Αξίζει να πας ... Γαλλία - Μασσαλία (Μέρος 1ο)

Ξεκινάει σήμερα ένα αφιέρωμα σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας, τη Μασσαλία. Να είστε προετοιμασμένοι για να συνεχίσουμε και με άλλες, αλλά προς το παρόν ας απολαύσουμε ένα όμορφο ταξίδι στη Marseille όπως τη λένε οι φίλοι μας οι Γάλλοι!

Η Μασσαλία είναι η σημαντικότερη πόλη - λιμάνι της Γαλλίας και το τρίτο σημαντικότερο λιμάνι της Ευρώπης. Βρίσκεται στον κόλπο της Λυών και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας μετά το Παρίσι. Η Μασσαλία βρίσκεται σε υψόμετρο 12 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ οι λόφοι βόρεια της Μασσαλίας ξεπερνούν τα 700 μέτρα σε ύψος. Ανήκει στην ευρύτερη ιστορική περιοχή της Προβηγκίας. 


Η περιοχή κατοικείται από την νεολιθική εποχή. Η πόλη της Μασσαλίας ιδρύθηκε από Έλληνες Φωκαείς γύρω στο 600 π.Χ., με άγνωστη την ακριβή ημερομηνία ίδρυσης. Σύμφωνα με θρύλους, ο Πρωτέας είχε φύγει από την πατρίδα του Φώκαια προκειμένου να ανακαλύψει στην Μεσόγειο θέσεις κατάλληλες για την ίδρυση εμπορικών κόμβων. Ανακάλυψε τυχαία στον κόλπο του Λακιντόν ένα ρεύμα γλυκού νερού προστατευόμενο από τη φύση του με δύο ακρωτήρια. Οικονομία - Κοινωνία
H οικονομία της Μασσαλίας βασίζεται κατά κύριο λόγο στο λιμάνι της που συνδέει τη Γαλλία με την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία. Στην θέση του παλιού λιμανιού, που είχε παρακμάσει λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης του λαδιού, βρίσκονται σήμερα καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, μαρίνες και ιχθυοπωλεία.


Η Μασσαλία, όπως θα παρατηρήσετε αν βρεθείτε εκεί, είναι η πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό αλλοδαπών μεταναστών από οποιαδήποτε άλλη στη Γαλλία. Περισσότερο από το 1/3 του πληθυσμού της αποτελείται από μετανάστες, που κατακλύζουν την πόλη ήδη από τον 18ο αιώνα. Τα πρόσφατα μεταναστευτικά ρεύματα από χώρες της βόρειας Αφρικής έχουν συντελέσει ώστε το 25% του πληθυσμού της πόλης να αποτελείται από Αφρικανούς και Άραβες, με σημαντικά ποσοστά Ρώσων, Ισπανών, Ιταλών, Τούρκων, Αρμενίων, Εβραίων και Κινέζων.Ένα από τα σημεία της πόλης που δε πρέπει να παραλείψετε, είναι το Μουσείο Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών το οποίο εγκαινιάστηκε πριν 1 χρόνο στη Μασσαλία, η οποία το 2013 ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Το καινούργιο αυτό κτίριο έχει μέγεθος 40.000 τ.μ., περιλαμβάνει το κάστρο του Αγίου Ιωάννη, το οποίο χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.

Αρχιτέκτονας του νέου μουσείου είναι ο Ρούντι Ριτσιότι: «Το να είσαι πολίτης της Μεσογείου δεν έχει να κάνει με το πιστοποιητικό γέννησής σου. Είναι ένα πιστοποιητικό ταξιδιού. Αυτή η περιοχή είναι ένα ταξίδι.»

Στόχος του μουσείου είναι να αναδείξει τη Μεσόγειο Θάλασσα και το Μεσογειακό - Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.


Σίγουρα θα δοκιμάσετε τις ιδιαίτερες γαλλικές γεύσεις των φαγητών , των τυριών, αλλά και των γλυκών και κρασιών για τα οποία φημίζονται οι Γάλλοι και σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα! Ειδικά τα κρασιά σίγουρα δε κατέχουν τη φήμη τους τυχαία. Αν δεν ανήκετε όμως στο κοινό που έχει μεγάλη οικονομική άνεση και παρόλα αυτά θέλει να επισκεφτείτε τη Γαλλία, φροντίστε να κάνετε ένα καλό προγραμματισμό και ιεραρχήσετε τις προτεραιότητές σας πριν να φύγετε, γιατί η διασκέδαση (φαγητό κλπ.) στη Γαλλία είναι κάπως ακριβή για τα Ελληνικά δεδομένα. 

Επίσης, υπάρχουν εταιρείες που συνδέουν τις Ελληνικές πόλεις με τη Μασσαλία, με οικονομικές πτήσεις εταιρειών χαμηλού κόστους. Κι εκεί όμως πρέπει να είστε προσεκτικοί στους όρους της κράτησης ώστε να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Σε σχετικό άρθρο στο Down Time έχουμε οδηγίες που μπορούν να σας βοηθήσουν. 

Όση οικονομία κι αν κάνετε όμως στο ταξίδι σας, μη παραλείψετε όμως να αγοράσετε για εσάς και τους φίλους σας σαπούνι Μασσαλίας, το οποίο θα το βρείτε σε πολλά μεγέθη, σχήματα και αρώματα και τιμές.

Πριν να φύγετε από τη Μασσαλία θυμηθείτε στο λόφο όπου βρίσκεται η εκκλησία Νotre - Dame de la Garde, η οποία είναι χτισμένη στο πιο ψηλό άκρο της πόλης (περίπου 150 μέτρα) και να απολαύσετε από εκεί την πανέμορφη θέα.

Δείτε στο steet view τη Μασσαλία και πάρτε μία ακόμα καλύτερη γεύση της πόλης.
Πατήστε εδώ
Επίσης, χρησιμοποιήστε το χάρτη της google ξεκινώντας από το παλιό λιμάνι και βρείτε ότι ζητάτε
Πατήστε εδώ


άρθρο και φώτο Down Time
Aφιερωμένο στους Ολ, Δημ, Νικ, Μάν, Ευ και Sim.
Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...