Εκπαίδευση: Η εκτίναξη των βάσεων αφήνει έξω ακόμα και αριστούχους

Οι «βασίλισσες» των μηχανογραφικών παραμένουν Νομική και Ιατρική


Μεγάλη είναι η αγωνία δεκάδων χιλιάδων μαθητών ενόψει της ανακοίνωσης των βάσεων των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης την Πέμπτη μετά από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Μαΐου.

Η άνοδος, λόγω των καλών επιδόσεων, θεωρείται δεδομένη τόσο στις υψηλόβαθμες, όσο και στις μεσαίες σχολές, όπου οι εκτιμήσεις για τις δεύτερες, ειδικότερα οι πιο τολμηρές, κάνουν λόγο για αύξηση ακόμη και 700 μορίων, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Οι φετινές Πανελλαδικές δημιούργησαν μια δεξαμενή αριστούχων, πολλοί από τους οποίους, όμως, θα μείνουν, λόγω των περιορισμένων θέσεων στις υψηλόβαθμες σχολές.

Στη Θετική Κατεύθυνση, οι υποψήφιοι που έγραψαν από 18 και πάνω έφτασαν τους 2.791, όταν πέρσι ήταν μόλις 1.384. Αν θεωρήσει κανείς ως δεδομένο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αριστούχων σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται προς την Ιατρική, η οποία διαθέτει 550 θέσεις φέτος στις τρεις σχολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, είναι λογικό αρκετοί να βρεθούν εκτός. Μόνο οι υποψήφιοι που έγραψαν 19-20 ξεπερνούν κατά 100 τις διαθέσιμες θέσεις.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Θεωρητική Κατεύθυνση, όπου το σύνολο των υποψηφίων που έγραψε 18-20 φτάνει τους 2.424, όταν οι θέσεις στη Νομική είναι 1.200. Εντυπωσιακές είναι και οι επιδόσεις των υποψηφίων στην Τεχνολογική Κατεύθυνση, με τις πολυτεχνικές να ανεβαίνουν. Εξαίρεση θα αποτελέσουν η Αρχιτεκτονική και οι ξενόγλωσσες φιλολογίες, λόγω των μέτριων επιδόσεων των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα, αλλά και οι οικονομικές σχολές, όπου αναμένεται συγκρατημένη άνοδος λόγω των μειωμένων υποψηφίων.

Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, επηρέασαν ακόμη μια φορά τις προτιμήσεις των υποψηφίων στο μηχανογραφικό και συνεπακόλουθα τις βάσεις, καθώς από τη μία στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές αναμένεται άνοδος λόγω της άμεσης αποκατάστασης -και του φετινού μειωμένου αριθμού εισακτέων- ενώ στα παιδαγωγικά αναμένεται μείωση, καθώς έχουν παγώσει οι προσλήψεις.

Οι «βασίλισσες» των μηχανογραφικών, Νομική και Ιατρική Σχολή, υπολογίζεται να ανέβουν σε σχέση με το 2013 και να φτάσουν στα παραδοσιακά υψηλά επίπεδα του 2012. Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις για την Ιατρική Αθήνας αναφέρουν ότι θα σπάσει το φράγμα των 19.000 μορίων, ενώ για τη Νομική Αθήνας υπολογίζεται άνοδος 100-200 μορίων.

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...