Τι πρέπει να προσέξετε πριν να φύγετε ταξίδι στο εξωτερικό


Ουδείς θέλει να περάσει τις πολυαναμενόμενες διακοπές του ξαπλωμένος άρρωστος στο κρεβάτι ή, χειρότερα ακόμα, σε ένα νοσοκομείο με σπασμένο κεφάλι. Όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει – και μάλιστα πολύ συχνότερα απ’ ό,τι νομίζουμε.

Τα στοιχεία του Γραφείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι αρκούντως ανησυχητικά. Τέσσερις στους δέκα ταξιδιώτες της Δύσης που μεταβαίνουν σε χώρα του εξωτερικού, εκδηλώνουν λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος (είναι γνωστή ως διάρροια των ταξιδιωτών) εξαιτίας της κατανάλωσης μολυσμένης τροφής ή νερού – με τις πιθανότητες να τους συμβεί αυτό να κυμαίνονται από 8% όταν πάνε στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Βόρειο και Κεντρική Ευρώπη, την Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία μέχρι 66% για προορισμούς σε αναπτυσσόμενες χώρες.


Αντίστοιχα, το 13% των ταξιδιωτών εξωτερικού θα παρουσιάσουν κοινό κρυολόγημα που θα καθηλώσει τους μισούς από αυτούς στο κρεβάτι για 2,6 μέρες κατά μέσον όρο, ενώ συνολικά 30.000 ταξιδιώτες από την Αμερική και την Ευρώπη προσβάλλονται ετησίως από ελονοσία - και το περίπου 2% χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της.

Χώρια εκείνοι που προσβάλλονται από ηπατίτιδα Α (το 30-50% των κρουσμάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ σχετίζονται με ταξίδι), λεγιονέλλωση (η νόσος των λεγεωναρίων που συχνά σχετίζεται με το μολυσμένο σύστημα ύδρευσης λ.χ. σε ένα ξενοδοχείο), κίτρινο πυρετό ή άλλα νοσήματα, καθώς και όσοι έχουν ατυχήματα (λ.χ. από βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά) ή ανακαλύπτουν έντρομοι εν όσω βρίσκονται στο εξωτερικό πως τους τελείωσαν τα φάρμακα για το χρόνιο νόσημα από το οποίο πάσχουν (λ.χ. για το άσθμα ή το διαβήτη).
Για να αποφευχθούν όλ’ αυτά, το Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΚΕΕΛΠΝΟ παρέχει τις εξής συμβουλές:

* Ενημερωθείτε πριν από την αναχώρηση. Η κατάσταση της υγιεινής, της ασφάλειας και της ιατρικής φροντίδας στις χώρες του εξωτερικού μπορεί να μην είναι ίδια με την Ελλάδα – και οι υπάρχουσες διαφορές μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία σας και τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρική βοήθεια.
Το ιδανικό είναι να ενημερωθεί 4-6 εβδομάδες πριν από την αναχώρησή σας για τους δυνητικούς κινδύνους στον προορισμό σας και τι μπορείτε να κάνετε, αλλά και την «τελευταία στιγμή» δεν είναι αργά. Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΚΕΕΛΠΝΟ (τηλ. επικοινωνίας 210-5212184-186, ώρες επικοινωνίας 08.30-15.30, ιστοσελίδαwww.keelpno.gr).


* Μην ξεχάσετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ). Αν ο προορισμός σας είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν, η Νορβηγία ή η Ελβετία, απευθυνθείτε στο ασφαλιστικό σας ταμείο για να βγάλετε αυτή την κάρτα, διότι θα σας επιτρέψει μεταξύ άλλων να έχετε υγειονομική περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος ή αιφνίδιας αρρώστιας στον δημόσιο τομέα αυτών των χωρών. 
Η έκδοση της κάρτας είναι δωρεάν, συνήθως χρειάζεται γι’ αυτήν θεωρημένο βιβλιάριο Υγείας και αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ενώ κάθε μέλος της οικογένειας χρειάζεται τη δική του.


