Γιατί "κολλάμε" σε συγκεκριμένα τραγούδια;

Γιατί κολλάει το μυαλό μας σε συγκεκριμένα τραγούδια
Σίγουρα σας έχει τύχει να καρφωθεί στο μυαλό σας ένα τραγούδι που πιστεύετε ότι δεν σας αρέσει, γιατί δεν ταιριάζει με τα ακούσματα σας και να μην μπορείτε να σταματήσετε να το σιγοτραγουδάτε.

Τελικά, όπως αποδεικνύει πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα, μάλλον κατά βάθος σας αρέσει και μάλιστα... πολύ!
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Western Washington πραγματοποίησαν μία σειρά πειραμάτων σε 300 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να ακούσουν τραγούδια και μετά να εκτελέσουν διάφορες δραστηριότητες.
Διαπίστωσαν πως τα τραγούδια που ξέρουμε και μας αρέσουν είναι αυτά που κατά κανόνα ξεκινούν να "παίζουν" στο μυαλό μας, εκεί που δεν το περιμένουμε.
Επιπλέον, όταν ένα μουσικό κομμάτι καρφωθεί στο μυαλό μας, αμέσως μετά την ακρόασή του, τότε έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να "εισβάλλει" εκ νέου στο μυαλό μας μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Στη μελέτη, οι ερευνητές σημειώνουν πως η νοερή ακούσια επανάληψη συγκεκριμένων τραγουδιών μοιάζει με τις ακούσιες σκέψεις και αναμνήσεις που επίσης "ξεπηδούν" στο μυαλό μας, δίχως να έχουμε κάνει κάτι για να τις προκαλέσουμε.
Ωστόσο, τα τραγούδια είναι πιθανότερο να "κολλήσουν" στο μυαλό μας στη διάρκεια απαιτητικών νοητικών δραστηριοτήτων, γιατί ο εγκέφαλος ζορίζεται ή όταν κάνουμε κάτι απελπιστικά εύκολο.
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...