Ελιξίριο νεότητας οι σκύλοι!


Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί τελικά να είναι και ελιξίριο νεότητας, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σκωτία


Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 547 εθελοντές, ηλικίας άνω των 65 ετών, ανακάλυψαν πως όσοι ήσαν ιδιοκτήτες σκύλων είχαν φυσική κατάσταση εφάμιλλη με αυτήν πολύ νεώτερών τους ανθρώπων.

Στην πραγματικότητα, «η φυσική τους κατάσταση ήταν 10 χρόνια νεώτερη απ’ ό,τι η βιολογική τους ηλικία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητήςδρ Ζικιάνγκ Φενγκ, λέκτορας στη Σχολή Γεωγραφίας & Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου StAndrews.

«Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι θα ζήσουν δέκα χρόνια περισσότερο», έσπευσε να διευκρινίσει. «Το σίγουρο όμως είναι ότι η παρουσία του σκύλου τούς ωφελεί σημαντικά και τους ωθεί να κινούνται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που δεν έχουν σκύλο στο σπίτι».

Είναι αποδεδειγμένο ότι η αυξημένη φυσική δραστηριότητα στην τρίτη ηλικία προφυλάσσει από πολλά σωματικά δεινά (ιδίως από παθήσεις των μυών, των οστών και της καρδιάς), ενώ ταυτοχρόνως κάνει καλό και στην ψυχική υγεία.

Από τους εθελοντές που συμμετείχαν στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PreventiveMedicine», οι 50 ήταν ιδιοκτήτες σκύλων.

Οι ερευνητές τούς ζήτησαν να φορούν επί επτά ημέρες μία συσκευή 24ωρης καταγραφής των βημάτων που έκαναν. Επιπλέον, ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία για την υγεία τους και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια καταγραφής του άγχους και της κατάθλιψης.

Οι γέροντες με σκύλο είχαν πολύ λιγότερο άγχος και κατάθλιψη, ενώ έκαναν 12% περισσότερα βήματα στη διάρκεια κάθε μέρας σε σύγκριση με όσους δεν ήταν ιδιοκτήτες σκύλου.

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...