* Ρωτήστε τι εμβόλια χρειάζεστε. Αναλόγως με τον προορισμό σας μπορεί να χρειασθείτε κάποια εμβόλια. Αυτό εξαρτάται από το πόσο συχνά είναι κάποια νοσήματα στην χώρα προορισμού, τη διάρκεια και τις συνθήκες του ταξιδιού, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ταξιδιώτη και το ιστορικό των εμβολιασμών του.
Γενικά, το ταξίδι στο εξωτερικό αποτελεί πολύ καλή ευκαιρία για να γίνουν αναμνηστικές δόσεις εμβολίων που πολλοί παραλείπουμε κατά την ενηλικίωση, όπως αυτά του τετάνου και της διφθερίτιδας (πρέπει να τα κάνουμε κάθε 10 χρόνια). Ενημερωθείτε τι εμβόλια μπορεί να χρειασθείτε και συμβουλευθείτε το με τον γιατρό σας για το αν μπορείτε να προχωρήσετε στον εμβολιασμό.


* Πάρτε μαζί σας ένα μίνι φαρμακείο πρώτων βοηθειών. Το περιεχόμενο του φαρμακείου εξαρτάται από τον προορισμό, τη διάρκεια του ταξιδιού, το σκοπό του ταξιδιού και την κατάσταση της υγείας σας. 
Το φαρμακείο μπορεί να περιέχει παυσίπονο-αντιπυρετικό, αντιδιαρροϊκό, αντισταμινικό, αποσυμφορητικό, φάρμακο για το ναυτία, φάρμακα που συχνά παίρνετε, είδη πρώτων βοηθειών (π.χ. γάζες, αυτοκόλλητα επιθέματα για τις πληγές, θερμόμετρο, ελαστικό επίδεσμο για διαστρέμματα), εντομοαπωθητικά, αντηλιακό, απολυμαντικά μαντιλάκια κ.ά. Στο Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΚΕΕΛΠΝΟ δίνονται συμβουλές για το τι μπορεί να χρειασθείτε, αναλόγως με τον προορισμό σας.


* Μην ξεχάσετε τα φάρμακά σας. Αν πάσχετε από χρόνιο νόσημα ή/και παίρνετε φάρμακα, πρέπει να συμβουλευθείτε το γιατρό σας πριν από το ταξίδι και να έχετε μαζί ένα σημείωμά του (γραμμένο τα αγγλικά) που να περιγράφει από τι πάσχετε και τι αγωγή λαμβάνετε. 
Να πάρετε επίσης επαρκείς ποσότητες των φαρμάκων σας, φροντίζοντας να βρίσκονται στις αρχικές συσκευασίες, στις οποίες θα υπάρχει το φύλλο οδηγιών χρήσεως. 
Καλό είναι επίσης να επικοινωνήσετε με την πρεσβεία της χώρας όπου θα πάτε για να βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακά σας κυκλοφορούν νόμιμα σε αυτήν (αυτό ισχύει κυρίως για προορισμούς εκτός Δύσης). Ειδικά οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα χρειάζονται ιδιαιτέρως την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας.


* Βρείτε χρήσιμα τηλέφωνα. Καλό είναι πριν από την αναχώρησή σας να βρείτε και να γράψετε τη διεύθυνση και το τηλέφωνο της Ελληνικής Πρεσβείας ή του Προξενείου στην χώρα όπου θα πάτε, καθώς και να έχετε μαζί το τηλέφωνο επικοινωνίας του γιατρού σας. 

Εάν βρίσκεστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το τηλέφωνο επειγόντων περιστατικών είναι το 112. Αν για οποιονδήποτε λόγο χρειασθείτε νοσοκομείο, ενημερώστε την ελληνική πρεσβεία ή το προξενείο.


* Ενημερώστε που θα βρίσκεστε και πόσο θα λείψετε. Καλό είναι κάποιοι συγγενείς και φίλοι σας στην Ελλάδα να γνωρίζουν επακριβώς το πρόγραμμα του ταξιδιού σας και να τους ενημερώνετε συχνά για την πορεία του, έστω και με ένα email.

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...