Τα 10 καλύτερα μουσικά άλμπουμ του 2014


Σύμφωνα με ψηφοφορία της Guardian


Την πρωτιά καταλαμβάνει το άλμπουμ «Lost in the Dream» αμερικανικού ροκ συγκροτήματος, The War on Drugs, που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές διεθνώς. Τα τραγούδια του άλμπουμ αναδύουν ένα άρωμα μελαγχολίας, ενώ έχουν τη δύναμη των συγκινητικών μελωδιών που καταγράφονται στη μνήμη.
Βαθιά συναισθηματικά δανείζονται κάτι από ροκ της δεκαετίας του ’80 , ενώ προσφέρουν ζεστασιά μέσα από την κιθάρα, τη φυσαρμόνικα και το σαξόφωνο που εντάσσει το κοινό στα «βάθη» του μυστήριου.


Το «Total Strife Forever» του βρετανού μουσικού East India Youth σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση. Αναδύεται η ομορφιά της ποπ ηλεκτρονικής μουσικής, κάτι στο οποίο ο καλλιτέχνης είναι μετρ.


Στην τριάδα και το «Post Tropical» του ιρλανδού τραγουδοποιού James Vincent McMorrow που ξεχωρίζει για το εξωτικό στοιχείο του.


Δεν έχουν απήχηση μόνο στην Ελλάδα, όπου και κατέφθασαν την Τρίτη 15 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων, αλλά και οι αναγνώστες της Guardian τίμησαν τους James χαρίζοντάς τους την τέταρτη θέση. Το τελευταίο τους άλμπουμ «La Petite Mort» είναι από τα καλύτερα άλμπουμ της 30χρονης καριέρας τους και ενώ περιστρέφεται γύρω από τη ζωή και το θάνατο, όπως άλλωστε υποδηλώνει και ο τίτλος, ο δίσκος είναι γεμάτος από ζωντανές μελωδίες.


Το «Everyday Robots» του βρετανού τραγουδοποιού Damon Albarn ανέδειξαν στην πέμπτη θέση αναγνώστες της Guardian. Η μουσική του κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα με την απουσία εκπλήξεων να μην ενοχλεί.


Το «Morning Phase» του αμερικανού τραγουδοποιού Beck καταλαμβάνει την έκτη θέση. Ο Beck σε αυτό του το άλμπουμ κρατά σε «απόσταση» τα τραγούδια από τον μετέωρο συναισθηματικό του κόσμο, καθώς αντιμετωπίζει τον σπαραγμό της ψυχής ως προσωρινή θλίψη και με πλούσιες χορδές, πιάνο και κιθάρα δίνει λύση στο αδιέξοδο.


Το «Benji» άλμπουμ του αμερικανικού indie folk γκρουπ, Sun Kil Moon, κατέχει μια ακόμα θέση στη μουσική δεκάδα. Το άλμπουμ έχει βαθιά στις ρίζες του στη μελαγχολία και στην ειρωνεία με το αποτέλεσμα να καθηλώνει.


Το άλμπουμ «St. Vincent» της αμερικανίδας τραγουδοποιού και οργανοπαίχτριας, St. Vincent, ξεχωρίζει γιατί φαίνεται ξεκάθαρα τι επιδιώκει η καλλιτέχνις, όπως και ξεχωρίζει ο σωστός χειρισμός των οργάνων. Από τα «διαστρεβλωμένα» ντραμς μέχρι τη γοητευτική μπαλάντα στο κλείσιμο, το άλμπουμ φαίνεται εξαιρετικά καλοδουλεμένο.


Το άλμπουμ του συγκροτήματος Wild Beasts, «Present Tense» είναι 9ο στον «βαθμολογικό πίνακα». Στο άλμπουμ φαίνεται πως το συγκρότημα απολαμβάνει την ιδιοσυγκρασία του, ενώ κάθε φωνή ανεξαιρέτως ξεχωρίζει. Υπάρχει πρωτοτυπία στις λέξεις, αλλά μετριοπάθεια στη μελωδία. Μπορεί στο άλμπουμ του το συγκρότημα να έχει αποφύγει τους πειραματισμούς, έχει όμως στις «αποσκευές» του μουσική «αυτοπεποίθηση».


Το τελευταίο άλμπουμ της Λάνα Ντελ Ρέι, «Ultraviolence», τοποθετείται στην 10η θέση της μουσικής «πυραμίδας». Μπορεί φήμες να ήθελαν την καριέρα της τραγουδίστριας να «βλέπει» την έξοδο, μετά από συνέντευξή της στη Vogue που είχε δηλώσει ότι δεν θα συνέχιζε και ότι δεν είχε να πει κάτι άλλο, τα σενάρια περί τέλους, όμως, διαψεύστηκαν. Όχι μόνο συνέχισε η τραγουδίστρια τη διαδρομή της, αλλά το νέο της άλμπουμ, που κυκλοφόρησε πριν από ένα μήνα περίπου, γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια δυνατά που δεν ξεφεύγουν από το γνωστό της ύφος, ενώ μιλούν για ανιαρούς και τραγικούς ανθρώπους. Οι μελωδίες είναι σαγηνευτικές με τη φωνή της Λάνα Ντελ Ρέι να έχει ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.


Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...