5 πράγματα που δε ξέραμε ότι μπορεί να τα "κολλήσουμε"Μέχρι τώρα ξέραμε πως κολλητική μπορεί να είναι μια ίωση, μια παιδική αρρώστια, άντε και το χασμουρητό. Δεν ξέραμε και δεν φανταζόμασταν πως και τα συναισθήματα είναι κολλητικά. Διαβάστε τι μάθαμε...
Άγχος
Έρευνες του 2012, έδειξαν πως απλώς με το να κοιτάμε ένα αγχώδες άτομο ανεβαίνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους. Παρόμοια έρευνα έδειξε πως και η μυρωδιά κάνει ζημιά. Όταν ένα άτομο μυρίζει την ανεπαίσθητη μυρωδιά ή τον ιδρώτα ενός ατόμου σε στρες, θέτει τον εαυτό του αυτομάτως σε συναγερμό, που με τη σειρά του φέρνει στρεσογόνα κατάσταση. Αυτή η ασυνείδητη επαγρύπνηση είναι που μας προστατεύει από πιθανώς «επικίνδυνες» καταστάσεις.

Μοναχικότητα
Μπορεί να σας φανεί περίεργο αλλά και αντιφατικό, αλλά η αλήθεια είναι πως η μοναχικότητα μπορεί να γίνει, ακόμα και εν αγνοία μας, μεταδοτική. Τα μοναχικά άτομα έχουν περισσότερο κακές συμπεριφορές απέναντι σε άλλα άτομα, τα οποία με τη σειρά τους θα διαιωνίσουν την αρνητικότητα, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο και μοναχικό κύκλο. Ένας μοναχικός άνθρωπος βιώνει συγκεκριμένες συμπεριφορές και απόψεις που αναπόφευκτα επηρεάζουν τα άμεσα άτομα του κύκλου του.
Αηδία
Οι φερομόνες, γνωστές χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από το ανθρώπινο σώμα, εκτός των άλλων, μεταδίδουν και το συναίσθημα της αηδίας. Η μυρωδιά του ιδρώτα κάνει και εδώ τη... «ζημιά». Το ίδιο συμβαίνει και με το φόβο. Η μυρωδιά του ιδρώτα ενός ατόμου αηδιασμένου, επηρεάζει άλλα άτομα και μάλλον λειτουργεί προστατευτικά αποτρέποντάς μας από το να μυρίσουμε κάτι που ήδη έχει αηδιάσει κάποιον άλλο.
Χαρά
Κάτι ευχάριστο που είναι κολλητικό είναι η χαρά! Όταν μιλάμε για την ευτυχία, η μεταδοτικότητά της ισχύει σε πολύ έντονο βαθμό. Αρκεί να παρατηρήσουμε κάποιο άτομο που κοιτάει ένα χαρούμενο άτομο. Στη στιγμή και χωρίς να το καταλάβουμε θα βιώσουμε το ίδιο συναίσθημα. Τα συναισθήματά μας μεταδίδονται γρήγορα και άθελά μας στους άλλους και η επίδρασή τους είναι αρκετά έντονη, ακόμα αν και όλη αυτή η μεταδοτικότητα συμβαίνει αρχικά στο επίπεδο του ασυνείδητου.
Αρνητικός τρόπος σκέψης
Αν νομίζατε πως ο αρνητικός τρόπος σκέψης μας επηρεάζει μόνο από την κακή ή την καλή διάθεση κάποιου, κάνετε λάθος. Αν κάποιος έχει την τάση να τα βλέπει όλα μαύρα, αυτό που μας επηρεάζει και μας «κολλάει» είναι ο ίδιος ο τρόπος σκέψης. Έρευνες σε φοιτητές που έμεναν σε πανεπιστημιακές εστίες, έδειξαν πως ο τρόπος σκέψης, θετικός ή αρνητικός, του ενός συγκατοίκου επηρέαζε αντίστοιχα και τον τρόπο σκέψης του άλλου. Αυτή η τάση σχετίζεται ακόμα και με την ακούσια μίμηση της συμπεριφοράς του άλλου, που καταλήγει στην υιοθέτηση του τρόπου σκέψης του άλλου ατόμου.
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...