Τα χημικά όπλα του Άσαντ καταστρέφονται ήδη. Oι Κρητικοί αποκλείουν τη Σούδα

Ξεκίνησε η διαδικασία καταστροφής των χημικών υλικών του οπλοστασίου της Συρίας στο κατάστρωμα του αμερικανικού πλοίου Cape Ray με τη διαδικασία της υδρόλυσης, όπως επιβεβαιώνει το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Συγκεκριμένα, ξεκίνησε η εν πλω επεξεργασία των600 μετρικών τόνων χημικών όπλων και πρώτων υλών που απαιτούνται για την παρασκευή τους, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι στα υλικά προς καταστροφή περιλαμβάνονται αέριο μουστάρδας καθώς και συστατικά στοιχεία με τα οποία μπορεί να παρασκευαστεί το νευροτοξικό αέριο σαρίν.
Το Cape Ray παρέλαβε τα χημικά στο λιμάνι Τζόια Τάουρο της Καλαβρίας από το δανέζικο εμπορικό πλοίο Ark Futura που τα μετέφερε μακρυά από τη Συρία υπό την εποπτεία του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στις αρχές του Ιουλίου.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επισήμανε ότι θα χρειαστούν περίπου 60 ημέρες για την επεξεργασία των υλών.
Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα υδρόλυσης, το οποίο χρησιμοποιεί ουσίες όπως νερό, υποχλωριώδες νάτριο και υδροξείδιο του νατρίου ώστε να καταστήσει τα χημικά όπλα αρκετά ασφαλή για την εξουδετέρωσή τους.
Ο Ουόρεν ανέφερε ότι τα επεξεργασμένα υλικά θα μεταφερθούν κατόπιν στη Φινλανδία και στη Γερμανία.

—Αντιδράσεις στην Κρήτη
Τον αποκλεισμό της ναυτικής βάσης της Σούδας στα Χανιά της Κρήτης αποφάσισαν τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου της Κρήτης, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στα νερά της Μεσογείου ανοιχτά του νησιού.
Τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου υποστηρίζουν ότι εάν αποκλειστεί η βάση της Σούδας δεν θα μπορούν να αποπλεύσουν τα πλοία που θα υποστηρίξουν τη διαδικασία καταστροφής των χημικών μέσα στη θάλασσα.
Συγκεκριμένα, το συντονιστικό καλεί σήμερα Τρίτη, στις 8.30 μ.μ., σε ανοιχτή συνέλευση όλους τους κατοίκους, τα κινήματα και τους φορείς των Χανίων στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με αντικείμενο τη συνδιοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και ενδεχομένως και αποκλεισμού της βάσης της Σούδας.
Την ίδια στιγμή προετοιμάζεται και η εν πλω διαμαρτυρία, την οποία σχεδιάζει το Παγκρήτιο Συντονιστικό κατά των Χημικών, με αλιευτικά και φουσκωτά που θα φύγουν από τα Χανιά και θα προσπαθήσουν να παρεμποδίσουν την όλη διαδικασία όταν το Cape Ray φτάσει στη νότια Μεσόγειο. Στην πλωτή διαμαρτυρία θα συμμετάσχει και η πρωτοβουλία «Ενα καράβι για τη Γάζα».
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...