Αυτό είναι το μυστικό για να φτιάξεις ένα τέλειο κάστρο στην άμμο!


Θέλετε να εντυπωσιάσετε τα παιδιά σας (και όχι μόνο!) με τις κατασκευαστικές ικανότητές σας στην παραλία; Διαβάστε την επιστημονική έρευνα για το τέλειο κάστρο στην άμμο!
Ολλανδοί, Γάλλοι και Ιρανοί ερευνητές πριν δημοσιεύσουν την μελέτη τους στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Scientific Reports πέρασαν πολλές  ευχάριστες ώρες στο εργαστήριό τους κάνοντας πειράματα με άμμο και κουβαδάκια!
Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι το νερό συγκρατεί την άμμο, δημιουργώντας ένα είδος «υγρών γεφυρών» ανάμεσα στους κόκκους της. Το πρόβλημα ήταν ότι τόσο το πολύ όσο και το ελάχιστο νερό κάνουν το κάστρο ευάλωτο και προδιαγράφουν την καταστροφή του σε σύντομο χρόνο.
Οι έως τώρα εκτιμήσεις έλεγαν ότι χρειάζεται ένα κουβαδάκι νερού για κάθε οκτώ κουβαδάκια άμμου ή περίπου αναλογία 12,5% σε νερό. Όμως η νέα έρευνα αναθεωρεί αυτή τη «συνταγή» και υποστηρίζει ότι το νερό δεν πρέπει να ξεπερνά το 1%.
Αυτό το άριστο μίγμα (99% άμμος- 1% νερό) επιτρέπει στο κάστρο να φθάσει σχετικά εύκολα σε μεγάλο ύψος έως πέντε μέτρων, ανάλογα πάντα με την έκταση της βάσης του (όσο μεγαλύτερη είναι αυτή, τόσο ψηλότερα μπορεί να πάει το κάστρο).
Για παράδειγμα, με μια κυλινδρική βάση που έχει ακτίνα 20 εκατοστών, μπορεί κανείς -εφόσον ακολουθεί την παραπάνω επιστημονική «φόρμουλα»- να κτίσει άνετα ένα κάστρο ύψους έως 2,4 μέτρων (με τέτοιο κάστρο, εγγυημένα κανείς συγκεντρώνει γύρω του όχι μόνο τα παιδιά του, αλλά όλη την παραλία!).
Το σχετικό παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες κατέχει ο Εντ Τζάρετ, ο οποίος πέρυσι σήκωσε, στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, ένα κάστρο από άμμο ύψους σχεδόν 12 μέτρων, πάνω σε μια αρκετά μεγάλη βάση φυσικά.
πηγή pkool.gr via http://lastnewsgr.blogspot.gr

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...