Αυτός είναι ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση

Ο 43χρονος Αυστριακός Φελίξ Μπομγκαρτνερ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που σε ελεύθερη πτώση ξεπέρασε την ταχύτητα του ήχου, πηδώντας στο κενό με ειδική στολή για την πίεση και το ψύχος, όταν το αερόστατο ηλίου που τον μετέφερε μετά δίωρη πτήση ανήλθε στο υψόμετρο των 39 χιλ. μέτρων στον ουρανό της ερήμου του Νέου Μεξικού. 

Η "ελεύθερη πτώση" του αλεξιπτωτιστή διήρκεσε 4 λεπτά 19 δεύτερα - με τελική ταχύτητα τα 1.137 χλμ. την ώρα, όπως είπαν κατόπιν οι διοργανωτές του φιλόδοξου εγχειρήματος.

Τελικά μέχρι την προσγείωση, μετά το άλμα στο κενό από το αερόστατο, κύλησαν εννέα λεπτά, τρία δεύτερα. Το αλεξίπτωτο ήταν ανοικτό στα τελευταία 4 λεπτά, 44 δεύτερα

Ο Αυστριακός έκανε μια πενταετή (5) προετοιμασία. 

Κινδύνευε, όπως λέγουν ειδικοί που συμβουλεύθηκε το Γαλλικό πρακτορείο, από "απώλεια συνείδησης κατά την πτώση, πιθανόν μοιραία για την ίδια του την ζωή".

Εκατό συνεργάτες έχει ο Μπομγκάρτνερ. Το άλμα που πέτυχε θα μελετηθεί τώρα από τη σκοπιά της ιατρικής και της αεροναυτικής και θα χρησιμεύσει στους αστροναύτες.

Οι άνεμοι καθυστέρησαν επί τρίωρο το εγχείρημα αυτό, ενώ το είχαν ματαιώσει την Τρίτη.

Τριάντα πέντε κάμερες, στο έδαφος και από ελικόπτερο, μία πάνω στη στολή του Αυστριακού, απαθανάτισαν το ιστορικό εγχείρημα, που μεταδόθηκε 'λάιβ' στο YouTube, 65 ολόκληρα έτη αφότου ο Αμερικανός πιλότος Τσακ Γέγκερ με αεροπλάνο κατέρριψε το φράγμα του ήχου.

Ο αμερικανός σμηναγός Τζο Κίτινγκερ το 1960 είχε πηδήξει με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο, όμως από μικρότερο του Μπομγκάρτνερ ύψος (περίπου 31 χιλιάδων μέτρων), κατέχοντας έως τώρα το ρεκόρ κατηγορίας.


αναδημοσίευση από http://www.nooz.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...