Έτσι διαμορφώνεται ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας


Προ των πυλών είναι η «λυπητερή» του λογαριασμού του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος αντικατέστησε το χαράτσι της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Ιουλίου, δηλαδή σε 15 μέρες, ωστόσο υπάρχουν σκέψεις η πληρωμή να ξεκινήσει από τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο. Και αυτό γιατί στη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων αντιμετωπίζουν προβλήματα στον υπολογισμό του νέου φόρου.

Από τον ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται τα κτίσματα που προορίζονται για αγροτική χρήση (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής).

Αναλυτικά πόσο θα πληρώσετε για το νέο φόρο ακινήτων

Επιβάλλει στους ιδιοκτήτες φόρο για τα κτίσματα απο 2 μέχρι και 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τιμή ζώνης του ακινήτου.

Ο Συντελεστής Παλαιότητας Κτίσματος διαμορφώνεται ως εξής:

Για τα κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,8, ενώ για τα κτίρια με παλαιότητα άνω των εκατό (100) ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,60.

O Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας (Σ.Α.Ε.) κτίσματος, προκειμένου για κύριους χώρους ειδικών κτιρίων, εφαρμόζεται για το κλιμάκιο επιφάνειας στο οποίο αντιστοιχεί, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί:

O Συντελεστής Ορόφου (Σ.Ο.) εφαρμόζεται για τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το κτίσμα, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί:


Σε περίπτωση που το κτίσμα εκτείνεται σε περισσότερους από έναν ορόφους, ως Συντελεστής Ορόφου λαμβάνεται εκείνος του υψηλότερου ορόφου.

Για τα οικόπεδα ισχύουν οι εξής συντελεστές:

Συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσουν όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Ο συντελεστής του φόρου αυτού επί της συνολικής αξίας του ακινήτου ή των ακινήτων ορίζεται ως εξής:


Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...