Τα χημικά όπλα του Άσαντ καταστρέφονται ήδη. Oι Κρητικοί αποκλείουν τη Σούδα

Ξεκίνησε η διαδικασία καταστροφής των χημικών υλικών του οπλοστασίου της Συρίας στο κατάστρωμα του αμερικανικού πλοίου Cape Ray με τη διαδικασία της υδρόλυσης, όπως επιβεβαιώνει το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Συγκεκριμένα, ξεκίνησε η εν πλω επεξεργασία των600 μετρικών τόνων χημικών όπλων και πρώτων υλών που απαιτούνται για την παρασκευή τους, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι στα υλικά προς καταστροφή περιλαμβάνονται αέριο μουστάρδας καθώς και συστατικά στοιχεία με τα οποία μπορεί να παρασκευαστεί το νευροτοξικό αέριο σαρίν.
Το Cape Ray παρέλαβε τα χημικά στο λιμάνι Τζόια Τάουρο της Καλαβρίας από το δανέζικο εμπορικό πλοίο Ark Futura που τα μετέφερε μακρυά από τη Συρία υπό την εποπτεία του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στις αρχές του Ιουλίου.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επισήμανε ότι θα χρειαστούν περίπου 60 ημέρες για την επεξεργασία των υλών.
Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα υδρόλυσης, το οποίο χρησιμοποιεί ουσίες όπως νερό, υποχλωριώδες νάτριο και υδροξείδιο του νατρίου ώστε να καταστήσει τα χημικά όπλα αρκετά ασφαλή για την εξουδετέρωσή τους.
Ο Ουόρεν ανέφερε ότι τα επεξεργασμένα υλικά θα μεταφερθούν κατόπιν στη Φινλανδία και στη Γερμανία.

—Αντιδράσεις στην Κρήτη
Τον αποκλεισμό της ναυτικής βάσης της Σούδας στα Χανιά της Κρήτης αποφάσισαν τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου της Κρήτης, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στα νερά της Μεσογείου ανοιχτά του νησιού.
Τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου υποστηρίζουν ότι εάν αποκλειστεί η βάση της Σούδας δεν θα μπορούν να αποπλεύσουν τα πλοία που θα υποστηρίξουν τη διαδικασία καταστροφής των χημικών μέσα στη θάλασσα.
Συγκεκριμένα, το συντονιστικό καλεί σήμερα Τρίτη, στις 8.30 μ.μ., σε ανοιχτή συνέλευση όλους τους κατοίκους, τα κινήματα και τους φορείς των Χανίων στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με αντικείμενο τη συνδιοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και ενδεχομένως και αποκλεισμού της βάσης της Σούδας.
Την ίδια στιγμή προετοιμάζεται και η εν πλω διαμαρτυρία, την οποία σχεδιάζει το Παγκρήτιο Συντονιστικό κατά των Χημικών, με αλιευτικά και φουσκωτά που θα φύγουν από τα Χανιά και θα προσπαθήσουν να παρεμποδίσουν την όλη διαδικασία όταν το Cape Ray φτάσει στη νότια Μεσόγειο. Στην πλωτή διαμαρτυρία θα συμμετάσχει και η πρωτοβουλία «Ενα καράβι για τη Γάζα».
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...