Εργασιακό μέλλον μόνο με γνωριμίες και "βύσμα" βλέπουν οι μαθητές

Οι ανώτεροι τίτλοι σπουδών δεν αποτελούν πλέον την “άδεια εισόδου” για την επιθυμητή επαγγελματική θέση, όπως εκτιμούν οι μαθητές που συμμετείχαν σε έρευνα της “Εφημερίδας των Συντακτών”. Αντίθετα, οι διασυνδέσεις και το πολιτικό μέσο θεωρούνται “διαβατήριο” για την επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων.
“Ποιοι παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν έναν νέο απολυτηριούχο Λυκείου που αναζητεί εργασία; Ποιοι νομίζετε ότι είναι οι παράγοντες για μια επιτυχημένη επαγγελματική αποκατάσταση;”. Αυτή ήταν η ερώτηση η οποία έγινε σε 1.050 μαθητές Ενιαίων Λυκείων και ΕΠΑΛ του Λεκανοπεδίου, των Νομών Θεσσαλονίκης, Ηλείας, Ιωαννίνων, Αιτωλοακαρνανίας, Κέρκυρας και Ηρακλείου Κρήτης την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2014.

Η απάντηση;
Μόνο το 4,5% των μαθητών πιστεύει πλέον ότι το “πτυχίο” γενικώς μπορεί να εξασφαλίσει τους όρους μιας επιτυχημένης επαγγελματικής πορείας. Επίσης, οι “υψηλές επιδόσεις” και η “ικανότητα” μπορούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις των μαθητών, να παίξουν πολύ μικρό ρόλο στην επαγγελματική αποκατάσταση (5,5% και 8% αντίστοιχα). Ακόμη και οι σπουδές σε σχολές “κύρους και γοήτρου” (Ιατρική, Νομική, Πολυτεχνείο κ.α.) δε θεωρούνται ότι εξασφαλίζουν το επαγγελματικό μέλλον των υποψηφίων.

Αντίθετα, οι “γνωριμίες και οι διασυνδέσεις” της οικογένειας, το “πολιτικό μέσο” και η “δυνατότητα μετανάστευσης στο εξωτερικό” θεωρείται ότι αποτελούν την... μπαταρία που μπορεί να φορτίσει αποτελεσματικά μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. Δηλαδή, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι μαθητές θεωρούν από τη μία ότι οι εκπαιδευτικοί τίτλοι έχουν χάσει την αποτελεσματικότητα που είχαν στο παρελθόν ως μέσα επαγγελματικής προώθησης, ενώ το “δίκτυο σχέσεων” που έχει στη διάθεσή του κάποιος ή η δυνατότητα μετανάστευσης είναι το πλεονέκτημα, αυτό που κάνει τη διαφορά, για την επαγγελματική αποκατάστασή του.

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...