ΚΡΗΤΗ: Κοινωνικός συνεταιρισμός σώζει τη Χρυσή!

Ένας από τους τελευταίους παραδείσους της Κρήτης, με το σπάνιο κεδρόδασος, η Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι, ζητά προστασία από την ίδια την ανθρώπινη παρέμβαση! Τι αποφασίστηκε στη συνάντηση με το Δεικτάκη και ποιοι θα συμμετέχουνΌσα απαγορεύονταν να γίνουν (κτίσματα, κάμπινγκ, φωτιές, αυθαιρεσίες κλπ) γινόταν κατά κόρον τα τελευταία χρόνια και η Χρυσή κινδυνεύει. Τώρα η λύση βρέθηκε με τη δημιουργία ενός κοινωνικού συνεταιρισμού που αναμένεται πλέον να αναλάβει την πλήρη διαχείρισή του, την ευθύνη προστασίας του χώρου, ενώ τα χρήματα που θα εισπραχθούν-πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ- θα καταλήξουν στα δημοτικά ταμεία!

Η συμφωνία έκλεισε το βράδυ της Παρασκευής στη συνάντηση που είχε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ.Δεικτάκης ο οποίος αποδέχτηκε να παραχωρήσει την πλήρη διαχείριση του νησιού στον συνεταιρισμό αυτόν αφήνοντας στο κράτος μόνο τον έλεγχο για το εάν τηρούνται τα συμφωνηθέντα.

΄’Είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι η Χρυσή ή το Γαϊδουρονήσι όπως θέλουν οι ντόπιοι να το λέμε θα προστατευθεί .Δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Το ξεκαθαρίσαμε. Έχουμε στην περιοχή σπουδαίους και σημαντικούς συλλόγους που θα βοηθήσουν. Θα γίνει αυτός ο συνεταιρισμός όπου θα συμμετέχει και ο δήμος Ιεράπετρας και το δασαρχείο. Όλα τα έσοδα που θα είναι και πολλά θα πηγαίνουν στο δήμο» ανέφερε  ο κ.Δεικτάκης.

Με βάση τη συμφωνία ο σύλλογος αλιέων, ιστιοπλόων, πολιτιστικοί και οικολογικοί σύλλογοι, ο σύλλογος φίλων του νησιού κ.α θα αναλάβουν να εκπονήσουν μια χρηματοοοικονομική μελέτη η οποία θα υποβληθεί στην Αποκεντρωμένη διοίκηση για το πως θα γίνεται η διαχείριση, τι θα υπάρχει στο νησί, οι κανόνες επισκέψεως κλπ.

«Εμείς θα βοηθήσουμε με το να βρούμε ένα χώρο στο νησί που να είναι αποχαρακτηρισμένος. Θα πάμε με το δασαρχείο εκεί την Παρασκευή. Εκεί θα μπορούν να φτιάξουν ένα ξύλινο κτίσμα που θα είναι ο χώρος του συνεταιρισμού, η διαχείριση» τόνισε ο κ.Δεικτάκης που υποστηρίζει ότι μόνο έτσι και με αυστηρή τήρηση των κανόνων θα σωθεί το νησί.

‘Τα λεφτά που θα εισπράττονται και υπολογίζεται ότι μπορεί να είναι και 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο θα πηγαίνουν στο δημοτικό ταμείο» δήλωσε ο κ.Δεικτάκης.

Θυμίζουμε ότι το Γαϊδουρονήσι βρίσκεται 8 μίλια νότια της Ιεράπετρας. Οι Γεραπετρίτες την αποκαλούν απλώς «Νησί» καθώς υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους, μια σχέση που χάνεται μέσα στο χρόνο. Τα σκάφη προσεγγίζουν τη νότια πλευρά του νησιού, που είναι συνήθως πιο απάνεμη. Η αποβίβαση γίνεται στη θέση «Βουγιού Μάτι», όπου υπάρχει μια μικρή προβλήτα και ο χώρος υποδοχής.

 Είναι ένα σχεδόν επίπεδο νησί έχοντας μέσο υψόμετρο μόλις 10m. Από μακριά φαίνεται σα μια λεπτή λωρίδα γης που προεξέχει από τη θάλασσα. Έχει μέγιστο μήκος 5km, μέσο πλάτος 1km και καταλαμβάνει έκταση περίπου 5km2. Το ψηλότερο σημείο βρίσκεται ανατολικά στη θέση Κεφάλα και φτάνει τα 31 m. Εκεί υπάρχει και το δασικό φυλάκιο, που έχει θέα ολόκληρο το νησί.

Το κεδρόδασος της Χρυσής είναι ιδιαίτερα σπάνιο σε έκταση και σε δομή για τον ελλαδικό χώρο. Έχει έκταση 350 περίπου στρέμματα και η πυκνότητα των κέδρων είναι 14 δέντρα ανά στρέμμα. Περιλαμβάνει αιωνόβια δέντρα με μέση ηλικία από 200 ως 300 χρόνια, ύψος μέχρι και 10 μέτρα και διάμετρο του κορμού που φτάνει το 1 m.

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...