Παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων: Ηλικιωμένοι το 18% των Ελλήνων με σταδιακή μείωση της ποιότητας ζωής


Αθήνα: Η Ελλάδα γερνάει, με το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών σήμερα να ξεπερνά το 18% και προοπτική το 2020, να πλησιάζει το 24%. Ταυτόχρονα ο πληθυσμός των παιδιών ηλικίας 0-14 ετών συνεχώς μειώνεται και σήμερα αριθμεί περίπου 14%, που σημαίνει όχι μόνον ότι γερνάμε ως χώρα, αλλά επίσης ότι μελλοντικά θα μειωθεί ο πληθυσμός συνολικά.

Τα παραπάνω επισημαίνουν σε κοινή επιστολή τους η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία και η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων (1η Οκτωβρίου 2012). 

Φέτος, ενώ το έτος 2012 είναι αφιερωμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ενεργό γήρανση, η χώρα μας βρίσκεται στην πολύ δύσκολη θέση να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των ηλικιωμένων δημιουργικά.

Η πρόσφατη οικονομική κρίση όξυνε και συνεχίζει να οξύνει τα προβλήματα σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής των ηλικιωμένων, σε θέματα πρόνοιας, ασφαλιστικής κάλυψης, νοσοκομειακής φροντίδας, καθώς και τα προβλήματα εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας και κοινωνικών επιστημόνων πάνω στην Τρίτη Ηλικία. 

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία και η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» προσπαθούν με διάφορες δράσεις και υπηρεσίες να απαντήσουν στα προβλήματα των ηλικιωμένων και να διαφυλάξουν ποικιλότροπα με συγκεκριμένους στόχους την υγεία των ηλικιωμένων.

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία μάχεται εδώ και δεκαετίες για τη θέσπιση της γηριατρικής ως ειδικότητα και στη χώρα μας, ενώ συμβάλλει συστηματικά στη συνεχή εκπαίδευση επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας και πρόνοιας. Διοργανώνει εκπαιδευτικές ημερίδες, μετεκπαιδευτικά μαθήματα γηριατρικής & γεροντολογίας και συνέδρια. Το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας - Γηριατρικής, θα πραγματοποιηθεί 1-3 Νοεμβρίου 2012.

Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» λειτουργεί δύο Ψυχογηριατρικά Οικοτροφεία και προσφέρει πολύπλευρες υπηρεσίες σε θέματα άνοιας και άλλα ψυχιατρικά προβλήματα των ηλικιωμένων με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση ορισμένων ιδιαίτερα συχνών σε ηλικιωμένους νόσων, της νόσου Αλτχάιμερ και της κατάθλιψης με τελικό στόχο τη βελτίωση ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων. 

Στο Κέντρο Ημέρας στα Πατήσια και στο ολοκληρωμένο Κέντρο Αλτσχάιμερ στην Κυψέλη λειτουργούν δωρεάν: Κλινική Βραχείας Νοσηλείας για την άνοια, ιατρεία, δοκιμασίες ελέγχου της μνήμης, ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες φροντιστών, εργοθεραπευτικές παρεμβάσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια για επαγγελματίες υγείας. 

Επίσης, απαντώντας στις ανάγκες των καιρών, οι δυο εταιρείες προσφέρουν πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης ηλικιωμένων και επισιτισμού σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, σε συνεργασία με δήμους της Αττικής.

Επιπλέον των προαναφερομένων εταιρειών που έχουν την επιστημονική ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία των σχετικών με τη γήρανση δράσεων, έχει δημιουργηθεί και το Σωματείο Φροντιστών Ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, στο οποίο συμμετέχουν φροντιστές αλλά και ειδικοί με κύριο στόχο την υποστήριξη όχι μόνον των φροντιστών και των ασθενών, αλλά και των λειτουργιών των δύο εταιρειών, παρέχοντας εθελοντική εργασία και τη γνώση τους. 

Πηγή: news.in.gr via philenews.com

Διαβάστε επίσης σχετικό παλαιότερο άρθρο.Πατήστε http://downtimeforyou.blogspot.gr/2011/10/1_01.html
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...