Κόψε το κάπνισμα με άσκηση


Οι καπνιστές που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα θα μπορούσαν να επινοήσουν κι άλλους τρόπους διακοπής -εκτός από τους γνωστούς- ένας από οποίους είναι και η άσκηση. Αυτό υποστηρίζει νέα επιστημονική βρετανική έρευνα. 

Όμως και στο παρελθόν σε προηγούμενες 19 κλινικές μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άσκηση βοήθησε σημαντικά τους καπνιστές να αποτρέψουν από το μυαλό τους, το πόθο για κάπνισμα.
Σε όλες τις μελέτες οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η άσκηση, ακόμα και η ποδηλασία θα μπορούσε να βοηθήσει προσωρινά στη διακοπή του καπνίσματος. 

"Η άσκηση φαίνεται να έχει προσωρινά οφέλη για τη διακοπή του καπνίσματος και ως εκ τούτου την προτείνουμε ανεπιφύλακτα", αναφέρει ο Άντριαν Τέιλορ, καθηγητής Ψυχολογίας της Άσκησης και της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στη Βρετανία. 

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Addiction, η ομάδα του καθηγητή Τέιλορ συνδύασε τα αποτελέσματα από προηγούμενες κλινικές δοκιμές που εφαρμόστηκαν σε καπνιστές, για τις επιδράσεις της άσκησης σε συνδυασμό με την ανάγκη τους για κάπνισμα.  

Οι καπνιστές που επιλέχθηκαν για την μελέτη δοκιμάστηκαν σε απλές ασκήσεις, που περιελάμβαναν ζωηρό περπάτημα ή ποδηλασία, ή κάποιου άλλου είδους "παθητική" δραστηριότητα, όπως η παρακολούθηση βίντεο ή απλά να κάθονται ήσυχα. Η ομάδα του καθηγητή Τέιλορ ανακάλυψε όσοι εθελοντές έκαναν μια ήπια δραστηριότητα, είχαν λιγότερη επιθυμία να καπνίσουν. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τέιλορ, η άσκηση χρησιμεύει ως μια απόσπαση της προσοχής. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τη διάθεση των ανθρώπων, έτσι ώστε να μην αισθάνονται τόσο μεγάλη ανάγκη για το κάπνισμα.

Παρόλα αυτά, η άσκηση είναι μια υγιής συνήθεια για όλους. Χωρίς την άσκηση οι καπνιστές παίρνουν συνήθως βάρος όταν προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα. Αυτός είναι ένας λόγος που μερικοί άνθρωποι -ιδίως οι γυναίκες- ξεκινούν πάλι να καπνίζουν.  

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως χρειάζονται περισσότερες έρευνες και μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων, για να ανακαλύψουν την αποτελεσματικότητα της άσκησης στην αποτροπή του καπνίσματος. 

αναδημοσίευση από http://ygeiaonline.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...