Το πολύ αλάτι κοστίζει ζωές


Η υπερβολική κατανάλωση άλατος κοστίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των ειδικών.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πολύ αλάτι ευθύνεται για έναν στους δέκα θανάτους από καρδιαγγειακά κάθε χρόνο.

Οι ερευνητές, από την Σχολή Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts, στη Μασαχουσέτη, ανέλυσαν στοιχεία από 200 μελέτες για την κατανάλωση άλατος που αντιπροσωπεύουν το περίπου 75% του παγκόσμιου πληθυσμού των ενηλίκων.

Μετά την αξιολόγηση των στοιχείων που είχαν στη διάθεση τους οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως παγκοσμίως η μέση κατανάλωση άλατος είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η υψηλότερη μέση κατανάλωση καταγράφηκε στην Κεντρική Ασία, ενώ η χαμηλότερη στην υποσαχάρια Αφρική. Στην υπερκατανάλωση άλατος αποδίδεται το 10% των ετήσιων, παγκόσμιων θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς συνδέεται με την εκδήλωση υπέρτασης που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Η ανάλυση δημοσιεύεται στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας».

Το πολύ αλάτι κοστίζει ζωές

Πώς να περιορίσετε το αλάτι

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να περιορίσετε τις αλμυρές τροφές. 
Το αλάτι υπάρχει σε όλες τις τροφές, αλλά σε μεγαλύτερες ποσότητες βρίσκεται στις επεξεργασμένες τροφές, στο ψωμί, στα έτοιμα γεύματα, στα αλλαντικά και σε σε πολλά τρόφιμα σε κονσέρβα. 
Ακόμη βρίσκεται ται σε σνάκ όπως π.χ. τα πατατάκια. Τα φρέσκα τρόφιμα έχουν λιγότερο αλάτι και θα πρέπει να τα προτιμάτε αν θέλετε να περιορίσετε το αλάτι. Θυμηθείτε ακόμη ότι τα φαγητά σας μπορούν να γίνουν εξίσου νόστιμα αν αντί για αλάτι,  χρησιμοποιείτε μπαχαρικά. Το σκόρδο, το κρεμμύδι, το τζίντζερ, και τα αρωματικά βότανα μπορούν να βελτιώσουν πολύ τη γεύση των τροφών χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία σας.  
Τέλος στα καταστήματα θα βρείτε πολλά υποκατάσταση αλατιού με τα οποία μπορείτε να περιορίσετε την πρόσληψη νατρίου. Συνήθως περιέχουν χλωριούχο κάλιο, το οποίο δίνει την αίσθηση του αλμυρού.

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη

Μπορεί όμως το πολύ αλάτι βλάπτει την υγεία, αλλά ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν ενστάσεις και προειδοποιούν ότι το ίδιο ισχύει και αν το περιορίσουμε πολύ. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι το πολύ λίγο αλάτι μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνο με το πάρα πολύ, και ότι η υπερβολική μείωση του θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των θανάτων από καρδιακή νόσο και ίσως έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται και πάλι ο  κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένοι από τους ειδικούς.  Οι ερευνητές από το Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσαν τα  σχετικά ευρήματα μετά από τα συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα από 23 διαφορετικές μελέτες που αφορούν τις επιπτώσεις του αλατιού στο σώμα. 

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...