Οι κακές ειδήσεις επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες

Οι κακές ειδήσεις, όπως αυτές από το αστυνομικό δελτίο, φαίνεται να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι γυναίκες στα στρεσογόνα γεγονότα, σύμφωνα με μία νέα, μικρή μελέτη.

Όπως έδειξε, όταν οι γυναίκες διάβαζαν αρνητικές ειδήσεις στον έντυπο Τύπο, παρήγαγαν υψηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες απ’ ό,τι οι άνδρες.


Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One», συμμετείχαν 60 άνδρες και γυναίκες.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ που την εκπόνησαν, συγκέντρωσαν αποκόμματα εφημερίδων, άλλα εκ των οποίων αφορούσαν ουδέτερες ειδήσεις (λ.χ. την πρεμιέρα μίας κινηματογραφικής ταινίας) και άλλα αρνητικές ειδήσεις (λ.χ. μαζικά ατυχήματα και δολοφονίες).

Οι εθελοντές διάβαζαν τα θέματα και στη συνέχεια συμπλήρωναν ερωτηματολόγια αξιολόγησης του στρες. Επιπλέον, πριν, στη διάρκεια και μετά την ανάγνωση των ειδήσεων, υποβάλλονταν σε μετρήσεις της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.

«Αν και την ώρα που οι γυναίκες διάβαζαν μία αρνητική ιστορία, το στρες τους δεν φαινόταν να επηρεάζεται, στις επόμενες αρνητικές ειδήσεις αντιδρούσαν ολοένα πιο έντονα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Μαρί-Φρανς Μαρίν, υποψήφια διδάκτωρ Νευροεπιστημών στο πανεπιστήμιο.

Ανάλογη επίδραση στους άνδρες δεν παρατηρήθηκε.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η εντονότερη αντίδραση των γυναικών με το πέρασμα του χρόνου αποτελεί ένα αρχέγονο χαρακτηριστικό, το οποίο ανέπτυξαν για να μπορούν να αναγνωρίζουν άμεσα τις δυνητικές απειλές για τα παιδιά τους.

«Οι γυναίκες γενικώς θεωρούν τον εαυτό τους πιο ευαίσθητο στο στρες απ’ ό,τι οι άνδρες και η νέα μελέτη παρέχει νέα, ενδιαφέροντα στοιχεία για την διακύμανση των ορμονών του στρες αναλόγως με τα στρεσογόνα ερεθίσματα του περιβάλλοντος», σχολίασε η δρ Τέρι Μόφιτ, καθηγήτρια Κοινωνικής Συμπεριφοράς & Ανάπτυξης στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King’s College, στο Λονδίνο.

«Οι ερευνητές του στρες μονίμως είναι αντιμέτωποι με ένα αληθινό μυστήριο: ως ομάδα, οι γυναίκες μοιάζουν πολύ πιο ευάλωτες στο στρες, αλλά αυτό δεν καταβάλλει την υγεία τους και έτσι ζουν περισσότερο από τους άνδρες.

»Πώς κατορθώνουν, λοιπόν, οι γυναίκες να εξουδετερώνουν τις επιδράσεις τους στρες λ.χ. στο καρδιαγγειακό σύστημά τους; Η απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήματα, θα βελτίωνε την υγεία για όλους μας», κατέληξε η δρ Μόφιτ.

αναδημοσίευση από http://ygeia.tanea.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...