Γιατί πετάμε ρύζι στους γάμους; Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες;Ρύζι στους γάμους. Κάθε ζευγάρι βομβαρδίζεται με ρύζι στο γάμο του από τους καλεσμένους και οι περισσότεροι θυμούνται τη σκηνή από μια καλή φωτογραφία.

Το έθιμο έχει στόχο να πλημμυρίσει τους νεόνυμφους με γονιμότητα και καλή τύχη. Ισχύει σε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Στη Γαλλία οι επισκέπτες του γάμου συχνά ρίχνουν σιτάρι και στην Ιταλία, γλυκά και λιχουδιές!…
Κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων… 

Η τούρτα, τα κέικ και οι γιορτές στα γενέθλια υπάρχουν σε πολλούς πολιτισμούς όπως η αρχαία Ελλάδα και η Ρώμη και κάποιοι υποστηρίζουν ότι η γιορτή των γενεθλίων χρονολογείται από την αρχαία Αίγυπτο. Όμως, το τελετουργικό που θέλει αυτόν που γιορτάζει να φυσάει τα κεράκια στην τούρτα και να κάνει μια ευχή έρχονται από τη Γερμανία. Στα τέλη του 18ου αιώνα, τα παιδιά έσβησαν τούρτες γενεθλίων με κεράκια ισάριθμα με τα χρόνια συν ένα παραπάνω που συμβόλιζε την ελπίδα για το επόμενο έτος….

Φασόλια μαυρομάτικα και ψωμί από καλαμπόκι την Πρωτοχρονιά…

Στον αμερικανικό νότο είναι παράδοση το συγκεκριμένο γεύμα την Πρωτοχρονιά και ορισμένοι πιστεύουν ότι χρονολογείται από τον Εμφύλιο Πόλεμο. Οι λιχουδιές συμβολίζουν την ευημερία και δίνουν το έναυσμα για τη νέα χρονιά. Τα φασόλια αντιπροσωπεύουν τα νομίσματα και το καλαμποκόψωμο τον χρυσό….
Κέρμα στο σιντριβάνι για να πιάσει η ευχή…

Από το Buckingham Fountain στο Σικάγο μέχρι τη Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης, είναι σχεδόν αδύνατο να κοιτάξει κάποιος σε ένα σιντριβάνι ή σε μια λίμνη χωρίς να δει μέσα κέρματα και νομίσματα να γυαλίζουν. Και αυτή η παράδοση έχει τις ρίζες της στους αρχαίους χρόνους. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι μπορούσαν να επικαλούνται τα πνεύματα ή θεούς του νερού, οι οποίοι θα ανταποκρίνονταν στις επιθυμίες τους αν τους έριχναν κέρματα. Χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο δουλεύουν επειδή υπάρχουν οι παραπάνω παραδόσεις και τα έθιμα. Και μάλιστα, χωρίς να πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα….

Απελευθέρωση ενός ζώου σε χειμερία νάρκη για την πρόβλεψη του καιρού …

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στη γιορτή της Υπαπαντής. Στις 2 Φεβρουαρίου προσεύχονται όλοι, ώστε  ο αρκτόμυς (τρωκτικό που μοιάζει με σκίουρο) που θα βγει από την τρύπα του να μη δει τη σκιά του, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν ακόμη έξι εβδομάδες κακοκαιρίας. Η παράδοση συναντάται σε αυτό το παλιό αγγλικό ποίημα: If Candlemas be fair and bright, Come, Winter, have another flight; If Candlemas brings clouds and rain, Go Winter, and come not again.

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...