Κόψε το κάπνισμα με άσκηση


Οι καπνιστές που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα θα μπορούσαν να επινοήσουν κι άλλους τρόπους διακοπής -εκτός από τους γνωστούς- ένας από οποίους είναι και η άσκηση. Αυτό υποστηρίζει νέα επιστημονική βρετανική έρευνα. 

Όμως και στο παρελθόν σε προηγούμενες 19 κλινικές μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άσκηση βοήθησε σημαντικά τους καπνιστές να αποτρέψουν από το μυαλό τους, το πόθο για κάπνισμα.
Σε όλες τις μελέτες οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η άσκηση, ακόμα και η ποδηλασία θα μπορούσε να βοηθήσει προσωρινά στη διακοπή του καπνίσματος. 

"Η άσκηση φαίνεται να έχει προσωρινά οφέλη για τη διακοπή του καπνίσματος και ως εκ τούτου την προτείνουμε ανεπιφύλακτα", αναφέρει ο Άντριαν Τέιλορ, καθηγητής Ψυχολογίας της Άσκησης και της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στη Βρετανία. 

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Addiction, η ομάδα του καθηγητή Τέιλορ συνδύασε τα αποτελέσματα από προηγούμενες κλινικές δοκιμές που εφαρμόστηκαν σε καπνιστές, για τις επιδράσεις της άσκησης σε συνδυασμό με την ανάγκη τους για κάπνισμα.  

Οι καπνιστές που επιλέχθηκαν για την μελέτη δοκιμάστηκαν σε απλές ασκήσεις, που περιελάμβαναν ζωηρό περπάτημα ή ποδηλασία, ή κάποιου άλλου είδους "παθητική" δραστηριότητα, όπως η παρακολούθηση βίντεο ή απλά να κάθονται ήσυχα. Η ομάδα του καθηγητή Τέιλορ ανακάλυψε όσοι εθελοντές έκαναν μια ήπια δραστηριότητα, είχαν λιγότερη επιθυμία να καπνίσουν. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τέιλορ, η άσκηση χρησιμεύει ως μια απόσπαση της προσοχής. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τη διάθεση των ανθρώπων, έτσι ώστε να μην αισθάνονται τόσο μεγάλη ανάγκη για το κάπνισμα.

Παρόλα αυτά, η άσκηση είναι μια υγιής συνήθεια για όλους. Χωρίς την άσκηση οι καπνιστές παίρνουν συνήθως βάρος όταν προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα. Αυτός είναι ένας λόγος που μερικοί άνθρωποι -ιδίως οι γυναίκες- ξεκινούν πάλι να καπνίζουν.  

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως χρειάζονται περισσότερες έρευνες και μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων, για να ανακαλύψουν την αποτελεσματικότητα της άσκησης στην αποτροπή του καπνίσματος. 

αναδημοσίευση από http://ygeiaonline.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...