Σχεδόν 4 δισ. ευρώ χάνει το δημόσιο λόγω ανεργίας... ΚΑΘΕ χρόνο


Έχει ενδιαφέρον... 

Περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο χάνει το ελληνικό δημόσιο εξαιτίας της ανεργίας στην Ελλάδα, από τα οποία το 1 δις θα μπορούσε δυνητικά να διοχετευτεί στην αγορά για να κινηθούν η οικονομία και η ανάπτυξη. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να υποστηρίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, σε αποκαλυπτικό κείμενο που δημοσιεύει στον Τύπο. Τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ε.Σ.Ε.Ε. είναι συγκλονιστικά αφού αποτυπώνουν με τρόπο χαρακτηριστικό τα τεράστια οικονομικά μεγέθη τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης προς όφελος της κοινωνίας.


Σύμφωνα με το κείμενο της Ε.Σ.Ε.Ε., η οποία επικαλείται τα επίσημα στοιχεία του Ο.Α.Ε.Δ. όπως αυτά προκύπτουν από την έκθεση Ιουλίου 2012, το μηνιαίο κόστος ανεργίας για τον Οργανισμό ανέρχεται σε 67,4 εκατομμύρια ευρώ, με δεδομένο τον αριθμό των περίπου 800 χιλιάδων εγγεγραμμένων ανέργων και των 200 περίπου χιλιάδων που δικαιούνταν επίδομα ανεργίας. 


Η Εθνική Συνομοσπονδία ωστόσο, συνυπολογίζει σ’ αυτό το ποσό που ονομάζει «φυσικό ποσοστό» ανεργίας ένα ακόμα κόστος, το λεγόμενο «εναλλακτικό κόστος», δηλαδή τους πόρους που χάνει το κράτος από τις μειωμένες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. 

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων με βάση το νέο κατώτατο μισθό ξεπερνούν τα 3,8 δις ευρώ ετησίως» τονίζεται στο κείμενο της Συνομοσπονδίας, όπου και προστίθεται: 

«Αναλυτικότερα, με το ποσοστό ανεργίας στο 23,1% και με το αποδεκτό «φυσικό ποσοστό» ανεργίας της ελληνικής οικονομίας να κυμαίνεται στο 4%, τότε αφαιρώντας την ανεργία που θα είχαμε ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα από την εμφάνιση της κρίσης οι ελάχιστες απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων «περιορίζονται» στα 3,14 δις ευρώ. Με την παραδοχή πως το ποσοστό της ανεργίας στην αρχή της κρίσης το 2009 ήταν καταχρηστικά στα επίπεδα του 8%, τότε οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία που θα μπορούσαν να αποδοθούν αποκλειστικά στην τελευταία τριετία της κρίσης, περιορίζονται ακόμα περισσότερο στα 2,5 δις ευρώ ετησίως». 

Ένα ακόμα θέμα που θεωρεί η Συνομοσπονδία ότι επηρεάζεται από την ανεργία είναι η τεράστια μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία την τελευταία τριετία παρουσιάζει απώλειες της τάξεως των 65 δις, εκ των οποίων περίπου τα μισά αφορούν το λιανεμπόριο. Την ίδια στιγμή, τα μικρότερα έσοδα συνεπάγονται μικρότερη είσπραξη φόρων από το Κράτος, μικρότερους κύκλους εργασιών, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις έξοδο από την αγορά. 

«Συνοψίζοντας τα παραπάνω, το ελάχιστο ετήσιο κόστος για την ελληνική οικονομία ξεπερνά τα 3,95 δις ευρώ» αναφέρεται στο κείμενο της Ε.Σ.Ε.Ε. και προστίθεται: 

«Τα 3,14 δις ευρώ είναι η εκτίμηση της ελάχιστης απώλειας των ασφαλιστικών ταμείων που οφείλεται στην οικονομική κρίση, συν τα 0,809 δις ευρώ από την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ισούνται με τα 3,95 δις ευρώ του ετήσιου ελάχιστου κόστους ανεργίας. Σημειώνεται δε, πως ο υπολογισμός αυτού του κόστους έχει βασιστεί στο νέο χαμηλότερο κατά 22% κατώτατο μισθό καθώς και στο χαμηλότερο επίδομα ανεργίας, χωρίς να προσμετράται το κοινωνικό και ψυχολογικό κόστος της ανεργίας, αλλά ούτε τα λουκέτα που πολλαπλασιάζονται στην αγορά εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης».

Σε σχέση με το ελάχιστο κόστος ανεργίας για το Εμπόριο η Ε.Σ.Ε.Ε. υπολογίζει την απώλεια εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε. και το ποσό καταβολής των επιδομάτων ανεργίας σε ανέργους, αυτοαπασχολούμενους και πρώην εργοδότες, ότι ανέρχεται ετησίως σε περίπου 700 χιλιάδες ευρώ, ποσό βέβαια που αυξάνεται εξαιτίας της αύξησης των λουκέτων στην αγορά, αλλά και των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

«Εκτιμάται μάλιστα πως 1 στους 2 εμπόρους έχει μετατραπεί σε οφειλέτη του ΟΑΕΕ και είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη εξαιτίας της μη θεώρησης του βιβλιαρίου ασθενείας, κάτι που βεβαίως απαιτεί άμεση λύση» υποστηρίζει η Συνομοσπονδία που προσθέτει:

«Θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε το ελάχιστο μετρήσιμο «κόστος ανεργίας» του εμπορίου στο ποσό των 907.782.000 ευρώ. Από τα 4 δις λοιπόν του συνολικού κόστους της ανεργίας, σχεδόν το 1δις ετησίως, αφορά στο εμπόριο, επιβεβαιώνοντας έτσι το ποσοστό 25% της συμμετοχής του κλάδου του εμπορίου στην απασχόληση».

Εξαιτίας των συγκεκριμένων ιδιαίτερα ανησυχητικών δεδομένων, η Εθνική Συνομοσπονδία ξεκίνησε μια εκστρατεία υποστήριξης του εμπορικού κόσμου μέσα από προγράμματα αποτύπωσης της κατάστασης, με στόχο να επανέλθουν όσοι έμποροι έχουν βγει από την αγορά, αλλά και να μην εγκαταλείψουν όσοι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. 

Η Ε.Σ.Ε.Ε. δηλώνει τη συμπαράσταση της στον Εμπορικό Κόσμο, τονίζοντας πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει δράσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της αγοράς. 

αναδημοσίευση από patris.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...