ΟΗΕ: Ο άνθρωπος ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Νέα μελέτη αυξάνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα η κλιματική αλλαγή να οφείλεται στις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Διακεκριμένοι επιστήμονες του κλίματος απέδωσαν σήμερα στον ανθρώπινο παράγοντα το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης, για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια, για την υπερθέρμανση του πλανήτη. To συμπέρασμα αυτό περιλαμβάνεται σε έκθεσή τους με στόχο την αντιμετώπιση της ανόδου της θερμοκρασίας, την οποία ανακοίνωσαν μέλη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC).

"Υιοθετήθηκε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζόναθαν Λιν, εκπρόσωπος της Επιτροπής, αναφερόμενος στην τελική περίληψη της έκθεσης που απευθύνεται στις κυβερνήσεις των χωρών και εγκρίθηκε κατά το τέλος της συνάντησης της IPCC στη Στοκχόλμη που διήρκεσε μία εβδομάδα.

Ο Λιν δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, αλλά μέλη της Επιτροπής δήλωσαν ότι τα συμπεράσματα της έκθεσης αυξάνουν στο 95% την πιθανότητα να ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας -έναντι 90% στην προηγούμενη έκθεση του 2007 και 66% το 2001, για την υπερθέρμανση του πλανήτη από τα μέσα του 20ού αιώνα. Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι η πρόσφατη επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στον ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν αναμένεται να διαρκέσει, σύμφωνα με πληροφορίες μελών της Επιτροπής.

Η έκθεση προβλέπει περισσότερους καύσωνες, ξηρασία, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης των θαλασσίων υδάτων αν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Περίπου 200 κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν προς την επίτευξη μίας συμφωνίας μέσω του ΟΗΕ μέχρι το τέλος του 2015 για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εν μέρει εγκαταλείποντας τη χρήση των ορυκτών καυσίμων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Share on Google Plus

About Down Time

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...