Γιατί "κολλάμε" σε συγκεκριμένα τραγούδια;

Γιατί κολλάει το μυαλό μας σε συγκεκριμένα τραγούδια
Σίγουρα σας έχει τύχει να καρφωθεί στο μυαλό σας ένα τραγούδι που πιστεύετε ότι δεν σας αρέσει, γιατί δεν ταιριάζει με τα ακούσματα σας και να μην μπορείτε να σταματήσετε να το σιγοτραγουδάτε.

Τελικά, όπως αποδεικνύει πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα, μάλλον κατά βάθος σας αρέσει και μάλιστα... πολύ!
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Western Washington πραγματοποίησαν μία σειρά πειραμάτων σε 300 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να ακούσουν τραγούδια και μετά να εκτελέσουν διάφορες δραστηριότητες.
Διαπίστωσαν πως τα τραγούδια που ξέρουμε και μας αρέσουν είναι αυτά που κατά κανόνα ξεκινούν να "παίζουν" στο μυαλό μας, εκεί που δεν το περιμένουμε.
Επιπλέον, όταν ένα μουσικό κομμάτι καρφωθεί στο μυαλό μας, αμέσως μετά την ακρόασή του, τότε έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να "εισβάλλει" εκ νέου στο μυαλό μας μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Στη μελέτη, οι ερευνητές σημειώνουν πως η νοερή ακούσια επανάληψη συγκεκριμένων τραγουδιών μοιάζει με τις ακούσιες σκέψεις και αναμνήσεις που επίσης "ξεπηδούν" στο μυαλό μας, δίχως να έχουμε κάνει κάτι για να τις προκαλέσουμε.
Ωστόσο, τα τραγούδια είναι πιθανότερο να "κολλήσουν" στο μυαλό μας στη διάρκεια απαιτητικών νοητικών δραστηριοτήτων, γιατί ο εγκέφαλος ζορίζεται ή όταν κάνουμε κάτι απελπιστικά εύκολο.
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...