κτίσμα όσο και στο υπόλοιπο του οικοπέδου.
  • Ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων: Μέχρι τώρα απαλλάσσονταν πλήρως από το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και πλήρωναν φόρο για τα συγκεκριμένα ακίνητα περιουσίας τους ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ. Με τον ΕΝΦΙΑ υφίστανται σημαντική φορολογική επιβάρυνση, παρότι τα ακίνητά τους δεν τους αποφέρουν έσοδα ούτε χρησιμοποιούνται.
  • Ιδιοκτήτες που νομιμοποίησαν το 2013 αυθαίρετα κτίσματα και ιδιοκτήτες κατοικιών που "τακτοποίησα" ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κυρίως ή βοηθητικής χρήσης με βάση τους σχετικούς νόμους της περιόδου 2010-2013: Η επιφάνεια του ακινήτου τους αυξήθηκε, έτσι διογκώθηκε και η φορολογική επιβάρυνση.
  • Ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων: Οι εκτός σχεδίου εκτάσεις φορολογούνται για πρώτη φορά με τον ΕΝΦΙΑ, ενώ μέχρι πρότινος απαλλάσσονταν από φόρο ακινήτων.
  • Ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της πιλοτής ως πάρκινγκ: Η συγκεκριμένη κατηγορία πέφτει επίσης για πρώτη φορά στη "δαγκάνα" του φόρου ακινήτου.

Οδηγίες για την εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ μέσω TaxisNet

Οι φορολογούμενοι για να δουν το εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα στο TAXISnet, με τους κωδικούς τους και στη συνέχεια αφού επιλέξουν τα σημεία «προσωποποιημένη πληροφόρηση» και «στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης» θα μπορούν να δουν τον φόρο που πρέπει να πληρώσουν.
Οι φορολογούμενοι μέσω του πεδίου «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων-εκπτώσεων» μπορούν να δουν στο κάτω μέρος της σελίδας τις δόσεις πληρωμής με τις προθεσμίες τους. 
Το εκκαθαριστικό μπορεί να εκτυπωθεί μέσω της επιλογής του πεδίου «Ταυτότητα οφειλής» όπου υπάρχει ένας μοναδικός αριθμός για κάθε οφειλή.
Η πληρωμή του εκκαθαριστικού που χαρακτηρίζεται «Σημείωμα για Πληρωμή» μπορεί να γίνει μέσω τράπεζας ή των ΕΛΤΑ.
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...